Kunstwerk Der Bogen verhuist naar Museumplein

Kunstwerk Der Bogen verhuist naar Museumplein Foto: Der Bogen in de takels voor de verhuizing

[DIT BETROF EEN 1 APRIL-GRAP] AMSTELVEEN – Vanmorgen is op het Stadsplein gestart met de verhuizing van het veelbesproken kunstwerk Der Bogen. Het kunstwerk is verkocht aan Amsterdam en krijgt een prominente plek op het Museumplein in de hoofdstad.

[Vanwege het complexe transport is voor de verhuizing bewust gekozen voor Eerste Paasdag, omdat het een stuk rustiger is op de weg en diverse lokale verkeersknooppunten moeten worden afgesloten. De prijswinnende bronzen mega-drol van brons, is ruim 10 meter breed en 5 meter hoog; een Convoi Exceptionnel is ingeschakeld.

Functioneel

Amsterdam, dat er de komende bestuursperiode met een nieuw college vermoedelijk alles aan gaat doen om toeristen te weren uit de hoofdstad wegens toenemende drukte, kocht het kunstwerk vorige week na een zeer korte onderhandeling voor 500.000 euro van Amstelveen, uit functioneel oogpunt. Het moet de toenemende toeristenstroom op en rond het Museumplein de kop gaan indrukken. ‘We hopen dat toeristen hierdoor meer naar omliggende gemeenten trekken’, aldus een woordvoerder.

Opluchting

De verkoop is een meevaller voor Amstelveen, dat al bijna 4 jaar met de bronzen drol in haar maag zat. ‘Ze hadden het ook voor een euro gekregen,’ zegt Amstelveens wethouder Heppie Raad (Doekoe, VVD), die spreekt over een ‘enorme opluchting’. Der Bogen symboliseerde de toegangspoort van Amstelveen, maar Amstelveners hebben in het kneedwerk, dat destijds dik drie ton kostte, nooit een warm welkom gezien, ondanks dat het kunstwerk naadloos aansluit op het profiel van bekakte gemeente.

Passend

Volgens Amsterdam is het kunstwerk niet alleen een functioneel middel om de toeristendruk in de hoofdstad te verminderen, maar past het ook uitstekend bij Amsterdam omdat Amsterdammers nu eenmaal veelal schijt hebben aan van alles en nog wat.

Nieuwe toeganspoort

Amstelveens wethouder Pieter Bod (Pretportefeuille, Burgerbelangen) laat weten dat het nieuw te vormen college in Amstelveen de 2 ton winst wil investeren in een nieuwe toegangspoort voor Amstelveen. ‘We hebben straks weer 4 jaar de tijd om iets bijzonders te bedenken waar geen Amstelvener op zit te wachten!’.]


Reacties