Kart-talent Livia Samson: 'Ik ga niet aan de kant'

Amstelveen - Livia Samson (14) is kartster en stond begin dit jaar op de hoogste trede van het podium. Ze heeft de prijs voor beste lady in de Honda 9PK-klasse van de GK4 Kart Series gewonnen bij de jaarlijkse prijsuitreiking van het kampioenschap. Dit seizoen mag ze zich aansluiten bij de prestigieuze IAME X30 Senior-klasse bij de GK4 Kart Series.

‘Ik train meestal in België, omdat we in Nederland niet echt goede banen hebben. Genk is toch wel favoriet’, vertelt Livia. Ze treedt hiermee in de voetsporen van grote namen uit de racewereld; Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Michael Schumacher, Sebastian Vettel en natuurlijk Max Verstappen. Zij waren in hun jonge jaren allemaal te vinden op dezelfde kartbaan. Ook de kartbaan in Marienbourg is voor Livia geen onbekend terrein. Elk weekend is ze bij de zuiderburen te vinden; een of twee keer per maand voor een wedstrijd en de overige weekenden voor een training. Livia komt dan ook uit voor een Belgisch team, DFK Racing.

Twee jaar geleden

Op driejarige leeftijd krijgt Livia een bestuurbare auto en het valt haar ouders op dat ze perfecte rondjes rijdt. Ze heeft een feeling voor het sturen en wil vaak bij haar vader voorin op schoot om de auto in te parkeren. Toch heeft Livia daar lang niks mee gedaan. Op twaalfjarige leeftijd stapt ze in een kart op een indoor kartbaan. ‘Toen ik ging karten met mijn ouders en broertje is mijn interesse aangewakkerd’, zegt Livia. ‘Mijn vader stelde voor om een kartcursus te volgen om te kijken of ik het leuk vond. Ik heb toen mijn licentie gehaald om wedstrijden te mogen rijden. Via via kwam ik in contact met een kartteam om eens wat te proberen. Dit is nu twee jaar geleden. Inmiddels rij ik mee in verschillende competities.

In twee jaar tijd is er een hoop gebeurd en de prijzenkast staat behoorlijk vol. ‘Door elk weekend te trainen en meters te maken, sta ik waar ik nu sta’, vertelt Livia. ‘Op donderdag gaan we vaak al richting België, waar we beginnen met trainen. Op vrijdag heb je de kwalificaties en dat loopt dan door naar zaterdag. Op een uur pauze na ben je continu aan het rijden.’ Op school heeft Livia de talentenstatus gekregen om vrijstelling te krijgen als ze richting België moet voor de competitie.

Agressief

Karten is een door jongens gedomineerde sport, maar daar laat Livia zich niet door tegenhouden. ‘Ik rij vrij hard en agressief. Ik ga niet aan de kant. Dat weten de jongens ook wel en ze hebben daar diep respect voor. Zij remmen dan voor mij’, lacht Livia.‘

'Je kan nog zo goed rijden, maar je hebt toch ook wel goed materiaal nodig. Anders ben je als rijder nergens. Alles klopt nu’, vertelt Livia. Ze is sinds een halfjaar aangesloten bij het Belgische DFK Racing. Dit seizoen rijdt ze voor het eerst in de IAME X30 Senior-klasse, een stuk hoger dan dat ze gewend is.

Senior-kart

‘Mijn vader en de eigenaar van mijn team DFK Racing hadden gezegd dat een Senior-kart beter bij me zou passen en dat het een goede competitie is om ervaring op te doen', zegt Livia. Inmiddels rijdt ze in de nieuwe kart, maar ze moet nog wel een beetje wennen. 'MijnX30-kart gaat ongeveer 120 kilometer per uur en de Honda 9PK ongeveer 90 kilometer per uur. Dat is wel een groot verschil. De eerste keer was wel spannend. Ik kon me gelukkig snel aanpassen aan de nieuwe kart en heb al de nodige rondjes kunnen rijden.'

Wat ze zo leuk vindt aan het rijden in haar nieuwe kart? Daar hoeft ze nietlang over na te denken: 'Ik vind de hogere snelheid het leukst. Ik moet nog wel veel trainen en zie dit seizoen als overgangsseizoen. Alles proberen, even voelen. Ik moet gewoon heel veel meters maken en ervaring opdoen, maar ik heb er veel vertrouwen in.’

Wereldtop

Livia rijdt mee in drie competities: GK4, Nederlandse kampioenschappen IAME en IAME Benelux. ‘De Benelux is wel echt de wereldtop’, vertelt Livia .‘Alle leeftijden rijden daar bij elkaar, voornamelijk mensen vanaf 15 jaar. Ik ben dan wel de jongste.’ Het laatste weekend reed Livia een wedstrijd voor IAME Benelux. Livia zat vier tiende af van de nummer 1. Van het team had ze de hoogste snelheid, 122 kilometer per uur. Dat belooft veel goeds voor het seizoen. Toch blijft Livia bescheiden en voorzichtig. 'Ik weet niet precies wat ik van komend seizoen moet verwachten. Ik ken de concurrentie nog niet zo goed. Mijn doel is om in ieder geval eruit halen wat erin zit en te wennen aan de kart.' Dat doet ze op een manier zoals ze altijd doet: ‘Om mezelf rustig en gefocust te houden tijdens een wedstrijd, zing ik in de kart. Als ik ga zingen, ga ik niet te veel nadenken. Dan kan ik me beter concentreren. Dan weet ik dat het goed gaat.'

Trots

Waar Livia het meest trots op is? ‘In een wedstrijd heb ik drie bekers gewonnen. Van de ladies was ik eerste, ik was eerste van de senioren en ik was tweede van iedereen, tijdens een wedstrijd in Marienbourg. Het was ook nog eens mijn eerste wedstrijd waar ik iets had gewonnen. Daar kijk ik wel met een goed gevoel op terug.’

Of ze opkijkt naar rijders zoals Verstappen? ‘Ik vind Max Verstappen heel goed. Natuurlijk wil ik zoiets groots bereiken, maar dat moet ik toch echt zelf doen. Ik wil geen nieuwe Max worden en alleen maar mezelf zijn. Dat heb ik sowieso heel erg. Als iedereen links gaat, ga ik het liefst rechts. ́Livia sluit af: ‘Mijn droom is om uiteindelijk in de autowereld terecht te komen als ik klaar ben met school. Een eigen meiden kartteam zie ik wel zitten. En natuurlijk rijden in de Formule W, maar dat is wel heel groot dromen!'

Livia is te volgen via haar Instagramaccount @liviasamsonkarting.

Dit artikel verscheen eerder in het AmstelveenZ Magazine van april, nummer 77.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels gisteren 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen 18 apr. 2024 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen 18 apr. 2024 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.