pixabay.com

'Komende jaren meer Amstelveense kinderen niet naar Amstelveense scholen'

Amstelveen – Het zal tot onvrede van de VVD de komende jaren waarschijnlijk nog moeilijker worden om de meeste Amstelveense kinderen in Amstelveen naar school te laten gaan.

Dat stelt een ongeruste VVD. De partij maakte eerder bekend dat er in Amstelveen behoorlijk wat kinderen uitgeloot zijn voor de Amstelveense school van hun keuze en daar volgde een stroom van verontwaardigde reacties op, van onder ander andere teleurgestelde ouders en kinderen. De VVD stelt dat het probleem de komende jaren alleeen maar groter dreigt te wordt en wil een oplossing; de partij stapt zelfs naar de Tweede Kamer.

Opheldering

De VVD vindt het, gezien de miljoeneninvesteringen van de gemeente in het Amstelveense onderwijs, onacceptabel dat kinderen niet in hun eigen gemeente naar school kunnen en vroeg bij monde van VVD-raadslid Bas Zwart opheldering over de uitgelote Amstelveense kinderen aan wethouder Frank Berkhout (Onderwijs, D66).

Het antwoord van de wethouder was dat de zogenoemde kernprocedure succesvol was verlopen, omdat 99% van de kinderen is geplaatst op een school van 1e, 2e, of 3e voorkeur en alle kinderen in de regio terecht kunnen. Voor Bas  Zwart was dat antwoord niet voldoende.  Zwart vindt dat een voorstel van D66 om de kernprocedure rond de plaatsing op scholen ‘nog een keer uit te leggen aan de gemeenteraad’ ook niets uithalen.

Papieren werkelijkheid

Zwart: Misschien klopt de procedure wel, maar het verhaal klopt niet. Een papieren waarheid die leuk is voor accountants en statistici. Wij zien enkele tientallen kinderen die vaak als enige van hun klas naar een school buiten Amstelveen moeten gaan. Weg van vriendjes en vriendinnetjes en hun eigen veilige omgeving. Ik kan dit niet uitleggen aan Amstelveners’.

Wet

De oplossing ligt volgens Zwart niet bij de wethouder of de gemeenteraad. 'Op basis van de Wet op het Voortgezet Onderwijs bepalen de directies van de scholen samen waar welk type onderwijs wordt aangeboden. Ik weet dat de wethouder achter de schermen doet wat er binnen zijn mogelijkheden ligt. Zwart spreekt binnenkort met VVD 2e kamer onderwijswoordvoerder Rudmer Heerema om te vragen wanneer deze wet op de schop gaat: 'Het kan toch niet dat het rijk het onderwijs betaalt en de gemeenten de gebouwen, maar de overheid daarna niets meer te zeggen heeft. De directeuren van de scholen kunnen zelf bepalen welk type onderwijs zij geven en kunnen een behoefte aan meer VMBO-T/HAVO-onderwijs gewoon negeren.'


Meer nieuws

Onderwijs & Educatie gisteren 10:47

Druk op Amstelveense noodopvang neemt toe; scholen bereiden zich voor op Britse variant

Amstelveen - Hoewel op dit moment de situatie nog houdbaar is op scholen en bij opvangorganisaties in Amstelveen, meldt de gemeente dat de druk op de noodpvang toeneemt, groepen vol dreigen te raken en het lastiger wordt om de noodopvang te bemensen. Daarbij bereiden scholen zich voor op de Britse corona-variant.