Koninklijke onderscheiding voor Amstelveense huisarts dr. Pieter Buijs

Amstelveen - De Amstelveense huisarts Pieter Buijs heeft een Koninklijke Onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Johan Remkes.

Dat gebeurde tijdens een internationaal symposium van de Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie (NVPM) in het Vredespaleis in Den Haag. Dr. Pieter Buijs kreeg het lintje voor zijn verdiensten op het gebied van de gezondheidszorg, de sociale gezondheid en zijn inzet voor een kernwapenvrije wereld.

Gedreven en doelgericht

Burgemeester Remkes omschreef Pieter Buijs als een idealist én realist tegelijk. 'Gedreven en doelgericht, al weet u dat dat doel vaak alleen in stappen is te bereiken.'

Wereld zonder atoomwapens

Dr. Pieter Buijs zet zich bijna veertig jaar in voor een wereld zonder atoomwapens. Hij is al jaren de drijvende kracht achter de Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie (kortweg NVMP Artsen voor Vrede), sinds 2008 als bestuurslid en sinds 2017 als voorzitter. Vanuit die rol onderhoudt hij contact met een indrukwekkend aantal Kamerleden, diplomaten en beleidsambtenaren en bood hij in 2017 het ’Maatschappelijk Appel’ aan de Kamercommissie Buitenlandse Zaken aan om Tweede Kamerleden aan te sporen zich in te zetten voor een kernwapenvrije wereld. 

Loopbaan

De maatschappelijke betrokkenheid van dr. Pieter Buijs reikt echter veel verder. In zijn bijna veertigjarige loopbaan als arts gaf hij blijk van een brede visie op gezondheid en gezondheidszorg. Hij zat in een groot aantal landelijke overleg- en actiegroepen op het terrein van gezondheid en sociale gezondheid en heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan. Net als bij de NVMP toonde hij zich een doortastend activist en een bekwaam lobbyist. Bij de hervorming van het sociaal stelsel in Nederland was dr. Pieter Buijs de aangewezen persoon om namens de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering van Geneeskunst de sociaal medische inbreng te organiseren. Sinds zijn pensionering besteedt Pieter Buijs nog meer tijd aan NVMP Artsen voor Vrede.

Officier

Dr. Pieter Buijs is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.