Kinderfeest staat voorop tijdens Sinterklaas-intocht

Kinderfeest staat voorop tijdens Sinterklaas-intocht Foto: Jaarlijks komen duizenden mensen op de Sinterklaasintocht in Amstelveen af. [Beeld: AmstelveenZ]

Amstelveen – Tijdens de Sinterklaas-intocht in Amstelveen zal de goedheiligman evenals vorig jaar vergezeld worden door bruine Pieten en roetveegpieten. In verband met de discussie over de kleur van Zwarte Piet heeft het organiserende Sinterklaascomité een statement afgegeven.

Het Sinterklaascomité liet eerder al weten dat Sinterklaas op 17 november met een grote schare Pieten naar Amstelveen komt. Het ziet er naar uit dat de bekende route via de Van der Hooplaan, Oude Dorp, Amsterdamseweg, Molenweg, Rembrandtweg naar Amstelveen Centrum (Stadsplein) ongewijzigd zal blijven.

Kinderfeest

Zoals bekend wordt er in Nederland heftig gediscussieerd over de kleur van de Zwarte Pieten. “Tijdens de Sinterklaas-intocht staat het kinderfeest voorop”, zegt organisator Wil Koot over deze discussie. “Ondertussen begrijpt de organisatie dat er in Nederland een discussie speelt over de kleur van Zwarte Piet. Overigens zijn de pieten tijdens de intocht van Sinterklaas al jaren lang niet zwart. Wij kiezen voor bruine Pieten. Daarnaast zullen er net als vorig jaar ook weer roetveegpieten meelopen met de intocht.” Overigenst meldt het Sinterklaascomité op Facebook dat er nog gezocht wordt naar 'collega-pietjes'. 

Statement

In verband met de discussie over de kleur van Zwarte Piet heeft het Sinterklaascomité een statement opgesteld. Dit statement luidt als volgt:

- Ons comité wil niet trendsettend zijn maar trendvolgend. We houden de ontwikkeling in Nederland in de gaten en volgen de gemeenschappelijke deler,

- We geven Zwarte Piet (een “Bruine Piet”) een leidinggevende rol bij de intocht op het Stadsplein. Piet is hier een krachtige, herkenbare ceremoniemeester die door middel van de microfoon en de regie over muziek en intocht laat blijken wie er “de baas” is.

- Kinderen zien hier dus een ander rolmodel dan de Piet uit het verleden, die werd weggezet als “knecht, boemens, karikatuur van slaven”.

- We staan open (richting van denken) voor een mix aan diversiteit.

- We zijn ons er van bewust dat de meeste vrijwilligers graag mee helpen als Piet, maar dan wel als “Bruine Piet”.


Reacties