De personen die vanmorgen een lintje kregen op het raadhuis.[Beeld: Gemeente Amstelveen]

Lintjesregen Amstelveen 2023: dit zijn de gedecoreerden

Amstelveen - Tien personen hebben vanmorgen tijdens de lokale lintjesregen op het raadhuis van Amstelveen een lintje ontvangen voor hun buitengewone verdiensten voor de samenleving.

Eén gedecoreerde kreeg een lintje in het raadhuis van Ouderkerk aan de Amstel, omdat hij daar actief is als vrijwilliger. En gisteren (25 april) werd ook nog een Koninklijke onderscheiding uitgereikt.

Vanmorgen werden in het raadhuis van Amstelveen vijf personen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en nog eens vijf tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

Burgemeester Tjapko Poppens prees en feliciteerde de gedecoreerden en was onder de indruk van de mensen die zich met hart en ziel inzetten voor maatschappelijke instellingen, verenigingen en goede doelen: 'Ik ben trots op alle Amstelveense vrijwilligers. Vandaag is een aantal van hen in het zonnetje gezet vanwege hun bijzondere verdiensten.’

Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:

Jan Griese
Zet zich sinds eind jaren 80 in voor de belangen van omwonenden rond Schiphol. Eerst via stichting Werkgroep Buitenveldert Amstelveen (SWAB), vervolgens via Stichting Platform Leefmilieu Regio Schiphol, de Vereniging Gezamenlijke Platforms en de OmgevingsRaad Schiphol. Daarnaast is de heer Griese oprichter en penningmeester van stichting Centaurium dat studenten natuurgeneeswijzen financieel helpt.

Patricia Tjiook-Liem
Deed als buitenpromovenda aan de Universiteit Leiden onderzoek naar de geschiedenis van de Chinezen in voormalig Nederlands-Indië. Richtte stichting Chinese Indonesian Heritage Center op om Chinees-Indonesische geschiedenis toegankelijk te maken voor een breed publiek. Zij sloot daarvoor samenwerkingsovereenkomsten met het Museum Volkenkunde en de universiteitsbibliotheek Leiden.  

Joop Elzas
Is ruim 30 jaar bestuurslid van diverse Joodse religieuze organisaties: Nederlands Israëlitisch Seminarium, stichting Andries van Dam, Nederlands Israëlitische Hoofdsynagoge (gemeente Amsterdam), stichting Collectieve Maror-gelden Nederland, Centrale Commissie van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap en stichting Joodse Kindergemeenschap Cheider.

David Goudsmit
Sinds 2006 actief bestuurslid bij diverse Joodse maatschappelijke en religieuze organisaties: stichting Maror-gelden Nederland, Centraal Joods Overleg, Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, Nederlands Israëlitisch Seminarium. Daarnaast is hij vrijwilliger bij Na de Oorlog.

Marijke van Amersfoort
Zette zich vele jaren als schoolleider van Basisschool Samenspel van stichting Zonova in Amsterdam-Zuidoost in voor een goede basis en kansen voor ieder kind. Zij doet dat ook als adviseur bij stichting Leerorkest en bestuurslid van sectorgroep Schoolleiders CNV Onderwijs. Samenspel ontving de certificaten ‘Gezonde School’ en ‘Excellente School’.

Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Willem Blijleven
Al meer dan 35 jaar actieve vrijwilliger is bij voetbalvereniging RKAVIC, onder andere als trainer en onderhoudsmedewerker. Was daarnaast vrijwilliger bij sportorganisatie Le Champion en bij BSO Boon.

Peter Vink
Voor zijn jarenlange inzet voor voetbalvereniging RKAVIC, onder andere voor het onderhoud en als organisator van toernooien. Was daarnaast vrijwilliger bij BSO Boon.

Hans Leurs (lintje uitgereikt in Ouder-Amstel)

ko lintje leurs.jpg

Ontving zijn onderscheiding van burgemeester van gemeente Ouder-Amstel voor zijn jarenlange inzet voor voetbalvereniging NEA, later SV Ouderkerk. Was onder andere betrokken bij de bouw van het nieuwe complex, lid van het jeugdbestuur en wedstrijdsecretaris.

Clemens Kester
Is ruim 20 jaar voorzitter van en drijvende kracht achter de Schakel, een vrijetijdsvereniging voor mensen met een verstandelijke beperking. De Heer Kester zorgde onder meer voor een financieel gezonde vereniging, binding van de vrijwilligers en verhuizing en beheer van het pand en de tuin.

Rosetta Elzas-Groenewoudt
Jarenlang actief voor verschillende Joodse religieuze organisaties: Chewra Kadisha, Chasdei Hadassa, Synagoge Amstelveen, stichting Joodse Kindergemeenschap Cheider en Centrale Commissie Nederland-Israëlitisch Kerkgenootschap.

Coen Abram
Vele jaren penningmeester in besturen van Joodse cultuur- en welzijnsorganisaties: stichting Zikna, stichting Chanukah Concert en Vereniging Centrale Israëlietische Ziekenverpleging en van Ancient Order of Foresters dat zich inzet voor armoedebestrijding.

Victor Frequin
Ontving een lintje vanwege zijn jarenlange raadlidmaatschap in Amstelveen. Hij ontving de Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Tjapko Poppens in een - op eigen verzoek  klein gezelschap - op het raadhuis op 25 april.

frequin_lintje_2023.jpg

Op 1 februari 2023 nam Victor Frequin officieel afscheid van de gemeenteraad vanwege zijn nieuwe wethouderschap in buurgemeente Ouder-Amstel.

Op de foto bovenaan dit artikel: van links naar rechts, bovenste rij: Peter Vink (Lid), Willem Blijleven (Lid), Jan Griese (Ridder), Joop Elzas (Ridder), Tjapko Poppens (burgemeester) David Goudsmit (Ridder),  Coen Abram (Lid) en Clemens Kester (Lid). Voorste rij, van links naar rechts: Patricia Tijook Liem (Ridder) Rosetta Elzas (Lid), Marijke van Amersfoort (Ridder).


Meer nieuws

Algemeen gisteren 12:32

Koninklijke onderscheiding Renske Peters stichting Beschermers Amstelland

Amstelveen - Op 4 juni ontving Renske Peters uit handen van burgemeester Tjapko Poppens een koninklijke onderscheiding tijdens de opening van de 15e Amstellanddag op Wester-Amstel. Renske Peters kreeg dit lintje vanwege haar jaarlange, onvermoeibare inzet voor de bescherming van de natuur in het Amstelland. 

Kunst & Cultuur gisteren 11:00

Kaartverkoop Schouwburg Amstelveen vliegend van start

Amstelveen - Het nieuwe theaterprogramma van Schouwburg Amstelveen valt in de smaak bij het publiek. Op zaterdag 3 juni ging de voorverkoop voor het nieuwe seizoen vliegend van start. Vooral voor cabaret was de belangstelling groot, maar ook de rest van de programmering valt in goede aarde; met bijna 20.000 verkochte kaarten op de eerste dag van de verkoop spreekt het theater van een heel mooie start van de voorverkoop.