De recent onder water gezette landijsbaan aan De Poel in Amstelveen

Landijsbaan Amstelveen zo lek als een mandje: groot onderhoud op lange baan geschoven

Amstelveen - Het is dat er voorlopig geen vorst wordt verwacht, maar de landijsbaan aan de Noordelijke Poeloever in Amstelveen is lek en verkeert in slechte staat. De dijken rond de baan vertonen naast lekken ook verzakkingen. De baan is toe aan groot onderhoud, maar dat is door de gemeente op de lange baan geschoven. Zandzakken kunnen eventueel soelaas gaan bieden.

De landijsbaan of natuurijsbaan is vooral bedoeld om, ook bij een korte vorstperiode, de Amstelveense jeugd volop en vooral veilig te laten genieten van een mooie ijsvloer. De ijsbaan werd recent onder water gezet vanwege de paar dagen vorst begin december, maar tot een volwassen ijslaag kwam het niet. De ijsvorming wordt vertaagd omdat het water in beweging blijft

Water en zachte bodem naast de baan

Het water dat er nu staat zorgt voor de nodige overlast. Door de lekkage ontstaan er namelijk grote plassen water en een zachte bodem rond de baan, waardoor het wandelgebied zeer nat en ook moeilijk begaanbaar is.

landijsbaan poel 2023 december amstelveen.jpg

De wandelpaden in het gebied zijn op sommige plekken verzadigd met water. 

Op de lange baan

De Poelster blijk al enige tijd in overleg met de gemeente om de ijsbaan weer snel goed bruikbaar te krijgen als er sprake is van vorst. Al eerder is door een hydrologisch bureau een grondig bodemonderzoek gedaan, maar de werkzaamheden van de aanbevelingen uit dat onderzoek (om tot een duurzame en multifunctionele oplossing te komen)  zijn op de lange baan geschoven. De gemeente is namelijk voornemens het totale gebied opnieuw in te richten -  en zal pas gaan spelen rond de oplevering van het A9-project. 

Snelle oplossing zandzakken/bulkies

Op dit moment wordt door de vereniging en de gemeente gezocht naar een tijdelijke, snelle, praktische oplossing om de natuurijsbaan in elk geval nog even goed mee te laten gaan, inclusief een veilig, droog, goed begaanbaar wandelgebied.  Zandzakken/bulkies zijn een mogelijke oplossing om de lekkages en verzakkingen tegen te gaan.

IJsmeesters genoeg

Mocht het nog stevig gaan vriezen en de ijsbaan krijgt een geschikte ijslaag om te schaatsen (al dan niet met behulp van zandzakken), dan heeft de De Poelster in elk geval wel voldoende ijsmeesters beschikbaar: naast de al ervaren bezetting hebben dit jaar nog eens tien enthousiaste leden de opleiding voor Natuurijsmeester van de schaatsbond KNSB gevolgd.

Het recente winterweer zorgde alleen voor een dun ijslaagje op de landijsbaan maar dat verdween razendsnel weer door de flink gestegen temperaturen. 'We zullen dus nog even geduld moeten hebben tot de volgende vorstperiode,'meldt De Poelster.

landijsbaan.jpg
De landijsbaan in gebruik in 2018


Meer nieuws

Algemeen vandaag 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk vandaag 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.