pixabay.com

'Komende jaren meer Amstelveense kinderen niet naar Amstelveense scholen'

Amstelveen – Het zal tot onvrede van de VVD de komende jaren waarschijnlijk nog moeilijker worden om de meeste Amstelveense kinderen in Amstelveen naar school te laten gaan.

Dat stelt een ongeruste VVD. De partij maakte eerder bekend dat er in Amstelveen behoorlijk wat kinderen uitgeloot zijn voor de Amstelveense school van hun keuze en daar volgde een stroom van verontwaardigde reacties op, van onder ander andere teleurgestelde ouders en kinderen. De VVD stelt dat het probleem de komende jaren alleeen maar groter dreigt te wordt en wil een oplossing; de partij stapt zelfs naar de Tweede Kamer.

Opheldering

De VVD vindt het, gezien de miljoeneninvesteringen van de gemeente in het Amstelveense onderwijs, onacceptabel dat kinderen niet in hun eigen gemeente naar school kunnen en vroeg bij monde van VVD-raadslid Bas Zwart opheldering over de uitgelote Amstelveense kinderen aan wethouder Frank Berkhout (Onderwijs, D66).

Het antwoord van de wethouder was dat de zogenoemde kernprocedure succesvol was verlopen, omdat 99% van de kinderen is geplaatst op een school van 1e, 2e, of 3e voorkeur en alle kinderen in de regio terecht kunnen. Voor Bas  Zwart was dat antwoord niet voldoende.  Zwart vindt dat een voorstel van D66 om de kernprocedure rond de plaatsing op scholen ‘nog een keer uit te leggen aan de gemeenteraad’ ook niets uithalen.

Papieren werkelijkheid

Zwart: Misschien klopt de procedure wel, maar het verhaal klopt niet. Een papieren waarheid die leuk is voor accountants en statistici. Wij zien enkele tientallen kinderen die vaak als enige van hun klas naar een school buiten Amstelveen moeten gaan. Weg van vriendjes en vriendinnetjes en hun eigen veilige omgeving. Ik kan dit niet uitleggen aan Amstelveners’.

Wet

De oplossing ligt volgens Zwart niet bij de wethouder of de gemeenteraad. 'Op basis van de Wet op het Voortgezet Onderwijs bepalen de directies van de scholen samen waar welk type onderwijs wordt aangeboden. Ik weet dat de wethouder achter de schermen doet wat er binnen zijn mogelijkheden ligt. Zwart spreekt binnenkort met VVD 2e kamer onderwijswoordvoerder Rudmer Heerema om te vragen wanneer deze wet op de schop gaat: 'Het kan toch niet dat het rijk het onderwijs betaalt en de gemeenten de gebouwen, maar de overheid daarna niets meer te zeggen heeft. De directeuren van de scholen kunnen zelf bepalen welk type onderwijs zij geven en kunnen een behoefte aan meer VMBO-T/HAVO-onderwijs gewoon negeren.'


Meer nieuws

Horeca gisteren 17:58

'Terrasje pakken'; Amstelveen geniet

Amstelveen - De heropening van de Amstelveense horeca-terrassen is vanmiddag uitstekend verlopen: vrijwel iedereen hield zich keurig aan de regels en veel mensen genoten ervan om weer een terrasje te kunnen pakken.

Algemeen gisteren 08:24

Man dumpt afval naast container en scheldt BOA's de huid vol

Amstelveen - Een inwoner die op Eerste Pinksterdag werd getraceerd nadat hij afval naast een ondergrondse container had gezet, heeft handhavers de huid volgescholden. Wethouder Herbert Raat (Handhaving, VVD) overweegt vervolgstappen tegen de agressieve bewoner.

Amstelveen van voorheen 31 mei 2020 21:00

Amstelveen van voorheen (197)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 197 een oude foto van de vroegere Middeldorpstraat (destijds Middendorpstraat), waarvan de huizen binnenkort gesloopt gaan worden voor de verbreding van de A9.

Algemeen 31 mei 2020 20:03

Fraaie legpuzzel Urbanuskerk uitgedeeld aan duizend ouderen

Amstelveen - Speciaal voor ouderen verstrekken de ouderenverenigingen KBO Bovenkerk-Aalsmeer en KBO Amstelveen/Ouderkerk (samen met het Bewonersplatform Bovenkerk) de komende periode duizend legpuzzels met een afbeelding van de Urbanuskerk. 

Algemeen 31 mei 2020 17:58

Handhaving Amstelveen op scherp: 'Morgen wordt een spannende dag'

Amstelveen - De gemeentelijke dienst Handhaving kijkt met gezonde spanning uit naar morgen (1 juni) als ook in Amstelveen de horeca weer open mag. De handhavers staan op scherp en houden morgen de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.