Het gebouw gezien vanaf de Keizer Karelweg.

Keizer Karelpark krijgt monument erbij: voormalige Landbouwschool voorgedragen

Amstelveen - De voormalige Landbouwschool en bijbehorende directeurswoning aan de Keizer Karelweg inde wijk Keizer Karelpark is door de gemeente voorgedragen als gemeentelijk monument vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden van het gebouw.

De voormalige landbouwschool met directeurswoning werd in 1956 gebouwd naar het ontwerp van gemeentearchitect A.K. Andrea. Hij heeft hierbij nauw samengewerkt met de bekende plantsoenmeester Chris Broerse, onder meer bekend van het Broersepark.

Oude landbouwschool Keizer Karelweg 94ABC Stichting Mooi Noord-Holland.jpg

Het schoolcomplex bevindt zich in de wijk Keizer Karelpark. Die wijk werd in de jaren 50 opgebouwd en is in grote lijnen nog steeds in tact. De wijk telt diverse monumenten, waaronder ook het schoolgebouw aan de Van Weerden Poelmanlaan 4 (voorheen Jan Ligthartschool).

Het complex van de Landbouwschool aan de Keizer Karelweg heeft kenmerken van het naoorlogse traditionalisme, wat herkenbaar is aan bijvoorbeeld de tuitgevel met schoorsteen, de hangende erker en het metselwerk.

Voordragen als monument

De gemeente Amstelveen kan panden en objecten die een belangrijk deel uitmaken van de lokale historie aanwijzen als gemeentelijk monument om deze te kunnen behouden en beschermen. De Vereniging Historisch Amstelveen heeft de gemeente verzocht om de voormalige landbouwschool aan te wijzen als gemeentelijk monument, omdat zij het pand duurzaam wil behouden voor de toekomst.

Mooi Noord-Holland

'De onafhankelijke Stichting Mooi Noord-Holland oordeelt dat de voormalige Landbouwschool en de directeurswoning monumentwaardig zijn vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden', zegt wethouder Herbert Raat (Monumenten, VVD). 'Daarom zijn wij van plan om het complex aan te wijzen als gemeentelijk monument. Wij moeten zuinig omgaan met onze historie. Zeker nu er zoveel woningbouw wordt toegevoegd in onze stad is het behoud van deze historisch waardevolle bouwwerken van groot lokaal belang. Kennis van de Amstelveense ontstaansgeschiedenis zorgt ervoor dat inwoners binding voelen met hun woonplaats.'

Interieur

Stichting Mooi Noord-Holland adviseert om het pand aan te wijzen als gemeentelijk monument, maar het interieur buiten de bescherming te houden vanwege de vele wijzigingen en aantasting van de hoofdstructuur. De Erfgoedcommissie heeft positief geadviseerd op de monumentaliteit van het gebouw en adviseert het college te starten met de aanwijsprocedure.

Directeurswoning

De gemeente is eigenaar van de voormalige landbouwschool. De directeurswoning is echter in particulier bezit. De eigenaren worden geïnformeerd over het voornemen om het een monumentale status te verlenen en kunnen hierop reageren. Hierna volgt een definitief besluit. Eigenaren van gemeentelijke monumenten krijgen de mogelijkheid gebruik te maken van de subsidieregeling ten behoeve van de instandhouding (restauratie en onderhoud) van het gemeentelijk monument.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:34

Speciale signeersessie Marianne Timmer bij De Wijnschuur

Amstelveen/Nes/Uithoorn - Olympisch kampioen Marianne Timmer komt op zaterdag 9 december 2023 tussen 15.00 en 17.00 uur naar De Wijnschuur in Nes aan de Amstel om haar nieuwe boek 'De Timmerfabriek' te promoten en te signeren.  

Horeca 6 dec. 2023 15:00

X-MAS Bajes Cocktail Night: reserveer je plekje

Amstelveen - In De Bajes aan de Ouderkerkerlaan 1-2 wordt vrijdagavond 15 december 2023 een X-MAS Bajes Cocktail Night gehouden. Je kan nu je plekje reserveren voor deze gezellige cocktailavond in kerstsferen.