Vliegtuig boven de Johanneskapel in Amstelveen Noord

Kaagbaan Schiphol gaat ruim negen weken dicht: Amstelveen kan meer overlast verwachten

Amstelveen - Omdat de Kaagbaan op Schiphol negen weken lang wordt afgesloten vanwege onderhouds- en vervangingswerkzaamheden, zal Amstelveen van 19 februari tot en met 25 april 2024 te maken krijgen met meer vliegverkeer.

De gemeente meldde eerder dat Amstelveen in de 9-weekse periode meer vliegverkeer cq. overlast kan verwachten. Tijdens  werkzaamheden is de start- en landingsbaan geheel niet beschikbaar voor vliegverkeer. In deze periode maken er daarom meer vliegtuigen gebruik van de vliegroutes van en naar de Buitenveldertbaan,, Aalsmeerbaan en Zwanenburgbaan waardoor er in die gebieden meer vliegtuiggeluid is dan gebruikelijk.

KAAGBAAN DICHT: BEKIJK HIER DE IMPACT

Extra hinder
Sybren Hahn, Executive Director Schiphol Infrastructure over het onderhoud: 'We realiseren ons dat groot onderhoud aan een van onze meest gebruikte banen voor extra hinder in de omgeving kan zorgen. Daarom doen we ons uiterste best om het werk zo goed mogelijk te plannen en zo snel mogelijk uit te voeren. We werken met man en macht en zoveel als het kan ook in de nacht,' aldus Hahn. 

Groot onderhoud
Groot onderhoud is nodig om grootschalige werkzaamheden uit te voeren die niet passen binnen de (kleinere) jaarlijkse onderhoudsbeurten. Tijdens dit onderhoud aan de Kaagbaan wordt er gewerkt aan de veelgebruikte onderdelen van de baan. 

In totaal wordt er 86.800 m2 aan nieuwe asfaltverharding aangebracht op de baan en rijbanen, onder andere op de Touch Down Zone (het deel van de baan waar vliegtuigen het eerste contact met de baan maken), andere veelgebruikte delen van de baan (zoals bij de taxibanen) en de dienstwegen. Vrijkomend asfalt wordt zoveel mogelijk hergebruikt.

Vervangingsonderhoud
Ander vervangingsonderhoud wordt uitgevoerd aan het beton aan de kop van de Kaagbaan en ruim 2000 LED-armaturen van de vliegveldlichtinstallatie. Daarnaast wordt er gewerkt aan het baanstation (elektra), 1500 kilometer aan hemelwaterafvoerleidingen, de waterafvoer in omliggende grasvelden en projecten in de buurt van de Kaagbaan, zoals de aanleg van 160 kilometer aan elektriciteitskabels voor de verdere elektrificatie van de luchthaven. De werkzaamheden worden uitgevoerd in samenwerking met Heijmans. Dagelijks werken er gemiddeld ongeveer 100 mensen aan de Kaagbaan.

Inzet van andere start- en landingsbanen
De Kaagbaan wordt normaliter vooral gebruikt in zuidwestelijke richting door startende vliegtuigen of in noordoostelijke richting door landende vliegtuigen. Tijdens het onderhoud maakt het vliegverkeer meer gebruik van de Zwanenburgbaan, Aalsmeerbaan en Buitenveldertbaan, afhankelijk van de weersomstandigheden. Dat betekent dat er in de gebieden onder de vliegroutes van deze start- en landingsbanen meer vliegtuigen overkomen tijdens de onderhoudsperiode.

Schiphol geeft aan omwonenden via diverse kanalen over de onderhoudswerkzaamheden te informeren en hen uitgebreid op de hoogte te houden over alles rondom de werkzaamheden, de impact op het vliegverkeer en de omgeving. Meer informatie is te vinden via schiphol.nl/kaagbaan en ook is er een burennieuwsbrief.

Bekijk hier een kaartje van de verschillende vliegroutes. 


Meer nieuws

Politiek gisteren 19:56

In memoriam: Tim Lechner

Amstelveen – Lokaal politicus Tim Lechner, initiatiefnemer van de lokale politieke partij Actief voor Amstelveen, is afgelopen donderdag overleden. Lechner was in 2017 initiatiefnemer en mede-oprichter van de destijds nieuwe lokale partij, die in 2018 als nieuwkomer twee zetels in de Amstelveense gemeenteraad behaalde.

Verkeer & Vervoer gisteren 11:43

‘Invoering 30 km/u in hoofdstad klap voor OV-netwerk in regio’

Amstelveen - Vijf gemeenten rond de hoofdstad willen opheldering van het Amsterdamse gemeentebestuur waarom er onvoldoende rekening is gehouden met het effect van het invoeren van 30-km zones (GOW 30*) op het regionale Openbaar Vervoer-netwerk van en naar Amsterdam, ondanks dat de gemeenten daar afgelopen zomer al om vroegen.

Algemeen 25 feb. 2024 18:06

Amstelveen van voorheen (391)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 391 een oude foto van het voormalige café-restaurant d’Amstelhoek op de grens van Amstelveen en Amsterdam.

Verkeer & Vervoer 24 feb. 2024 13:09

A10 geblokkeerd door klimaatactivisten

Amsterdam/Amstelveen - Enkele honderden klimaatactivisten hebben zaterdagmiddag Rijksweg A10 bij Amsterdam geblokkeerd. Leden van Extinction Rebellion trokken rond kwart over twaalf de snelweg op voor een demonstratie, die vooraf was verboden door Amsterdamse burgemeester Halsema.