AmstelveenZ

Kranslegging bij herdenkingsmonument Amsterdamseweg

Amstelveen - Bij het herdenkinsgmonument aan de Amsterdamseweg zijn aan het eind van de middag bij een korte en ingetogen ceremonie kransen gelegd. Door de coronapandemie is er vanavond geen gezamenlijke herdenking bij het Amstelveense monument.

Burgemeester Tjapko Poppens benadrukte in een korte toespraak het belang van herdenken. 'Het aantal mensen dat de oorlog heeft meegemaakt, wordt snel kleiner. Toch leeft de oorlog nog steeds in families. De pijn, het verdriet of het gemis worden vaak onbewust overgedragen aan volgende generaties.'

Betekenis geven 

Hoe wij ons tot de oorlog verhouden blijft een relevante vraag volgens de burgemeester, ook in 2021, 76 jaar na dato. 'Door met elkaar te herdenken maken we de oorlog en het oorlogsleed bespreekbaar. Door met elkaar te herdenken geven we betekenis aan ons verleden. Nu de oorlog langer geleden is, kunnen we er met meer afstand naar kijken. Vanuit verschillende perspectieven, met meer nuance, soms zelfs kritischer, zoals de koning vorig jaar, maar zonder de generaties voor ons aan te klagen.' 

De hele toespraak van de burgemeester is te vinden op de website van gemenete Amstelveen (klik hier).

Kinderburgemeester Amstelveen

Kinderburgemeester Elina droeg een gedicht voor van Ankie Peypers: 'Dit gedicht heb ik gekozen omdat het zich overal op de wereld kan afspelen. Overal op de wereld zouden kinderen vrij moeten zijn. Jammer genoeg is dat nog niet zo is. Daar mogen we vandaag ook bij stil staan.'

Als je de vrijheid tegenkomt – Ankie Peypers

Als je de vrijheid tegenkomt

en de vrijheid staat stil

en zegt ‘jij’

het kan overal zijn

de eerste sneeuw

een zomervakantie

een dag in mei

het kan altijd

een t.v. journaal

een land ver weg

de stad waar je woont

kijk dan met je ogen

kijk met je hart

als de vrijheid stil staat en ‘jij’ zegt

loop niet voorbij.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer gisteren 17:08

Reminder: morgen zijn de flitspalen actief op kruising N201/N231

Amstelveen - Met het gegeven dat twee nieuwe flitspalen op de kruising N201/N231 tussen Amstelveen en Aalsmeer op vrijdag 7 mei 2021 actief worden, attendeert het regionale verkeershandhavingsteam van de politie weggebruikers er nog maar eens op goed op de snelheid en op de kleur van het verkeerslicht te letten.

112 gisteren 14:54

Forse toename van binnenbranden in Amstelveen

Amstelveen - Het aantal binnenbranden waarbij de brandweer in Amstelveen in actie moest komen, is vorig jaar ten opzichte van een jaar eerder behoorlijk gestegen. In 'coronajaar' 2020 rukte de brandweer liefst 38 keer uit voor een binnenbrand.

Algemeen gisteren 11:56

Bevrijdingsvuurloop Amstelveen mogelijk nieuwe traditie

Amstelveen - Om het bevrijdingsvuur in deze bijzondere tijd brandend te houden organiseerde Stichting Amstelveen Oranje gisteren in samenwerking met Amstelveen Sport en AV Startbaan een (sterk aangepaste) Bevrijdingsvuurloop.

Politiek gisteren 11:30

D66 Amstelveen: wachttijd in het AZC maximaal benutten voor inburgering

Amstelveen - Asielzoekers met een verblijfsvergunning (statushouders) moeten zoveel als mogelijk op het AZC al starten met inburgeringstrajecten, in plaats van pas als zij in Amstelveen wonen. Dit heeft D66 Amstelveen met unanieme steun van de gemeenteraad verankerd in het Amstelveens inburgeringsbeleid. 

Algemeen gisteren 10:13

Verhalenwedstrijd Begraafplaats Zorgvlied: ‘Vol Liefde’

Amstelveen - In het kader van het Weekend van de Begraafplaats van vrijdag 28 tot en met en zondag 30 mei 2021 organiseert de Amstelveense begraafplaats Zorgvlied een verhalenwedstrijd onder de noemer 'Vol Liefde'.