Pixabay.com

‘Kwart Amstelveense ondernemers zal crisis mogelijk niet overleven’

Amstelveen - In een enquête die de 'Denktank Lokale Steun Bedrijfsleven' onlangs in Amstelveen heeft uitgezet, geeft meer dan een kwart van de lokale ondernemers aan dat zij de crisis waarschijnlijk niet zullen overleven.

Dat meldt Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) in een gezamenlijk persbericht. De Denktank concludeert daarin dat aantal schrikbarend hoog te vinden: ‘De meeste respondenten hebben 40 tot 60% omzetverlies. Twee derde maakt gebruik van overheidssteun. Een derde denkt of komt hiervoor niet in aanmerking.’

Lokale steun is hard nodig

Voor veel ondernemers duurt de crisis nu echt te lang, zo wordt geconcludeerd: ‘Het water staat hen aan de lippen. Lokale steun is nodig om te overleven en na Corona zo snel mogelijk weer omzet te genereren. Ondernemers geven via de enquête aan geholpen te zijn met financiële steun, investeringen en kwijtschelding. Een andere groep ondernemers denkt meer aan netwerken, adverteren, promotie.’

Denktank in gesprek met gemeente

Op 17 maart presenteerde Darshan Sloot, directeur van Ondernemersvereniging Amstelveen, namens de Denktank de resultaten van de enquête tijdens het Platform Ondernemend Amstelveen (POA) aan wethouder Floor Gordon en de medewerkers van het team EZ. Tijdens dit overleg werd ook gebrainstormd over uitvoering en planning van de actiepunten uit het concept Herstelplan voor ondernemers na Corona.

Daan Kroone, eigenaar DAY Foodbar en voorzitter KHN Amstelland:’We zijn vanaf april 2020 al met elkaar in gesprek, een maand na de eerste lockdown. Het is tijd dat er nu echt iets tot stand komt! Ondernemers wachten met smart op de wederopbouw van hun bedrijven.’

Maatwerk

Darshan Sloot: ‘Het was goed om tijdens het POA te vernemen dat wethouder Floor Gordon en het team EZ noodlijdende ondernemers waar nodig echt wil ondersteunen en dat zelfs maatwerk mogelijk is. En nog belangrijker, dat er geld beschikbaar is voor goede plannen en initiatieven en dat het MKB zeker niet hoeft te vrezen dat de pot met geld uit het Corona noodfonds straks vergeven is. Er is in elk geval een miljoen beschikbaar. En als er meer nodig blijkt te zijn dan komt dat er.’

Vervolgstappen

De Denktank heeft een uitgebreide reactie gegeven op het concept Herstelplan voor Ondernemers na Corona. Binnen twee weken komt de gemeente hierop terug. De oproep aan de gemeente luidt: ‘Bied ruimte om te ondernemen!’ en bied maatwerk waar mogelijk. Over vier weken zal het uitgewerkte herstelplan tijdens het POA door wethouder Gordon worden vastgesteld en voorgelegd aan het college.

Een herstelplan moet volgens de denktank op de korte termijn gericht zijn. De toekomst is nog veel te onvoorspelbaar. Daarom extra aandacht voor:

  • Gedoogbeleid en vergunningen: handhavingsbeleid van controle naar samenwerking, snelle doorlooptijd en versoepeling vergunningen;
  • Financiële steun: verruiming, verlenging, verhoging subsidie anderhalve meter maatregelen en verlenging looptijd en uitstel aflossing MKB Noodlening;
  • Lokale lasten verminderen waar mogelijk;
  • Stimuleringsfonds voor uitrol initiatieven na Corona;
  • Advies, training en coaching pool;
  • Actieplan winkel en horecagebieden;
  • Promotie ‘Koop lokaal!’ en andere ondernemersinitiatieven;
  • Ondernemers in nood of met vragen, neem contact op met het Ondernemersloket!

Ondernemersloket en contact

Ondernemers in nood, met vragen of twijfel kunnen contact opnemen met het Ondernemersloket van de gemeente via 020-5404911 of ondernemersloket@amstelveen.nl. De Denktank Lokale Steun Bedrijfsleven is te bereiken via  020-6403071 of per e-mail darshan@oa-amstelveen.nl.


Meer nieuws

Wonen gisteren 14:03

DUWO: 'Door uitspraak Kronenburg hele gebied rond Schiphol op slot voor woningbouw; vliegen gaat boven wonen'

Amstelveen - Woningcorporatie DUWO is zwaar teleurgesteld door de uitspraak van de Raad van State over het niet doorgaan van studentenhuisvesting op Kronenburg in Amstelveen. 'De puur formeel juridische insteek gaat totaal voorbij aan de strijd tegen de wooncrisis in Nederland. Vliegen gaat boven wonen. De minister van Wonen en het kabinet zijn aan zet om orde op zaken te stellen,' stelt de organisatie.

Wonen gisteren 12:35

'Klap in gezicht woningzoekenden': Amstelveen moet bouw duizenden studentenwoningen cancellen

Amstelveen - Door een vernietigende uitspraak van de Raad van State mag Amstelveen geen studentenwoningen bouwen in de verouderde kantorenwijk Kronenburg. Amstelveen wilde er minimaal 2500 bouwen inclusief diverse extended stay-units, maar de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) tekende namens het ministerie beroep aan tegen de plannen in verband met vliegtuigen die over het gebied vliegen - en werd in het gelijk gesteld.

Algemeen gisteren 09:57

Vermiste man uit Amstelveen (23) doodgeschoten aangetroffen in bestelauto: 72-jarige verdachte opgepakt

Amsterdam - De recherche heeft een 72-jarige verdachte met zowel de Israëlische als de Litouwse nationaliteit aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van een 23-jarige man uit Amstelveen in 2021. Het slachtoffer werd op 12 april 2021 overleden aangetroffen in zijn (in Amsterdam inbeslaggenomen) bestelauto. Uit onderzoek blijkt dat de Amstelvener op de Parelvisserslaan in Amstelveen om het leven is gebracht.

Algemeen 17 mei 2022 17:27

Doe mee aan het NK Tegelwippen: zo werkt het [Video]

Amstelveen - Amstelveen doet dit jaar opnieuw mee aan het NK Tegelwippen. Om Amstelveners aan te moedigen haalt de gemeente dit jaar tussen mei en oktober op gezette dagen gratis oude tuintegels op, als deze vervangen worden voor groen.