D66-raadslid Saloua Chaara

Lerarentekort Amstelveen blijft groeien: D66 komt met speciale lerarenbeurs

Amstelveen - Het lerarentekort in Amstelveen blijft groeien. Om het voor leraren aantrekkelijker te maken om in Amstelveen les te geven, is de gemeenteraad gisteren op initiatief van D66 akkoord gegaan om een Amstelveense lerarenbeurs in te voeren. 

Door het lerarentekort hebben kinderen in Amstelveen steeds vaker geen vaste leraar voor de klas, worden klassen naar huis gestuurd en zijn schooldirecteuren gedwongen om tegen torenhoge tarieven externe inhuurkrachten voor de klas te zetten.

D66 maakt zich hier al geruime tijd zorgen over en stelt dat het lerarentekort één van de grootste bedreigingen is voor de onderwijskansen van de Amstelveense jeugd. De fractie riep de Amstelveense politiek op om – aanvullend op landelijke maatregelen én maatregelen van schoolbesturen-  actie te ondernemen. De partij zegt een titanenstrijd te voeren om het lerarentekort te verhelpen.

Extra steun voor leraren met lerarenbeurs

De lerarenbeurs bestaat uit verschillende regelingen die leraren kunnen gebruiken wanneer zij in Amstelveen les (willen) geven. Hierbij wil D66 dat een aantal regelingen standaard worden opgenomen in de lerarenbeurs. Zoals vergoedingen voor lerarenopleidingen als mensen hiervoor van geen andere regelingen gebruik kunnen maken, hogere stagevergoedingen en (gedeeltelijke) compensatie voor inkomensverlies voor zij-instromers die vanuit een fulltime baan tijdelijk overstappen naar een leerwerktraject.

Het voorstel voor de lerarenbeurs is met een grote meerderheid in de gemeenteraad aangenomen. De Partij van de Arbeid, Goed voor Amstelveen, de SP en Actief voor Amstelveen dienden het voorstel mee in. De VVD, Burgerbelangen Amstelveen, het CDA en de ChristenUnie steunden het voorstel. De lerarenbeurs wordt uiterlijk volgend schooljaar ingevoerd.

Beste onderwijsstad van Nederland

Saloua Chaara, gemeenteraadslid voor D66 en onderwijswoordvoerder: 'D66 heeft de ambitie neergelegd om van Amstelveen de beste onderwijsstad van Nederland te maken. Waar kinderen en jongeren volop mogelijkheden hebben om de beste versie van zichzelf te zijn”.

Zij stelt dat deze ambitie in gevaar komt door het groeiend tekort aan leerkrachten. “Een steeds groter wordend deel van onze scholen kan het lerarentekort simpelweg niet meer dragen. Vorige maand nog zijn de onderwijswoordvoerders uit de gemeenteraad gewaarschuwd voor het scenario waarbij klassen steeds vaker naar huis worden gestuurd als we niet ingrijpen. Mijn fractie vindt dat de gemeente onze schoolleiders op alle mogelijke manieren moet bijstaan bij de oplossing van dit probleem. Wij hebben om die reden het initiatief genomen voor de invoering van een Amstelveense lerarenbeurs”.


Meer nieuws

Sport vandaag 14:52

Back to the Future bij NTC Amstelveen

Amstelveen - Van zondag 30 juni tot en met zondag 6 juli vinden er in Amstelveen twee grote internationale tennistoernooien plaats. 

112 vandaag 13:58

Zoekactie in Ouderkerkerplas naar 14-jarige: slachtoffer gevonden

Ouderkerk aan de Amstel - Dinsdagmiddag rond 13.00 uur is er in de Oudekerkerplas in Ouderkerk aan de Amstel een zoekactie op touw gezet. De politiehelikopter en brandweerduikers zochten vanaf de straat Aan de Wind het water af omdat er een 14-jarige jongen vermist zou zijn. Het slachtoffer is inmiddels gevonden en overgebracht naar het ziekenhuis.  

Rubriek: Onderweg op de A9 vandaag 10:54

27 juni: webinar over de werkzaamheden aan de A9

Amstelveen - Op donderdag 27 juni, van 20.00 uur tot 21.30 uur, wordt er een webinar georganiseerd (digitaal) over de werkzaamheden aan de A9 in Amstelveen. 

Evenementen & Activiteiten vandaag 09:00

Bovenkerk verandert 13 juli tijdens Zomerfeest in olympisch dorp

Amstelveen - Zaterdag 13 juli van 14.00 tot 19.00 uur vindt in het Urbanuspark het jaarlijkse Zomerfeest in Bovenkerk plaats. Deze keer staat het feest in het teken van de Olympische Spelen. Voor één dag wordt Bovenkerk een heus olympisch dorp met o.a. leuke sportieve activiteiten voor jeugdige bezoekers. Daarnaast kunnen geïnteresseerden ook dit jaar weer langskomen voor Heel Bovenkerk Bakt, de braderie, de barbecue, heerlijke hapjes en drankjes en diverse optredens.

Evenementen & Activiteiten gisteren 17:32

Amstelveen Culinair 2024: Een culinair feest aan de Poeloever

Amstelveen - De zomer is begonnen en dat betekent dat het bijna tijd is voor hét fijnproevers evenement van het jaar: Amstelveen Culinair. Op zaterdag 6 juli wordt de prachtige poeloever, met uitzicht over De Poel en het Amsterdamse Bos, omgetoverd tot een culinaire ontmoetingsplaats. Dit jaar is het extra speciaal omdat het terrein nog nooit eerder voor een evenement is gebruikt. Met het mooie weer kunnen bezoekers hier genieten van de zonsondergang over De Poel.

Algemeen gisteren 13:51

Nieuwe naam ontmoetingsruimte Kastanjeflat onthuld: Kastanjehof

Amstelveen - Met trots is de nieuwe naam van de ontmoetingsruimte in de Kastanjeflat bekend gemaakt: Kastanjehof. Het naambord werd feestelijk onthuld door wethouder Marijn van Ballegooijen, waarmee de vernieuwde ontmoetingsplek officieel in gebruik is genomen.