pixabay.com

'Komende jaren meer Amstelveense kinderen niet naar Amstelveense scholen'

Amstelveen – Het zal tot onvrede van de VVD de komende jaren waarschijnlijk nog moeilijker worden om de meeste Amstelveense kinderen in Amstelveen naar school te laten gaan.

Dat stelt een ongeruste VVD. De partij maakte eerder bekend dat er in Amstelveen behoorlijk wat kinderen uitgeloot zijn voor de Amstelveense school van hun keuze en daar volgde een stroom van verontwaardigde reacties op, van onder ander andere teleurgestelde ouders en kinderen. De VVD stelt dat het probleem de komende jaren alleeen maar groter dreigt te wordt en wil een oplossing; de partij stapt zelfs naar de Tweede Kamer.

Opheldering

De VVD vindt het, gezien de miljoeneninvesteringen van de gemeente in het Amstelveense onderwijs, onacceptabel dat kinderen niet in hun eigen gemeente naar school kunnen en vroeg bij monde van VVD-raadslid Bas Zwart opheldering over de uitgelote Amstelveense kinderen aan wethouder Frank Berkhout (Onderwijs, D66).

Het antwoord van de wethouder was dat de zogenoemde kernprocedure succesvol was verlopen, omdat 99% van de kinderen is geplaatst op een school van 1e, 2e, of 3e voorkeur en alle kinderen in de regio terecht kunnen. Voor Bas  Zwart was dat antwoord niet voldoende.  Zwart vindt dat een voorstel van D66 om de kernprocedure rond de plaatsing op scholen ‘nog een keer uit te leggen aan de gemeenteraad’ ook niets uithalen.

Papieren werkelijkheid

Zwart: Misschien klopt de procedure wel, maar het verhaal klopt niet. Een papieren waarheid die leuk is voor accountants en statistici. Wij zien enkele tientallen kinderen die vaak als enige van hun klas naar een school buiten Amstelveen moeten gaan. Weg van vriendjes en vriendinnetjes en hun eigen veilige omgeving. Ik kan dit niet uitleggen aan Amstelveners’.

Wet

De oplossing ligt volgens Zwart niet bij de wethouder of de gemeenteraad. 'Op basis van de Wet op het Voortgezet Onderwijs bepalen de directies van de scholen samen waar welk type onderwijs wordt aangeboden. Ik weet dat de wethouder achter de schermen doet wat er binnen zijn mogelijkheden ligt. Zwart spreekt binnenkort met VVD 2e kamer onderwijswoordvoerder Rudmer Heerema om te vragen wanneer deze wet op de schop gaat: 'Het kan toch niet dat het rijk het onderwijs betaalt en de gemeenten de gebouwen, maar de overheid daarna niets meer te zeggen heeft. De directeuren van de scholen kunnen zelf bepalen welk type onderwijs zij geven en kunnen een behoefte aan meer VMBO-T/HAVO-onderwijs gewoon negeren.'


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels vandaag 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.