'Lijk in de kast' bij Platform C: gemeente schiet te hulp

'Lijk in de kast' bij Platform C: gemeente schiet te hulp Foto: Platform C aan het Stadsplein

Amstelveen – Gemeente Amstelveen reikt Platform C, de fusienaam van de Muziek- en Dansschool Amstelveen, Volksuniversiteit Amstelland en de Kunstuitleen, de helpende hand toe. De culturele organisatie kampt met forse tekorten, zo is aan het licht gekomen bij een directeurswissel.


- Lees verder onder deze advertentie -

Bij de aanstelling van de nieuwe directeur van Platform C is gebleken dat de culturele organisatie met financiële tekorten van circa 2 ton kampt.

Verbeterplan 

'Door de manier waarop de voormalige directeur de fusie heeft uitgevoerd, zijn de (financiële) voordelen die dit moest opleveren niet behaald. Hierdoor zijn financiële en organisatorische problemen ontstaan', meldt de gemeente in een persbericht. Wethouder Herbert Raat (Cultuur, VVD) geeft desgevraagd aan dat er sprake is van 'een lijk in de kast', ofwel een zeer onaangename verrassing.

‘Wij zijn door de huidige directeur Madeleine Heijligers op de hoogte gesteld van de financiële problemen én het verbeterplan dat zij heeft opgesteld’, zo laat de wethouder in het persbericht weten. De nieuwe directeur toont volgens Raat een enorme inzet om de problemen aan te willen pakken. 'We hebben toegezegd haar hierbij te ondersteunen waar we kunnen’, zegt wethouder Cultuur Herbert Raat (VVD).

Ondersteuning

Eerder trok D66 al aan de bel; de partij uitte haar zorgen over de financiële situatie. Uit gesprekken die het Amstelveense college voert en heeft gevoerd met de nieuwe directie blijkt een grote ambitie om de financiële problemen op te willen lossen. 'Het college is blij met de nieuwe wind die er waait en heeft aangegeven te willen helpen waar zij kan. 

Herbert Raat bij Der Bogen.

Platform C is volgens het college een belangrijke een basisvoorziening binnen de culturele infrastructuur van Amstelveen. 'Het levert een belangrijke bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen én volwassenen en brengt Amstelveners uit verschillende lagen van de bevolking samen', zegt Raat.

Waarde

Het opvangen van het tekort van 200.000 euro is in eerste instantie de taak van de instelling zelf. Het college hecht echter grote waarde aan het voortbestaan van Platform C en heeft een financieel overzicht en onderbouwing opgevraagd. Aan de hand daarvan bekijkt het college op welke manier het de instelling kan ondersteunen. Bijvoorbeeld door het geven van een eenmalige of meerjarige subsidie.

Fusie 

Platform C is in 2017 ontstaan uit een fusie tussen de Muziek- en Dansschool Amstelveen, Volksuniversiteit Amstelland en Kunstuitleen Amstelveen.


Reacties