Bankrasstaete, ofwel de Bankrastoren

Leegstand in nieuwe hoogste woontoren van Amstelveen: 'Onwenselijk'

Amstelveen - De hoogste woontoren van Amstelveen die vorig jaar werd vorig opgeleverd, Bankrasstaete, blijkt tot ongenoegen van het College van B en W nog voor circa de helft leeg te staan. 

In een brief aan Rijsterborgh Vastgoed melden burgemeester en wethouders dat het gezien de grote krapte op de woningmarkt 'onwenselijk' is dat er appartementen langdurig leegstaan.  

Op 8 maart was, zo blijkt uit navraag door de gemeente, ongeveer de helft van de appartementen in de woontoren nog niet verhuurd, zo blijkt uit de brief. Het College van B en W wilde in gesprek over die leegstand, maar de eigenaar gaf daarop aan daar pas over vier weken tijd voor te hebben. Daarop lijkt de gemeente de druk te hebben opgevoerd. De SP zwengelde de vermeende leegstand in onder andere de Bankrastoren recent nog aan. 

Leegstandsverordening

Volgens de gemeente worden de appartementen namelijk sinds 1 november vorig jaar aangeboden en nadert het moment dat de woningen een half jaar leeg staan. 'Op basis van de Leegstandverordening artikel 3 ‘meldingsplicht’ bent u verplicht leegstand vanaf 6 maanden te melden aan het college. Na uw melding nodigen wij u uit voor een leegstandoverleg,' zo meldt de gemeente in een gepubliceerde brief. Het overleg met Rijsterborgh heeft volgens de gemeente tot doel om te onderzoeken wat er nodig is om de appartementen bewoond te krijgen.

Het is geen geheim dat de huurprijzen voor de meeste appartementen in de 70 meter hoge woontoren zich in het dure huursegment bevinden. 

Boete

De gemeente wijst er in de brief ook op dat indien wordt verzuimd melding te maken van leegstand, dat dat kan leiden tot een boete van € 5.000,-.  De gemeente zegt te hopen dat het niet zover komt en geeft aan dat de wethouders Ruimtelijke Ordening en Wonen alsnog openstaan om alsnog eerder in gesprek te gaan.

Uit de brief blijkt ook dat de vastgoedorganisatie één Oekraïens gezin opvangt, hetgeen de gemeente op prijs stelt. 'Wij stellen het op prijs dat uw organisatie één Oekraïens gezin opvangt. De woningnood is groot. Daarom zouden wij graag zien dat op korte termijn meer van de leegstaande appartementen bewoond raken. Bijvoorbeeld door deze beschikbaar te stellen voor Oekraïense vluchtelingen of qua huurprijs bereikbaar te maken voor andere groepen urgente woningzoekenden,' aldus het College van B en W.

Rijsterborgh Vastgoed geeft, gevraagd naar een reactie, momenteel geen commentaar op de kwestie; de persoon die er over gaat is over anderhalve week (4 mei) weer bereikbaar.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:00

Let's dance: rolstoeldansen in Amstelveen

Amstelveen - De Stichting Rolstoeldansen Amstelveen staat de laatste tijd meer dan ooit in de belangstelling. De vereniging laat zich zien op diverse lokale evenementen (zoals Amstelveen on Wheels) en liet ook Amstelveense raadsleden kennismaken met de wereld van het rolstoeldansen .Vrijwilligster Corrie van Hugten, tijdens het Sportgala Amstelveen uitgeroepen tot Vrijwilliger van het Jaar, is al 42 jaar (!) de drijvende kracht achter de Stichting Rolstoeldansen Amstelveen, maar ook achter de Stichting Rolstoeldansen Nederland. In 1980 kreeg Corrie van een bevriende dansleraar uit Leiden een bijzondere opdracht, die ze tot op de dag van vandaag met bevlogenheid uitvoert. ‘Hij zei tegen mij: jij gaat zorgen dat mensen met een beperking dansplezier krijgen.’ En zo geschiedde.

Kunst & Cultuur vandaag 09:00

Nu te zien in Museum JAN: Tjalf Sparnaay - The Bigger Picture

Amstelveen - Met de jubileumtentoonstelling The Bigger Picture viert Museum JAN de 70ste verjaardag van beeldend kunstenaar Tjalf Sparnaay. Ruim 60 werken uit verschillende museale en particuliere collecties geven een bijzonder overzicht van zijn oeuvre: van zijn eerste illustraties voor ansichtkaarten tot zijn nieuwste foodpainting WasteScape dat voor het eerst wordt geëxposeerd voor publiek.

Algemeen gisteren 14:00

Samir ging viral op TikTok, Hypnose is zijn nieuwe single

Amstelveen - Samir (19) is geboren en getogen in Amstelveen en zit in 6VWO op het Keizer Karel College. In de zomer van 2022 ging hij op TikTok viral met zijn nummer Safari. Momenteel werkt hij hard aan zijn muziekcarrière en is zijn nieuwe single Hypnose half februari uitgekomen.

Winkels gisteren 09:00

WOW-effect: nieuwe winkel MADDOX in Stadshart

Amstelveen - Met de opening van een compleet nieuw filiaal in het Rembrandthof in winkelcentrum Stadshart Amstelveen heeft modewinkel MADDOX afgelopen maand een nieuwe bladzijde in het (familie-)boek opengeslagen. Eén van de laatste échte Amstelveense familiebedrijven in het Stadshart heeft een grote stap naar de toekomst gezet door de heren- en damesmodezaak samen te voegen. Het resultaat is een indrukwekkende en ruime, maar nog altijd prettige modezaak, met een uitgebalanceerde collectie trending modemerken.

Sport 1 mrt. 2024 15:17

College B&W Amstelveen gaat rennen

Amstelveen - Tussen de meer dan vijfduizend deelnemers aan de KPMG Lentemarathon Amstelveen, op 17 maart aanstaande, lopen ook vier leden van het College van B en W mee. Wethouders Floor Gordon, Adam Elzakalai, Frank Berkhout en burgemeester Tjapko Poppens lopen gezamenlijk de estafette-marathon.