Kees Noomen.

Kees Noomen afgezwaaid als VVD-fractievoorzitter

Amstelveen - Kees Noomen is officieel afgezwaaid als fractievoorzitter van VVD Amstelveen. Noomen was bijna dertien jaar fractievoorzitter van de liberalen en werd begin deze week opgevolgd door Jet Smit. ‘Als je jezelf gaat herhalen is het tijd om het stokje over te dragen,’ zegt Noomen in een reactie.

Noomen kijk tevreden terug op zijn fractievoorzitterschap, waarin de VVD opvallend stabiel bleef als grootste partij van Amstelveen. Zijn managing kwaliteiten en zijn punctualiteit - Noomen is naast gemeenteraadslid een gerespecteerd zakenman - werden breed gewaardeerd. Hij blijft gewoon lid van de gemeenteraad, maar doet dus simpelweg een stapje terug.  ‘Het voelt goed zo. Het was een mooie periode, maar eigenlijk al een beetje te lang,’ zegt hij.

Prikkelen

Noomen hield er als fractievoorzitter van om in debatten te prikkelen en nam ook zelden een blad voor de mond. Vooral zijn debatten met GroenLinks waren vaak op het scherpst van de snede en ook zijn bespiegelingen tijdens de jaarlijkse begrotingsvergaderingen bevatten meer dan eens stevige uitspraken, waarin hij kritiek op zijn eigen partij of de gemeente nooit schuwde. 

Transfersom

Zijn statements konden behoorlijk stof doen opwaaien. Zo vond hij dat bij het onverwacht vroege vertrek van oud-burgemeester Mirjam van ’t Veld in 2017 (ze ruilde al na 3 jaar het burgemeestersambt in voor een topfunctie bij Ziekenhuis Gelderse Vallei) dat het ziekenhuis een transfersom zou moeten betalen, omdat ze was weggekaapt terwijl ze een 6-jarige verbintenis had als burgemeester van Amstelveen.

Snurken

En toen Amstelveen in 2019 overhoop lag met buurgemeente Aalsmeer over de financiële kant van de ambtelijke samenwerking, stelde hij dat het bloemendorp zich gedroeg als Griekenland tijdens de EU-crisis. Als er gemaakte fouten aan het licht kwamen, kon hij hard uithalen, bijvoorbeeld  toen in 2015 het financiële huishoudboekje van de gemeente niet op orde bleek. Hij gaf het grote accountantsbureau PricewaterhouseCoopers (PwC), toen al jaren verantwoordelijk voor de controles. de wind van voren:  ‘Blijkbaar heeft de accountant een aantal jaar liggen snurken,’ oordeelde hij destijds.

Tweede Kamer

Tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen (in 2021) stond Noomen op plek 56 van de landelijke VVD. Hij voerde flink campagne en had zelfs een eigen campagnebus. Hij leek zijn zinnen te hebben gezet op een plekje in Den Haag, maar ondanks repeterende aandacht in de toen populaire Veronica Inside Ochtendshow, waarin presentator Wilfred Genee geregeld met Noomen belde, werd het toch geen Den Haag. Dat vond hij overigens allerminst erg, omdat hij uitstekend zijn ei kwijt kan in zijn zakelijke carrière.

Noomen was precies 12 jaar en 11 maanden fractievoorzitter. 'Dat is net even langer dan dat Mark Rutte premier is. Op een gegeven moment is het gewoon mooi geweest.'


Meer nieuws

112 gisteren 10:34

Vrachtwagen zakt weg op bouwterrein A9 bij Amstelveen

Amstelveen - Op het bouwterrein van de A9 bij Amstelveen is dinsdagmorgen bij werkzaamheden een vrachtwagen weggezakt en bijna gekanteld. Eén rijstrook op de A9 richting Haarlem is uit veiligheidsoverwegingen afgesloten.

Algemeen 17 jun. 2024 12:00

Amstelveen op zoek naar nieuwe kinderburgemeester: wie volgt Milanka op?

Amstelveen - Gemeente Amstelveen is op zoek naar een nieuwe kinderburgemeester  én naar nieuwe leden voor de Kinderraad voor het schooljaar 2024/2025. De huidige kinderburgemeester Milanka bracht daarom afgelopen week samen met wethouder Frank Berkhout een bezoek aan de groepen 6, 7 en 8 van basisschool De Linde.