Pixabay.com

Lokale lasten in Amstelveen stijgen met bijna 5 procent

Amstelveen - Een gemiddelde huiseigenaar in Amstelveen betaalt dit jaar bijna 5 procent meer aan lokale lasten.

Dat meldt De Telegraaf in een Premium-artikel. Het gaat om een stijging van zo'n 35 euro op jaarbasis.

Afvalstoffenheffing

Landelijk gezien betalen huiseigenaren gemiddeld 734 euro. In Amstelveen, waar de huizenprijzen relatief hoog zijn, is dat nu 756,69 euro. Het woonlastenbedrag is opgebouwd uit (afgerond) 279 euro ozb, 274 euro afvalstoffenheffing en 204 euro rioolheffing.

'We zitten niet ver boven het landelijk gemiddelde', stelt wethouder Herbert Raat (Financiën, VVD). Hij meldt dat de lastenstijging met name wordt veroorzaakt door een verhoogde afvalstoffenheffing die door het Rijk is opgelegd. 'We kunnen daar weinig aan doen en het ook niet mooier maken, maar we zijn blij dat we ondanks de hoge huizenprijzen en ons goede voorzieningenniveau niet aan de kant van de duurste gemeenten staan', stelt Raat in een reactie.

Straf uit Den Haag voor relatief lage lasten Amstelveen

Amstelveen houdt de afgelopen jaren de lokale lasten en met name de ozb - in tegenstelling tot veel andere gemeenten - laag, door deze alleen met het inflatiepercentage te doen laten stijgen. Maar op die relatief lage ozb-lasten in Amstelveen heeft Den Haag een list bedacht: daar vinden ze namelijk dat Amstelveen de lokale lasten - in verhouding tot de hoge huizenprijzen - te laag houdt en dus krijgt Amstelveen keiharde strafkorting op de uitkering van het gemeentefonds. Tussen 2017 en 2019 liep Amstelveen daardoor 2,5 mijoen euro inkomsten uit Den Haag mis. Door de lage ozb schiet Amstelveen zichzelf dus in de voet.

Voorzieningenniveau

'In Den Haag vinden zij dat we de ozb moeten verhogen', zegt Raat, die al jaren pertinent weigert de ozb als melkkoe te gebruiken. Hij is van mening dat een huis niet als pinautomaat mag worden gezien, maar met de kadernota 2020 in het vooruitzicht moet Amstelveen wellicht toch mogelijk overstag met een ozb-verhoging, omdat de rekening anders via de strafkorting dubbel en dwars alsnog bij de burger terecht komt. 'We willen mensen zeker niet het vel over de oren trekken en we zullen moeten bekijken wat de beste opties zijn. We willen immers ook onze voorzieningen op peil houden.'


Meer nieuws

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten 22 apr. 2024 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.