De eerste raadsvergadering van de nieuwe raadsperiode

Lage verkiezingsopkomst is als mokerslag aangekomen in Amstelveense politiek

Amstelveen - Dat bijna de helft van de Amstelveners niet de moeite heeft genomen om een stem uit te brengen tijdens de recente gemeenteraadsverkiezingen is als een mokerslag aangekomen in de Amstelveense politiek. Dat bleek tijdens de installatie van de nieuwe gemeenteraad woensdagavond, waarin tal van fracties  terugkwamen op de historisch lage verkiezingsopkomst. 

Ondanks dat de stembureau's drie dagen open waren en er sprake was van prima weersomstandigheden kwam zo'n 48 procent van de Amstelveners simpelweg helemaal niet naar de stembus.

Teleurgesteld

'Zorgelijk', 'verdrietig' en 'betreurenswaardig' waren termen die gisterenavond veelvuldig vielen toen de politieke fracties een kans werd gegeven een duiding van de verkiezingsuitslag te geven. Ook burgemeester Poppens (voorzitter van de gemeenteraad) sprak zijn teleurstelling uit over de historisch lage opkomst. Al decennia wordt gesproken om de burger beter bij de politiek te betrekken en de beruchte 'kloof' te verkleinen, maar ondertussen is die kloof vooral een stuk groter geworden. Veel partijen willen het tij keren en het roer omgooien: ook nu hebben veel fracties het voornemen 'veel naar buiten te gaan' om burgers te betrekken en te enthousiasmeren, maar de praktijk is meestal een ander verhaal.

Feestelijke avond

De raadsvergadering gisterenavond had in principe een ceremonieel karakter: de nieuwe raadsleden en burgerleden werden onder toeziend oog van veel  familieleden en kennissen geinstalleerd in een bomvolle raadszaal; het is traditiegetrouw een bijzonder moment, zeker voor nieuwe raadsleden. Toch wist de raad gelijk al op dag 1 weer in oude gewoontes te vervallen, door op deze feestelijke avond onnodig lang bespiegelingen te geven over de verkiezingsuitslagen.

Spreektijd

Diverse fracties besloten na de feestelijke installatie - terwijl de aanwezigen stonden te popelen om de nieuwe raadsleden te felicteren - een forse hap uit de maximale spreektijd te benutten om tamelijk oeverloos over de verkiezingsuitslag uit te wijden: met liefst twaalf (!) fracties wordt het dan al snel een lange zit vol herhalingen waarbij de aandacht per fractie afdaalt. En dan hielden de kleinere fracties het over het algemeen nog keurig kort.

De gemeenteraad gaat de aankomende periode op een geheel nieuwe manier vergaderen, maar het is te hopen dat de spreekdrift van diverse partijen geen voorbode is voor de nieuwe raadscyclus: daar zal de kloof niet kleiner van worden.

De nieuw geïnstalleerde gemeenteraad met burgemeester en griffier2022.jpg
De nieuwe gemeenteraad telt 21 (van 37) nieuwe leden

De benoemde burgerleden.jpg
De 15 nieuwe Burgerleden.


Meer nieuws

Sport vandaag 09:19

Amsterdamse Bos Golf op 27 juni: inschrijven nog mogelijk

Amstelveen - De 11e editie van de Amsterdamse Bos Golf komt er weer aan. Op dinsdag 27 juni 2023 is het Amsterdamse Bos voor één dag omgetoverd in een 18 holes golfbaan. De voorbereidingen zijn in volle gang. Inmiddels hebben zich al veel mensen opgegeven, maar er kunnen er nog een paar bij. Met een flight of individueel!

Kunst & Cultuur vandaag 08:12

Open Ateliers 2023: 60 professionele kunstenaars openen de deuren

Amstelveen - De Atelierroute komt er weer aan. Op zaterdag 17 en zondag 18 juni openen 60 professionele kunstenaars tijdens de Open Ateliers 2023 van 11.00 tot 17.00 uur hun deuren om iedereen kennis te laten maken met hun werk. Voorafgaand aan dit weekend is er bij het Cobra Museum een gratis Centrale Expositie waar de deelnemende kunstenaars ieder alvast één werk laten zien. Ontdek tijdens deze dag verschillende disciplines en laat je verrassen door de gevarieerde kunstwereld.

Evenementen & Activiteiten gisteren 09:38

Tweede editie De Kegel Family Fair op zaterdag 24 juni

Amstelveen - De eerste editie vorig jaar van De Kegel Family Fair was een groot succes. Op zaterdag 24 juni vindt daarom de tweede editie plaats. Tussen 12.00 en 18.30 uur wordt het terrein van de Kegel aan de Bovenkerkerweg omgetoverd tot een heus walhalla voor jong en oud.

Kunst & Cultuur gisteren 07:25

Cobra Museum viert 75 jaar Cobra-beweging met grootschalige tentoonstelling

Amstelveen - In het naoorlogse Parijs werd 75 jaar geleden de revolutionaire Cobra-beweging opgericht. Het was een kunstenaarsbeweging die bekend stond om zijn grenzeloze en vrije ideeën. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen viert dit jubileum met een knallend tentoonstellingsprogramma met veel internationale bruiklenen. Met dezetentoonstellingen brengt het Cobra Museum actuele maatschappelijke thema’s tot leven, om samen met de bezoekers die grenzeloze vrijheid te beleven.