Op de stedenbouwkundige tekening zijn het scholencluster en de vier woongebouwen te zien, samen met een fiets- en voetpad dat dwars door het gebied met sport- en spelvoorzieningen loopt. [Gemeente Amstelveen]

Landtong krijgt mix van scholen, wonen, groen en sport

Amstelveen - Het gebied aan de Landtong met daarin sterk verouderde schoolgebouwen is volgens de gemeente toe aan een kwaliteitsslag. Daarom wordt het nu nog gesloten gebied letterlijk opengebroken om het aantrekkelijker te maken.

De wens is om er een groene omgeving van te maken met nieuwe huisvesting voor het scholencluster, middeldure nieuwbouwwoningen en sport- en spelvoorzieningen voor de scholen en jeugd uit de buurt. Voor dit plan ligt vanaf woensdag 24 april de ontwerp-startnotitie Landtong ter inzage.

Onveiligheid

Het plangebied Landtong bestaat uit de straten Landtong en Kringloop tussen Groenhof en de Bovenkerkerpolder. Het huidige cluster van acht schoolgebouwen en gymzalen is na bijna 50 jaar aan het einde van zijn levensduur.

Daarnaast nodigt de huidige inrichting van het gebied niet uit om te bezoeken of doorheen te lopen vanaf de Landtong of Kringloop. Dit kan zorgen voor een gevoel van sociale onveiligheid. Het nieuwe schoolgebouw met daarin plek voor dagopvang en buitenschoolse opvang kan veel compacter worden gebouwd zodat het gebied een meer open karakter krijgt.

Ruimte

Dit zorgt er meteen voor dat er ruimte ontstaat voor nieuwbouwwoningen en buitenvoorzieningen. Dit maakt het gebied zowel overdag als in de avond levendiger.

“Landtong is toe aan een vernieuwingsslag om het gebied toekomstbestendig te maken”, zegt wethouder Frank Berkhout in een persbericht van de gemeente. “De huidige schoolgebouwen van De Horizon en De Akker zijn dermate verouderd dat de beste oplossing nieuwbouw is, zowel in financieel als bouwkundig opzicht. Daarnaast willen we dat schoolkinderen en jeugd uit de buurt gebruik kunnen maken van de sport- en spelfaciliteiten in een gebied dat sociaal veiliger is dan in de huidige opzet.”

Behoefte

“Door de twee basisscholen te clusteren in één gebouw kunnen we woningbouw toevoegen in de ruimte die vrijkomt”, vervolgt wethouder Floor Gordon. “Er is een grote behoefte aan betaalbare huur- en koopwoningen in het middeldure segment. Met dit project kunnen ongeveer 160 middeldure koop- en huurwoningen gerealiseerd worden. De herontwikkeling biedt daarnaast de mogelijkheid om de nieuwe bebouwing en de ruimtelijke inrichting op een duurzame en energiezuinige manier vorm te geven.” 

Om de verkeersveiligheid rondom de scholen te verbeteren, is er een Kiss & Ride oftewel een breng- en haalzone voor kinderen ingetekend die alleen te bereiken is vanaf de Landtong. Ook komt het groen centraler in het gebied te liggen zodat er een einde komt aan de huidige stenige uitstraling aan de zijde van Landtong en Kringloop. Dwars door het gebied komt een fiets- en voetpad voor langzaam verkeer vanaf Groenhof naar het fiets- en voetpad in de Bovenkerkerpolder.

Ontwerp

De ontwerp-startnotitie Landtong ligt vanaf woensdag 24 april tot en met dinsdag 21 mei ter inzage in het raadhuis. Gedurende deze periode is het mogelijk om een inspraakreactie in te dienen. De gemeenteraad laat de reacties meewegen bij de vaststelling van de startnotitie. Op dinsdag 7 mei vindt van 19.00 uur tot 20.30 uur een inloopavond plaats in wijkcentrum De Bolder op Groenhof 140.


Meer nieuws

112 gisteren 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.

Algemeen 27 mrt. 2024 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.