Lage Amstelveense vaccinatiegraad (83,4%) baart D66 nog altijd zorgen

Lage Amstelveense vaccinatiegraad (83,4%) baart D66 nog altijd zorgen Foto: Pixabay.com

Amstelveen - Met een opmerkelijke lage vaccinatiegraad van slechts 83,4% in Amstelveen,  wil D66 Amstelveen dat het Amstelveense college van B en W snel werk gaat maken van (extra) communicatie over het nut van vaccineren.


- Lees verder onder deze advertentie -

In augustus 2018 kaartte de fractie van D66 de lage vaccinatiegraad al aan. D66 constateerde dat de Amstelveense vaccinatiegraad ver onder het landelijk gemiddelde van 95 procent ligt

De democraten vroegen het college van burgemeester en wethouders (het college) vorig jaar om opheldering. Zij wilden onder andere weten of  er een relatie bestaat tussen de relatief grote expatgemeenschap in Amstelveen en de lage vaccinatiegraad. Ook vroeg D66 of het college aanleiding ziet om extra te communiceren over het nut van vaccineren.

Onderzoek

Het college bevestigde in oktober 2018 dat de lage vaccinatiegraad voornamelijk te maken heeft met de relatief grote expatgemeenschap in Amstelveen. Veel van deze expats zijn zeer waarschijnlijk wél ingeënt, maar zijn in de cijfers van het Rijks Vaccinatie Programma niet meegenomen. Het college heeft aan de democraten toegezegd te onderzoeken hoe dit precies zit en wat de vaccinatiegraad onder expats is.  Op basis van dit onderzoek bekijkt het college of extra inspanningen nodig zijn om de vaccinatiegraad in Amstelveen te verhogen.

D66 wil een vaccinatiecampagne

Woensdag trok Saloua Chaara, raadslid D66, in de commissie Burgers en Samenleving opnieuw aan de bel over de vaccinatiegraad in Amstelveen. Dit naar aanleiding van een onlangs uitgevoerde vaccinatieronde tegen de meningokokkenziekte. Bij deze vaccinatieronde lag de opkomst in Amstelveen (en de gehele regio Amsterdam-Amstelland) wederom fors onder de landelijke norm. Chaara vroeg het college om stevig te communiceren over het nut van vaccineren. Vooral om ouders ervan te overtuigen om hun kinderen wel in te laten enten. Zij vroeg het college hier haast mee te maken.

Wethouder van Ballegooijen beloofde hierop in april al te starten met een vaccinatiecampagne. Deze campagne zal zich in de eerste instantie richten op de meningokokkenvaccinatie. Daarna wordt deze campagne waar nodig uitgebreid naar andere onderdelen uit het Rijksvaccinatieprogramma.

 Saloua Chaara, raadslid D66.


Reacties