Kom in actie voor Oekraïne

Amstelveen - Vier weken geleden startte de inzamelingsactie voor Oekraïne, thuis bij twee jonge Amstelveners, Slava en Irina. Al snel was meer ruimte nodig en twee locaties van Participe schoten te hulp. De actie nam steeds grotere vormen aan en uiteindelijk werd op de op de Handweg 121 (voorheen Life & Garden) een fantastische plek gevonden. Er wordt volop gedoneerd, alleen zijn er ook handjes te kort. Wie enkele uren over heeft is meer dan welkom om te komen helpen bij het uitzoeken en sorteren van kleding en andere spullen. Deze gaan vervolgens naar de weggeefwinkel op Handweg 129 (oude Van Diemen Sport), waar vluchtelingen de spullen en kleding kunnen halen.

Coördinator Irina is vanaf het begin hierbij betrokken geweest. Samen met Slava heeft zij stichting Openhouse.fund opgericht om vrijwilligers bij elkaar te roepen en donaties te coördineren.

Maccabi en Participe

Vrijwilligster Caresse was vanaf het begin erbij. ‘Ik liep enkele weken geleden binnen bij het Ibis Hotel en ben sindsdien niet meer weggegaan. Het begon bij het Ibis Hotel en het Adagio Hotel. Vanuit de weggeefwinkel werken wij nauw samen met vrijwilligersorganisatie Maccabi, die in de hotels samen met de gemeente Amstelveen voor de opvang van de vluchtelingen zorgt. De bus van Participe rijdt drie keer per week vanuit de hotels naar de weggeefwinkel. De chauffeurs komen via verzekeringsmakelaar Meijers.

Van loods naar tuincentrum

‘In eerste instantie zijn de mensen in deze hotels opgenomen en deze zitten nu ook vol. Daar begonnen met we met twee kledingrekken en donaties. Dit ontplofte en binnen no time waren er twee hotelkamers vol met spullen. Irina, Slava en tientallen vrijwilligers (waaronder ook vluchtelingen uit de hotels) hebben in die tijd ook veel spullen gedoneerd gekregen en van een opslag in hun huiskamer verhuisden zij alles naar het wijkcentrum Westend en daarna naar een loods aan de Noorddammerweg. Binnen paar weken werd de loods werkelijk gevuld tot aan het plafond. Mensen moesten hier door de 500 dozen grabbelen op zoek naar wat ze nodig hadden. Vervolgens zijn we gaan lobbyen voor een leegstaand winkelpand.

Life & Garden en Van Diemen

Gelukkig wilde het voormalige Life & Garden meewerken, alleen heeft het pand de storm niet helemaal overleefd en zijn er een heleboel stukken van het dak af. Het voormalige Van Diemen Sports wilde gelukkig ook meewerken. Vrijwilligersorganisatie Maccabi doneerde de eerste 12 kledingrekken, winkeliers uit Amstelveen en Aalsmeer kwamen met hangers. Alleen zat alles nog in dozen en stond in de loods. Toen heeft iemand op vrijdagmiddag gebeld naar verhuisbedrijf Topmovers en gevraagd of ze echte Topmovers zijn en of ze alsjeblieft een ritje van de Noorddammerweg wilden rijden naar de Handweg. Zo stonden we op vrijdagavond alle dozen uit te laden en zaterdagochtend kwamen de eerste vluchtelingen al naar deze locatie op de Handweg. Iedereen die kon helpen kwam, vrienden, families… in twee dagen werd alles verhuisd en ontstond er een echte weggeefwinkel.

steun_oekraine_handweg (1).jpg

Opslag

De opslag van de spullen doen we in het gedeelte van de kas van Life & Garden dat droog is gebleven.

steun_oekraine_handweg (3).jpg

‘Hier worden de spullen uitgezocht en gesorteerd op dames, heren, jongens, meisjes en baby’s. En vanaf daar gaat de gesorteerde kleding per kledingrek naar het voormalige winkelpand van Van Diemen Sport. Hier kunnen de vluchtelingen, die vrijwel zonder bagage hun huis hebben moeten verlaten, iets uitzoeken voor zichzelf en/of hun kinderen.’ Helaas wordt er ook misbruik gemaakt van deze actie en dient er aan de deur te worden gecontroleerd op paspoort.

Caresse zet zich in als vrijwilliger tijdens alle uren dat haar kinderen op school zitten. “Ik probeer hier zoveel mogelijk te zijn omdat er enorm veel werk nog ligt. Daarnaast wil je iets opbouwen zodat er structuur ontstaat.” Verder zijn er ongeveer 30 vrijwilligers die zich inzetten voor het draaien van de winkel, onder coördinatie van Irina, Oekraïens, Russisch, Hebreeuws, Engels en Nederlands sprekend.

Fietsen en hygiëne producten

Caresse vertelt dat er reeds enorm veel kleding is gedoneerd. ‘Wat we echt nog nodig hebben zijn tweedehandsfietsen en kinderzitjes voor op fietsen.

actie_oekraine2.jpg
Een zeer welkome fietsendonatie

Ook hygiëne producten zijn van harte welkom. Vluchtelingen komen na 4 dagen onderweg te zijn geweest met niets. Dus we willen graag nieuw ondergoed, deodorant, gezichtscrème, zeep en maandverband.’

Nu de kinderen steeds meer naar school gaan zijn schoolspullen zoals schooltassen, schriften, pennen en gymschoenen ook van harte welkom. En met het regenachtige weer zijn we ook op zoek naar paraplu’s.’

Volgens Caresse gaat er ook nog een vracht met spullen richting Oekraine. ‘Daarvoor hebben we medicatie en verband nodig, maar ook langhoudbare producten zoals voedsel in blik.’ Bij Openhouse.fund vind je het meest recente informatie over wat wij missen.

Oproep vrijwilligers

Op dit moment is alle hulp van harte welkom. Op de locatie kunnen ze absoluut vrijwilligers gebruiken die overdag kunnen helpen om de hoeveelheid kleding uit te zoeken en te sorteren. ‘Men kan naar de voormalige locatie van Life & Garden komen op de Handweg 121 om te helpen.’ Meld je aub aan bij Irina Samoilenko: 0657690400 of loop binnen, maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 16:26

'Energietransitie vergt grootse inspanning van Amstelveen'

Amstelveen - Voor het vijfde jaar op rij heeft de gemeente de balans opgemaakt hoe duurzaam Amstelveen is wat betreft de onderwerpen energietransitie, circulaire economie en klimaatadaptatie. Die balans is nodig om te bekijken of de gemeente zich voldoende inzet, de middelen goed worden besteed en waar de focus het komend jaar op ligt. Het thema Energietransitie (de overgang naar schone energie) vergt grootse inspanning van de gemeente. De gemeenteraad krijgt het Plan voor Energietransitie, Circulaire Economie en Klimaatadaptie, ofwel PLECK 5.0. voorgelegd.

Algemeen gisteren 13:36

Aanleg rotondes Oranjebaan vertraagd door gestegen kosten

Amstelveen - De aanleg van de twee rotondes op de Oranjebaan die in oktober 2023 zou beginnen, is voor onbepaalde tijd vertraagd. Oorzaken zijn de sterk gestegen kosten van personeel en bouwmaterialen in het afgelopen jaar en aanvullende bereikbaarheidsmaatregelen in combinatie met een langere looptijd van het project. Hierdoor overschrijden de kosten het door de gemeenteraad gereserveerde budget met ruim een miljoen euro.

Algemeen gisteren 10:28

Verrassingsbezoek wethouder Floor Gordon bij Groenraad Amstelveen

Amstelveen - Afgelopen week werd de Groenraad Amstelveen verrast met een bezoek van wethouder Floor Gordon, ter gelegenheid van de officiële installatie van haar nieuwste leden. Wethouder Gordon sprak tijdens haar bezoek haar waardering uit voor het werk van de Groenraad, gezien het belang van groen voor een gezonde en aangename leefomgeving.

Algemeen 27 sep. 2023 14:11

Introductiecursus Latin & Ballroom bij Dansschool Mittelmeijer

Amstelveen - Altijd al eens danslessen willen volgen, maar heb je geen idee hoe te beginnen? Aanstaande vrijdag en zondag starten op dansschool Mittelmeijer beginnerslessen Latin & Ballroom. De cursus is geschikt voor alle leeftijden en de introductiecursus laat jou in vier lessen ontdekken of jouw hart ligt bij dansstijlen als Cha-cha-cha, Jive en Samba.