Gemeente Amstelveen

Klachten over het maaien van klaprozen in Amstelveen

Amstelveen – De klaprozen in de bermen van wegen en fietspaden in Amstelveen worden door de gemeente gemaaid terwijl ze in volle bloei staan. Niet iedereen is hier even blij mee.

Bij de gemeente zijn verschillende vragen binnengekomen over het maaien van de bloemen. Klaprozen zijn volgens een persbericht van de gemeente zogenoemde pioniersplanten. Ze vertonen zich vaak als eerste op plekken waar de bodem onbegroeid is. Het ziet er prachtig uit.

Ruimte

Desalniettemin maait de gemeente de klaprozen gedeeltelijk om andere bloemen, zoals de distel en de ratelaar, de kans te geven om op te komen. De bloemen worden ook gemaaid om ruimte te maken voor een meer diverse en langdurig bloeiende berm. Daarnaast worden de zichthoeken van bermen gemaaid uit het oogpunt van veiligheid voor het verkeer.

Ook worden de randen van bermen langs fietspaden gemaaid om te voorkomen dat het gaat overhangen. Het maaien gebeurt twee keer per jaar. Rond deze tijd en eind september. In het najaar wordt de berm gemaaid. Het maaisel blijft maximaal twee weken liggen zodat de zaden uit de bloemen kunnen vallen.

Insecten

Niet alles wordt gemaaid en ook ruige bermen worden met rust gelaten. Zo krijgen insecten de kans om te overwinteren en wordt de biodiversiteit in stand gehouden.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 20:09

RTVA wil nu 235.000 euro per jaar voor nieuwe omroep

Amstelveen – De lokale omroep RTVA zegt jaarlijks minimaal 235.000 euro subsidie van gemeente Amstelveen nodig te hebben om samen met NH Nieuws verder te kunnen onder de vlag van AmstelNieuws