Het Cobra Museum aan het Sandbergplein in Stadshart Amstelveen (archief)

'Kans op voortbestaan Cobra Museum groot als bestuur en directie opstapt'

Amstelveen - De fractievoorzitter van Amstelveens grootste politieke partij, Jet Smit (VVD), vindt dat de directie en het bestuur van het Cobra Museum op moet stappen. 'Als ze werkelijk het museum een kans op voortbestaan willen geven dan stappen ze allemaal opzij,' zegt Smit, die vindt dat de huidige bestuurs- en directieleden te lang een roze bril hebben opgehad.  

'Niet het museum zelf is het probleem, het probleem ligt bij de bedrijfsvoering en dus de mensen die daar verantwoordelijk voor zijn,' schrijft Smit. Ze is van mening dat de huidige bestuurs- en directieleden 'een nieuwe generatie bestuurders de ruimte moet geven om het museum te herpositionerem en financieel gezond en toekomstbestendig te maken.'

Niet meer uit te leggen

Dat stelt Smit in een uitvoerig betoog op haar persoonlijke LinkedIn-pagina, getiteld 'Het Cobra is dood, lang leve het Cobra'. Ze staat vol achter het besluit van het College van B en W om na jaren malaise hard in te grijpen na aanhoudende en sterk oplopende tekorten: 'Dit kan zo niet doorgaan, we kunnen dit aan Amstelveen niet langer uitleggen.'  

Het Cobra Museum kampt al jaren met financiele zorgen, ondanks dat de gemeente al in 2018 stevig aan de bel trok toen het museum ook al tonnen verlies maakte. Nieuw elan moest ervoor zorgen dat het museum uit het slop werd getrokken. Artistiek directeur Xanders Karskens maakte in dat jaar plaats voor ad-interim directeur Stefan van Raay en dat leek al snel de goede kant op te gaan.

Van Raay eerder op schild gehesen

Lillian Bóza volgde in 2020 Van Raay op. Bij zijn vertrek werd Van Raay door het College van B en W nog op het schild gehesen voor zijn prestaties, omdat hij erin geslaagd was een omslag te maken. Omdat Lillian Bóza onfortuinlijk genoeg ziek werd, moest zij begin 2021 noodgedwongen worden vervangen door opnieuw Stefan van Raay. Bóza zou uiteindelijk begin 2022 na een jaar ziek te zijn geweest, het museum verlaten: Van Raay bleef de man in charge, maar de chemie tussen het College en de eerder zo geprezen directeur werkte kennelijk langzaam uit.

In 2021, tijdens/na een roerige corona-periode, kenterde de stiuatie en kwam de netelige financiele situatie weer boven drijven. Overigens maakte het College van B en W al in mei 2021 bekend om per 1-1-2024 van de huidige subsidierelatie af te willen. dus het besluit dat het College van B en W begin deze week nam kwam zeker niet uit de lucht vallen.

Vertrouwen weg

Het College verwijt het museum nu vooral dat het er niet in is geslaagd om met een echt toekomstbestendig plan te komen en dat het bovendien heel laat aan de bel trok over de huidige opgelopen tekorten, ook al werd het museum zelf overvallen door sterk tegenvallende bezoekersaantallen deze zomer en stelt het daar wel degelijk direct op geacteerd te hebben.

Voor veel kunstliefhebbers en fans van het Cobra Museum komt de aangekondigde subsidiestop als een volslagen verrassing en het College-standpunt wekt ook woede bij kunstminnend Nederland. Maar voor Smits' partijgenoot, VVD-wethouder Kunst & Cultuur Herbert Raat, is de maat na jaren financiele malaise vol en prevaleert verstand boven emotie. 

Plaats maken

Voor het College van B en W lijkt het vertrouwen in de huidige top van het museum verdwenen. VVD-fractievoorzitter Smit 'durft zelfs te wedden dat een groot gedeelte van de gemeenteraad met liefde in 2024 de jaarlijkse subsidie van 1,2 miljoen euro weer zal toekennen als bestuur en directie plaats maken'.


Meer nieuws

Wonen vandaag 14:35

Deur weer op kier voor woningbouw Kronenburg; Amstelveen om tafel met minister

Amstelveen - De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Hugo de Jonge) heeft gemeente Amstelveen uitgenodigd om opnieuw om tafel te gaan om alsnog mogelijkheden voor de bouw van woningen in de wijk Kronenburg te bespreken. Amstelveen heeft de uitnodiging geaccepteerd. Beide partijen hopen dat de impasse die rond de grotendeels leegstaande en verouderde kantorenwijk - gelegen onder de aanvliegroute van Schiphol - is ontstaan kan worden doorbroken, maar de partijen liggen nog wel behoorlijk ver uiteen.

112 gisteren 19:44

Steekpartij aan Orion in Middenhoven

Amstelveen - Aan Orion in de wijk In Middenhoven in Amstelveen Zuid heeft maandagavond omstreek half 8 een steekpartij plaatsgevonden.  

Wonen gisteren 14:38

Scholen en zorginstellingen Amstelveen zien geen ruimte voor dienstwoningen op eigen terrein

Amstelveen - Zowel scholen als zorginstellingen in Amstelveen zien - door gebrek aan ruimte en financiële middelen - geen mogelijkheden om dienstwoningen voor personeel te realiseren op eigen terrein. De gemeenteraad had het College van B en W gevraagd die mogelijkheid te onderzoeken, omdat personeel moeilijk betaalbare huisvesting kan vinden en daardoor meer dan eens uit de gemeente vertrekt om elders dichtbij huis te kunnen werken.

Sport gisteren 13:46

Najaarseditie 11 Parkentocht van start

Amstelveen - AmstelveenSport organiseert ook dit najaar de 11 Parkentocht. Van 3 oktober tot en met 7 november kun je elke dinsdag- en vrijdagochtend om 10.00 uur starten met wandelingen vanaf 11 verschillende plekken in Amstelveen. Samen met andere wandelaars en professionele begeleiding kun je op een laagdrempelige en gezellige manier aan je vitaliteit werken.