Bankrasstaete, ofwel de Bankrastoren

Leegstand in nieuwe hoogste woontoren van Amstelveen: 'Onwenselijk'

Amstelveen - De hoogste woontoren van Amstelveen die vorig jaar werd vorig opgeleverd, Bankrasstaete, blijkt tot ongenoegen van het College van B en W nog voor circa de helft leeg te staan. 

In een brief aan Rijsterborgh Vastgoed melden burgemeester en wethouders dat het gezien de grote krapte op de woningmarkt 'onwenselijk' is dat er appartementen langdurig leegstaan.  

Op 8 maart was, zo blijkt uit navraag door de gemeente, ongeveer de helft van de appartementen in de woontoren nog niet verhuurd, zo blijkt uit de brief. Het College van B en W wilde in gesprek over die leegstand, maar de eigenaar gaf daarop aan daar pas over vier weken tijd voor te hebben. Daarop lijkt de gemeente de druk te hebben opgevoerd. De SP zwengelde de vermeende leegstand in onder andere de Bankrastoren recent nog aan. 

Leegstandsverordening

Volgens de gemeente worden de appartementen namelijk sinds 1 november vorig jaar aangeboden en nadert het moment dat de woningen een half jaar leeg staan. 'Op basis van de Leegstandverordening artikel 3 ‘meldingsplicht’ bent u verplicht leegstand vanaf 6 maanden te melden aan het college. Na uw melding nodigen wij u uit voor een leegstandoverleg,' zo meldt de gemeente in een gepubliceerde brief. Het overleg met Rijsterborgh heeft volgens de gemeente tot doel om te onderzoeken wat er nodig is om de appartementen bewoond te krijgen.

Het is geen geheim dat de huurprijzen voor de meeste appartementen in de 70 meter hoge woontoren zich in het dure huursegment bevinden. 

Boete

De gemeente wijst er in de brief ook op dat indien wordt verzuimd melding te maken van leegstand, dat dat kan leiden tot een boete van € 5.000,-.  De gemeente zegt te hopen dat het niet zover komt en geeft aan dat de wethouders Ruimtelijke Ordening en Wonen alsnog openstaan om alsnog eerder in gesprek te gaan.

Uit de brief blijkt ook dat de vastgoedorganisatie één Oekraïens gezin opvangt, hetgeen de gemeente op prijs stelt. 'Wij stellen het op prijs dat uw organisatie één Oekraïens gezin opvangt. De woningnood is groot. Daarom zouden wij graag zien dat op korte termijn meer van de leegstaande appartementen bewoond raken. Bijvoorbeeld door deze beschikbaar te stellen voor Oekraïense vluchtelingen of qua huurprijs bereikbaar te maken voor andere groepen urgente woningzoekenden,' aldus het College van B en W.

Rijsterborgh Vastgoed geeft, gevraagd naar een reactie, momenteel geen commentaar op de kwestie; de persoon die er over gaat is over anderhalve week (4 mei) weer bereikbaar.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 21:18

Ludiek wereldrecord: levensgroot melkpak op 27 meter hoogte langs A9

Amstelveen/Ouderkerk - De Boeren van Amstel hebben vandaag in samenwerking met Vogelbescherming Nederland succesvol het grootste melkpak ter wereld  tot een hoogte van 27 meter de lucht in gehesen langs Rijksweg A9 ter hoogte van Ouderkerk/Amstelveen.

Amstelveen van voorheen gisteren 21:07

Amstelveen van voorheen (353)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 353 een oude prentbriefkaart van de Da Costalaan.

Algemeen gisteren 08:48

Ontdek Amstelland op Amstellanddag: vandaag meer dan 50 locaties open

Amstelveen - In natuurgebied Amstelland is vandaag (zondag 4 juni) op meer dan vijftig locaties van alles te beleven en te ontdekken in het kader van Amstellanddag. Een breed scala bezienswaardigheden en activiteiten voor jong en oud laat de diversiteit en bijzonderheid van Amstelland zien.

112 3 jun. 2023 09:38

Ravage na nachtelijke klapper Buitenveldert

Buitenveldert - Op de Van Neijenrodeweg bij de Van Leijenberglaan in Buitenveldert heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een zwaar ongeval plaatsgevonden.

Sport 2 jun. 2023 21:09

Amstelveen huldigt hockeykampioenen Pinoké en Amsterdam

Amstelveen - De hockeyers Heren 1 van Pinoké en Dames 1 van Amsterdam zijn vrijdagmiddag gehuldigd in Amstelveen voor het behalen van de landstitel. 'Wij zijn supertrots op de prestaties van beide clubs', zei burgemeester Tjapko Poppens. 'De Amstelveense jeugd heeft er met jullie nieuwe helden bij.'