Het Cobra Museum aan het Sandbergplein in Stadshart Amstelveen (archief)

'Kans op voortbestaan Cobra Museum groot als bestuur en directie opstapt'

Amstelveen - De fractievoorzitter van Amstelveens grootste politieke partij, Jet Smit (VVD), vindt dat de directie en het bestuur van het Cobra Museum op moet stappen. 'Als ze werkelijk het museum een kans op voortbestaan willen geven dan stappen ze allemaal opzij,' zegt Smit, die vindt dat de huidige bestuurs- en directieleden te lang een roze bril hebben opgehad.  

'Niet het museum zelf is het probleem, het probleem ligt bij de bedrijfsvoering en dus de mensen die daar verantwoordelijk voor zijn,' schrijft Smit. Ze is van mening dat de huidige bestuurs- en directieleden 'een nieuwe generatie bestuurders de ruimte moet geven om het museum te herpositionerem en financieel gezond en toekomstbestendig te maken.'

Niet meer uit te leggen

Dat stelt Smit in een uitvoerig betoog op haar persoonlijke LinkedIn-pagina, getiteld 'Het Cobra is dood, lang leve het Cobra'. Ze staat vol achter het besluit van het College van B en W om na jaren malaise hard in te grijpen na aanhoudende en sterk oplopende tekorten: 'Dit kan zo niet doorgaan, we kunnen dit aan Amstelveen niet langer uitleggen.'  

Het Cobra Museum kampt al jaren met financiele zorgen, ondanks dat de gemeente al in 2018 stevig aan de bel trok toen het museum ook al tonnen verlies maakte. Nieuw elan moest ervoor zorgen dat het museum uit het slop werd getrokken. Artistiek directeur Xanders Karskens maakte in dat jaar plaats voor ad-interim directeur Stefan van Raay en dat leek al snel de goede kant op te gaan.

Van Raay eerder op schild gehesen

Lillian Bóza volgde in 2020 Van Raay op. Bij zijn vertrek werd Van Raay door het College van B en W nog op het schild gehesen voor zijn prestaties, omdat hij erin geslaagd was een omslag te maken. Omdat Lillian Bóza onfortuinlijk genoeg ziek werd, moest zij begin 2021 noodgedwongen worden vervangen door opnieuw Stefan van Raay. Bóza zou uiteindelijk begin 2022 na een jaar ziek te zijn geweest, het museum verlaten: Van Raay bleef de man in charge, maar de chemie tussen het College en de eerder zo geprezen directeur werkte kennelijk langzaam uit.

In 2021, tijdens/na een roerige corona-periode, kenterde de stiuatie en kwam de netelige financiele situatie weer boven drijven. Overigens maakte het College van B en W al in mei 2021 bekend om per 1-1-2024 van de huidige subsidierelatie af te willen. dus het besluit dat het College van B en W begin deze week nam kwam zeker niet uit de lucht vallen.

Vertrouwen weg

Het College verwijt het museum nu vooral dat het er niet in is geslaagd om met een echt toekomstbestendig plan te komen en dat het bovendien heel laat aan de bel trok over de huidige opgelopen tekorten, ook al werd het museum zelf overvallen door sterk tegenvallende bezoekersaantallen deze zomer en stelt het daar wel degelijk direct op geacteerd te hebben.

Voor veel kunstliefhebbers en fans van het Cobra Museum komt de aangekondigde subsidiestop als een volslagen verrassing en het College-standpunt wekt ook woede bij kunstminnend Nederland. Maar voor Smits' partijgenoot, VVD-wethouder Kunst & Cultuur Herbert Raat, is de maat na jaren financiele malaise vol en prevaleert verstand boven emotie. 

Plaats maken

Voor het College van B en W lijkt het vertrouwen in de huidige top van het museum verdwenen. VVD-fractievoorzitter Smit 'durft zelfs te wedden dat een groot gedeelte van de gemeenteraad met liefde in 2024 de jaarlijkse subsidie van 1,2 miljoen euro weer zal toekennen als bestuur en directie plaats maken'.


Meer nieuws

Evenementen & Activiteiten vandaag 10:41

Maak kennis met T.A.T. Nature: kom naar de open dag op zondag 2 juni

Amstelveen / Ouderkerk - Aan de Rondehoep West in Ouderkerk aan de Amstel vind je het Mind Emptiness Center. Hier kun je terecht voor het revolutionaire programma The Alignment Technique in de natuur (T.A.T. Nature), dat jou weer helemaal terug in contact brengt met de natuur om zo innerlijke rust te ervaren.  Maris en Rik geven jou handvatten (Moves) om snel en op een unieke wijze weer tot jezelf te komen. Kom naar de gratis kennismaking op zondag 2 juni.

Algemeen gisteren 09:47

Patisserie Prenger ernstig gedupeerd door diefstal van koelbus

Amstelveen – Patisserie Prenger is ernstig gedupeerd doordat autodieven er vannacht vandoor zijn gegaan met de grote (koel-)bestelbus van het bedrijf. Eigenaar Steve Bouman is er ziek van: ‘De bus is de drijvende factor van onze onderneming. We hebben de bus hard nodig om onze bestellingen uit te kunnen rijden.'

Sport 27 mei 2024 18:09

De Meerkamp kan buiten-wedstrijdbad eindelijk openstellen

Amstelveen - Het buitenwedstrijd van zwembad De Meerkamp gaat aanstaande donderdag 30 mei weer open. Vanaf 07.00 uur is men weer welkom voor banenzwemmen, nadat een hoge grondwaterstand een eerdere opening versperde.

Politiek 27 mei 2024 15:19

GLPvdA en VVD kruisen de degens in Europa Debat in P60 Amstelveen

Amstelveen - In het kader van de verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni vindt er op zaterdag 1 juni 2024 een Europa Debat plaats in het Amstelveense poppodium P60 aan het Stadsplein: GL/PvdA en VVD kruisen de degens onder leiding van oud-Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan.