Knipperende waarschuwingsborden bij rotondes Beneluxbaan
Amstelveen - Bij de rotondes aan de Beneluxbaan zijn knipperende waarschuwingsborden verschenen om de veiligheid te vergroten. Op de rotondes vinden regelmatig ongevallen plaats. Extra veiligheidsmaatregelen waren al eerder aangekondigd.
In 2024 steeg het aantal ongevallen, met en zonder letsel, op de Amstelveens rotondes met bijna 50 procent ten opzichte van 2023, terwijl de infrastructuur van de rotondes niet is veranderd.
Het was daarom dat de gemeente zich op initiatief van wethouder Raat (verkeer, VVD) zich ook al aanmeldde voor het grootschalige landelijke onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) naar de veiligheid van kwetsbare verkeerdeelnemers (fietsers en voetgangers) op rotondes.
De wethouder wees al op de sterk veranderende situatie op fietspaden door elektrische fietsen als fatbikes, en de grotere verschillen in snelheid. ‘Dat maakt het voor automobilisten, maar ook voor fietsers onderling, steeds lastiger om op elkaar te anticiperen.'
Waarom tweerichtingsverkeer?
Er gaan al langer stemmen op om op de rotonde eenrichtingsverkeer in te voeren, maar daar wil de gemeente niet aan. Op de rotonde is bewust voor tweerichtingsverkeer gekozen omdat de fietspaden ten westen en ten oosten van de Beneluxbaan ook tweerichtingsfietspaden zijn. Volgens de gemeente is het wenselijker en veiliger om de rotonde in tweerichtingsverkeer voor fietsers te behouden, omdat fietsers anders (komend vanaf het tweerichtingsfietspad) de rotonde driekwart zouden moeten nemen om uiteindelijke weer rechtdoor te kunnen fietsen.
De knipperende, knalgele waarschuwingsborden springen aan op het moment dat verkeer de rotonde nadert. Met vaste verkeersbordplaatjes wordt gewezen op kruisende voetgangers en fietsers. Ook de reguliere verkeersborden die voor hetzelfde waarschuwen staan er nog.
Ook de vergroening van de rotondes op de Beneluxbaan is inmiddels bijna gereed. De rotondes krijgen beplanting volgens een specifiek kleurenschema.