Kees Noomen.

Kees Noomen afgezwaaid als VVD-fractievoorzitter

Amstelveen - Kees Noomen is officieel afgezwaaid als fractievoorzitter van VVD Amstelveen. Noomen was bijna dertien jaar fractievoorzitter van de liberalen en werd begin deze week opgevolgd door Jet Smit. ‘Als je jezelf gaat herhalen is het tijd om het stokje over te dragen,’ zegt Noomen in een reactie.

Noomen kijk tevreden terug op zijn fractievoorzitterschap, waarin de VVD opvallend stabiel bleef als grootste partij van Amstelveen. Zijn managing kwaliteiten en zijn punctualiteit - Noomen is naast gemeenteraadslid een gerespecteerd zakenman - werden breed gewaardeerd. Hij blijft gewoon lid van de gemeenteraad, maar doet dus simpelweg een stapje terug.  ‘Het voelt goed zo. Het was een mooie periode, maar eigenlijk al een beetje te lang,’ zegt hij.

Prikkelen

Noomen hield er als fractievoorzitter van om in debatten te prikkelen en nam ook zelden een blad voor de mond. Vooral zijn debatten met GroenLinks waren vaak op het scherpst van de snede en ook zijn bespiegelingen tijdens de jaarlijkse begrotingsvergaderingen bevatten meer dan eens stevige uitspraken, waarin hij kritiek op zijn eigen partij of de gemeente nooit schuwde. 

Transfersom

Zijn statements konden behoorlijk stof doen opwaaien. Zo vond hij dat bij het onverwacht vroege vertrek van oud-burgemeester Mirjam van ’t Veld in 2017 (ze ruilde al na 3 jaar het burgemeestersambt in voor een topfunctie bij Ziekenhuis Gelderse Vallei) dat het ziekenhuis een transfersom zou moeten betalen, omdat ze was weggekaapt terwijl ze een 6-jarige verbintenis had als burgemeester van Amstelveen.

Snurken

En toen Amstelveen in 2019 overhoop lag met buurgemeente Aalsmeer over de financiële kant van de ambtelijke samenwerking, stelde hij dat het bloemendorp zich gedroeg als Griekenland tijdens de EU-crisis. Als er gemaakte fouten aan het licht kwamen, kon hij hard uithalen, bijvoorbeeld  toen in 2015 het financiële huishoudboekje van de gemeente niet op orde bleek. Hij gaf het grote accountantsbureau PricewaterhouseCoopers (PwC), toen al jaren verantwoordelijk voor de controles. de wind van voren:  ‘Blijkbaar heeft de accountant een aantal jaar liggen snurken,’ oordeelde hij destijds.

Tweede Kamer

Tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen (in 2021) stond Noomen op plek 56 van de landelijke VVD. Hij voerde flink campagne en had zelfs een eigen campagnebus. Hij leek zijn zinnen te hebben gezet op een plekje in Den Haag, maar ondanks repeterende aandacht in de toen populaire Veronica Inside Ochtendshow, waarin presentator Wilfred Genee geregeld met Noomen belde, werd het toch geen Den Haag. Dat vond hij overigens allerminst erg, omdat hij uitstekend zijn ei kwijt kan in zijn zakelijke carrière.

Noomen was precies 12 jaar en 11 maanden fractievoorzitter. 'Dat is net even langer dan dat Mark Rutte premier is. Op een gegeven moment is het gewoon mooi geweest.'


Meer nieuws

Politiek 30 nov. 2023 17:17

VVD Amstelveen keert zich tegen lokaal vuurwerkverbod: 'geen draagvlak voor'

Amstelveen - De Amstelveense VVD heeft zich gisteren in de raadsvergadering nadrukkelijk uitgesproken tegen het GroenLinks-voorstel om per direct het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling in Amstelveen te verbieden. Volgens de partij is er voor een dergelijk lokaal verbod onvoldoende draagvlak, lost het de problemen niet op en is het bovendien niet handhaafbaar.

Politiek 30 nov. 2023 13:43

Burgerbelangen Amstelveen uit zorgen over bodemvervuiling Amsterdamse bos

Amstelveen - De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) maakt zich grote zorgen over de grondkwaliteit van het Amsterdamse Bos. Dit naar aanleiding van de recente onderzoeksreportage van AT5, die veel stof deed opwaaien. Namens de bbA-fractie stelt raadslid Dave Offenbach nu dat (Amstelveense) burgers zich zorgen maken over de veiligheid en de gezondheidsrisico’s die men in het Bos kan lopen. 

Politiek 30 nov. 2023 11:29

Vuurwerkverbod Amstelveen Oud & Nieuw voor dit jaar van de baan

Amstelveen - Een algeheel verbod voor het afsteken van vuurwerk rond Oud & Nieuw in Amstelveen is voor dit jaar van de baan. GroenLinks Amstelveen pleitte daarvoor, maar trok het voorstel (amendement) daartoe gisterenavond weer in, nadat bleek dat er geen meerderheid voor de plannen was.