Pixabay.com

Lokale lasten in Amstelveen stijgen met bijna 5 procent

Amstelveen - Een gemiddelde huiseigenaar in Amstelveen betaalt dit jaar bijna 5 procent meer aan lokale lasten.

Dat meldt De Telegraaf in een Premium-artikel. Het gaat om een stijging van zo'n 35 euro op jaarbasis.

Afvalstoffenheffing

Landelijk gezien betalen huiseigenaren gemiddeld 734 euro. In Amstelveen, waar de huizenprijzen relatief hoog zijn, is dat nu 756,69 euro. Het woonlastenbedrag is opgebouwd uit (afgerond) 279 euro ozb, 274 euro afvalstoffenheffing en 204 euro rioolheffing.

'We zitten niet ver boven het landelijk gemiddelde', stelt wethouder Herbert Raat (Financiën, VVD). Hij meldt dat de lastenstijging met name wordt veroorzaakt door een verhoogde afvalstoffenheffing die door het Rijk is opgelegd. 'We kunnen daar weinig aan doen en het ook niet mooier maken, maar we zijn blij dat we ondanks de hoge huizenprijzen en ons goede voorzieningenniveau niet aan de kant van de duurste gemeenten staan', stelt Raat in een reactie.

Straf uit Den Haag voor relatief lage lasten Amstelveen

Amstelveen houdt de afgelopen jaren de lokale lasten en met name de ozb - in tegenstelling tot veel andere gemeenten - laag, door deze alleen met het inflatiepercentage te doen laten stijgen. Maar op die relatief lage ozb-lasten in Amstelveen heeft Den Haag een list bedacht: daar vinden ze namelijk dat Amstelveen de lokale lasten - in verhouding tot de hoge huizenprijzen - te laag houdt en dus krijgt Amstelveen keiharde strafkorting op de uitkering van het gemeentefonds. Tussen 2017 en 2019 liep Amstelveen daardoor 2,5 mijoen euro inkomsten uit Den Haag mis. Door de lage ozb schiet Amstelveen zichzelf dus in de voet.

Voorzieningenniveau

'In Den Haag vinden zij dat we de ozb moeten verhogen', zegt Raat, die al jaren pertinent weigert de ozb als melkkoe te gebruiken. Hij is van mening dat een huis niet als pinautomaat mag worden gezien, maar met de kadernota 2020 in het vooruitzicht moet Amstelveen wellicht toch mogelijk overstag met een ozb-verhoging, omdat de rekening anders via de strafkorting dubbel en dwars alsnog bij de burger terecht komt. 'We willen mensen zeker niet het vel over de oren trekken en we zullen moeten bekijken wat de beste opties zijn. We willen immers ook onze voorzieningen op peil houden.'


Meer nieuws

Winkels vandaag 15:26

Massaal in de rij voor mini-Zwijntje: razendsnel uitverkocht

Amstelveen - Bij de receptie van winkelcentrum Stadshart Amstelveen in het Binnenhof vormde zich vanmiddag een lange rij nadat een gelimiteerde oplage van een mini-versie van het populaire Amstelveense beeld Het Zwijntje in de verkoop ging.

Winkels vandaag 14:08

Olcay Gulsen in zee met De Kapper in het Oude Dorp

Amstelveen - De bekende tv-personality en ondernemer Olcay Gulsen was gisteren bij De Kapper in het Oude Dorp van Amstelveen: De Kapper is partner geworden van Olcay Gulsen Beauty.

Winkels vandaag 09:37

Verkoopstart van mini-versie Zwijntje

Amstelveen - [Update: Het beeldje is inmiddels uitverkocht: er komt nog 1 verkoopmoment op woensdag 15 juli] De door Stadshart Amstelveen geproduceerde mini-versie van het geliefde Amstelveense beeld Het Zwijntje gaat vandaag vanaf 12.30 uur in de verkoop bij de receptie van het winkelcentrum in het Binnenhof.