[Archief: AmstelveenZ]

Kinderfeest staat voorop tijdens Sinterklaas-intocht

Amstelveen – Tijdens de Sinterklaas-intocht in Amstelveen zal de goedheiligman evenals vorig jaar vergezeld worden door bruine Pieten en roetveegpieten. In verband met de discussie over de kleur van Zwarte Piet heeft het organiserende Sinterklaascomité een statement afgegeven.

Het Sinterklaascomité liet eerder al weten dat Sinterklaas op 17 november met een grote schare Pieten naar Amstelveen komt. Het ziet er naar uit dat de bekende route via de Van der Hooplaan, Oude Dorp, Amsterdamseweg, Molenweg, Rembrandtweg naar Amstelveen Centrum (Stadsplein) ongewijzigd zal blijven.

Kinderfeest

Zoals bekend wordt er in Nederland heftig gediscussieerd over de kleur van de Zwarte Pieten. “Tijdens de Sinterklaas-intocht staat het kinderfeest voorop”, zegt organisator Wil Koot over deze discussie. “Ondertussen begrijpt de organisatie dat er in Nederland een discussie speelt over de kleur van Zwarte Piet. Overigens zijn de pieten tijdens de intocht van Sinterklaas al jaren lang niet zwart. Wij kiezen voor bruine Pieten. Daarnaast zullen er net als vorig jaar ook weer roetveegpieten meelopen met de intocht.” Overigenst meldt het Sinterklaascomité op Facebook dat er nog gezocht wordt naar 'collega-pietjes'. 

Statement

In verband met de discussie over de kleur van Zwarte Piet heeft het Sinterklaascomité een statement opgesteld. Dit statement luidt als volgt:

- Ons comité wil niet trendsettend zijn maar trendvolgend. We houden de ontwikkeling in Nederland in de gaten en volgen de gemeenschappelijke deler,

- We geven Zwarte Piet (een “Bruine Piet”) een leidinggevende rol bij de intocht op het Stadsplein. Piet is hier een krachtige, herkenbare ceremoniemeester die door middel van de microfoon en de regie over muziek en intocht laat blijken wie er “de baas” is.

- Kinderen zien hier dus een ander rolmodel dan de Piet uit het verleden, die werd weggezet als “knecht, boemens, karikatuur van slaven”.

- We staan open (richting van denken) voor een mix aan diversiteit.

- We zijn ons er van bewust dat de meeste vrijwilligers graag mee helpen als Piet, maar dan wel als “Bruine Piet”.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 13:20

Woningen Oude Dorp en pastorie Annakerk tegen de vlakte voor verbreding A9

Amstelveen - Om ruimte te maken voor de verbreding en verdiepte aanleg van de A9 Amstelveen worden diverse woningen in het Oude Dorp, maar ook de pastorie naast de Annakerk, binnen enkele maanden gesloopt. De panden staan op de plek waar straks de extra rijstroken komen en de overkapping Oude Dorp wordt gerealiseerd.

Verkeer & Vervoer vandaag 10:13

Vernieuwd kruispunt Sportlaan/Beneluxbaan gaat eind juli open

Amstelveen - Het vernieuwde kruispunt Sportlaan/Beneluxbaan opent naar verwachting vrijdag 31 juli 2020. Vanaf juni moet het verkeer rekening houden met veel wisselende omleidingen en afsluitingen om het kruispunt definitief gereed te kunnen maken.

Algemeen vandaag 10:01

5 keer een check om het op je werk leuk (en vol) te houden

Brigitte Kaandorp zong ‘Ik heb een zwaa-aa-aar leven’. Als jij daar zaken in herkent als het gaat om je werkzame leven, wordt het tijd om veranderingen aan te brengen. Hier volgen vijf adviezen om weer fris en fruitig naar je werk te gaan. 

Algemeen gisteren 17:08

Inzameling voor Voedselbank Amstelveen bij KKC

Amstelveen - Op het schoolplein van het Keizer Karel College aan Elegast 5 organiseert de UNESCO jongerencommissie van het Keizer Karel College vrijdag 29 mei 2020 een inzamelactie voor de Voedselbank Amstelveen.