Wil Roode & Marina Casadei

Kritiek op Amstelveens beleid bijstandsaanvragen: 'maatwerk een lachertje'

Amstelveen – Burgerraadslid Wil Roode van de Socialistische Partij Amstelveen is van mening dat het Amstelveense College van B & W een ontmoedigingsbeleid voert als het aankomt op het aanvragen van bijstand in Amstelveen, ook in deze coronatijd. De partij heeft daarom het aanvraagformulier Bijstand op haar eigen website geplaatst, zodat deze toegankelijk is voor eenieder die reguliere bijstand wil aanvragen.

In een op de website van de SP geplaatst opniestuk van Roode wordt gehakt gemaakt van het collegebeleid en krijgt wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg, PdvA) zware kritiek te verwerken. De wethouder wordt ervan beschuldigd allerlei drogredenen aan te voeren om het - in de ogen van de SP -'Amstelveense ontmoedigingsbeleid met betrekking tot bijstandsaanvragen' te rechtvaardigen.

Schokkend
De partij noemt het ronduit schokkend om te zien dat met het Collegebeleid de Participatiewet, die volgens de SP toch al geen schoonheidsprijs verdient, met voeten wordt getreden. Over het 'maatwerk' dat de gemeente zegt te leveren op het gebied van bijstandsaanvragen is Roode ook uiterst kritisch. ‘Het is een holle kreet die niets voorstelt, want dit Amstelveense ‘maatwerk’ gaat hier hand in hand met het overtreden van de Participatiewet. En dat moet nu maar eens afgelopen zijn’ Roode noemt het maatwerk ronduit een lachertje. Ze wordt in haar kritische opiniestuk gesteund door SP-raadslid Marina Casadei.

Lees hier de bijdrage van SP-burgerraadslid Wil Roode op de website van de SP. Op de website van de SP staat ook een instructie wat mensen moeten doen om te voorkomen dat de gemeente weigert het voorschot van 90% binnen vier weken over te maken na deze eerste dag melding. 'Als het college weigert om mensen te informeren over hun rechten dan doen wij dat als SP wel', aldus Roode.

Gemeente Amstelveen liet recent nog weten dat het aantal bijstandsaanvragen is verdubbeld en dat de afdeling met man en macht werkt om alle aanvragen te verwerken (zie hier). 'In verband met de coronamaatregelen werkt de afdeling volgens de RIVM-regels. De intake die normaal gesproken op het Werkplein wordt gedaan wordt nu telefonisch uitgevoerd. Als uit de intake blijkt dat er mogelijk recht is op een uitkering wordt de betrokkene uitgenodigd op het gemeentehuis waarin in een aangepaste procedure, conform de richtlijnen van het RIVM met voldoende afstand en achter plexiglas, de identiteit wordt vastgesteld en het aanvraagformulier wordt verstrekt', aldus de gemeente in een eerder persbericht.

Het college gaf ook aan te onderzoeken of een digitale bijstandsaanvraag conform de kaders van de gemeenteraad mogelijk is. 'De reguliere bijstandsaanvraag is complex. Zo moet de partner mede ondertekenen, is de kostendelersnorm van toepassing, telt het gezinsvermogen mee en ook het inkomen van de partner. De focus ligt op dit moment op het beoordelen van de aanvragen en de rechtmatigheid van de uitkeringsverstrekking. Als alle benodigde informatie binnen is kan een aanvraag snel afgehandeld worden.' 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.