Klaas Gubbels exposeert 35 werken die hij niet los kon laten

Klaas Gubbels is een van de grootste twintigste-eeuwse kunstenaars in Nederland. Hij viert in 2019 zijn 85ste verjaardag, met onder andere een expositie in Museum Jan van der Togt in Amstelveen.

Vergenoegd loopt hij tussen de 35 werken die hij zelf selecteerde voor de tentoonstelling ‘Klaas Gubbels 85 jaar – de keuze van de kunstenaar’. Het zijn stuk voor stuk werken waarvan hij zelf geen afstand kon doen en die dus nog altijd in zijn huis en atelier te vinden zijn. Hij wijst op kleine schilderijtjes in zwart en grijs: “Kijk, die hangen normaal in mijn atelier!”. In dat atelier is hij nog steeds dagelijks te vinden. En niet voor niets, want hij exposeert volop. “Mag ik even opscheppen? Ik hang op dit moment in Shanghai!”, verkneukelt Gubbels zich te midden van zijn favorieten.

In de expositie in Museum Jan van der Togt zijn werken te vinden uit verschillende periodes in Gubbels’ indrukwekkende carrière. Want hoewel hij het bekendst is van zijn schilderijen en beelden van een koffiekan, laat het museum zien dat hij met veel meer dan de koffiekan alleen werkt. Bevlogen vertelt hij bijvoorbeeld over zijn stillevens, waarvan een aantal te zien is. “Een goed stilleven bestaat uit een tafel met een schaakbord, een fles, een gitaar en een krant.” Tot zijn schrik ziet hij dat het meest recente stilleven, afgelopen winter nog geschilderd, een krant mist. Dat gaat opgelost worden; zodra het werk in zijn atelier terug is, wordt er een krant aan toegevoegd. “Dat is het calvinisme in me. Het moet kloppen. Maar zonder krant vind ik het ook een mooi schilderij.”

Het zegt veel over het werkethos van de kunstenaar. “Mijn schilderijen zien eruit of ze in vijf minuten zijn gemaakt, maar ik doe er soms wel een jaar over. Dan leg ik het even weg, en pak het weer op en werk er verder aan. Soms vraag ik iemand even te komen kijken. Ook als die opmerkingen er volledig naast zitten, geeft het geeft mij inspiratie om ermee verder te werken.” En voort loopt hij weer, op naar de volgende wand, om te vertellen over al zijn lievelingen. Nog te zien tot en 25 augustus in Museum Jan van der Togt in Amstelveen.

Tegelijk presenteert ArtZuid annex Amstelveen zes beelden van Klaas Gubbels als toevoeging aan de bekende beeldenroute ArtZuid in Amsterdam, te zien van 17 mei tot en met 15 september 2019.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Waarom geen nieuwe spoorlijn parallel aan de A9?

Amstelveen – Met een nieuwe spoorlijn die parallel loopt aan Rijksweg A9 tussen Haarlem, Schiphol, Amstelveen, Ouderkerk, Abcoude en Amsterdam Zuidoost zou de bereikbaarheid van de regio aanzienlijk verbeteren.

Algemeen gisteren 11:53

Bewoners Groenelaan in verzet tegen bouwplannen met spandoeken

Amstelveen - Bewoners van de Najade-flat hebben spandoeken opgehangen als protest tegen de bouwplannen voor een nieuw wooncomplex op de plek van het Sakko-tankstation en de aanpalige showroom aan Newa 2 in de wijk Groenelaan.

112 gisteren 11:07

Mercedes-rijder vlucht na aanrijding: politie op zoek naar witkleurige C-Klasse

Amstelveen – De Amstelveense politie is op zoek naar de bestuurder van een witkleurige Mercedes C-Klasse Estate (bouwjaar 2006), die er afgelopen zaterdagavond vandoor ging nadat hij in aanrijding was gekomen met een snorfiets aan de Burgemeester Colijnweg in Amstelveen. Twee opzittenden raakten daarbij gewond.