De momenteel gesloten winkel van Rosmode in het Stadshart

Lokale ondernemers Stadshart in diepe zorgen: Rosmode en Maddox luiden noodklok

Amstelveen – Twee echt lokale mode-retailers in Stadshart Amstelveen, Rosmode en Maddox, hebben het zo zwaar door de langdurige corona-sluiting dat zij letterlijk de noodklok luiden. De winkels, geen onderdeel van een keten, kampen met enorme onverkochte voorraden, terwijl achterstanden oplopen en de overheidssteun ver van afdoende is.

De lokale ondernemers Marco Mulders (Maddox) en Jos Ros (Rosmode) slaken een noodkreet nu versoepelingen er niet lijken in te zitten. ‘Laat een gelimiteerd aantal mensen veilig bij ons winkelen, want dat kan,’ stelt het duo. Terwijl de onverkochte seizoenvoorraden van vorig jaar als molenstenen om de nek hangen, lopen de schulden en achterstanden alsmaar op en zal een langere sluiting desastreuze gevolgen hebben.

Voorraadproblematiek

De lokale mode-ondernemers voelen zich niet gehoord en onbegrepen in hun specifieke problematiek waardoor ze het zwaarder hebben dan in veel andere getroffen branches. ‘Met de verkoop van de ene seizoencollectie kunnen we de volgende collectie weer betalen. Maar we zitten door de sluitingen en de eerdere beperkingen nu met enorme onverkochte voorraden die in de honderdduizenden euro’s lopen: die achterstand lopen we niet meer in. Anders dan de horeca - die natuurlijk ook enorm getroffen wordt - moeten wij als mode-retailers ongelooflijke achterstanden inlopen voordat we weer echt omzet kunnen draaien: en ja, al die uitgestelde betalingen zijn mooi, maar het moet wel een keer worden betaald.’ [Tekst gaat verder onder foto]

Maddox1.jpg
De dichte winkelpui van Maddox.

‘We mogen blij zijn als we bij een heropening nog iets van onze wintercollectie kunnen verkopen, maar het voorjaar staat voor de deur: als we die collectie ook niet kunnen verkopen is het  voor ons rampzalig', zegt Mulders. Ook voor Ros is de situatie penibel:  ‘Als we tot 1 april dicht moeten blijven heb ik er een hard hoofd in.’

Veilig winkelen kan

Mulders en Ros benadrukken dat ze begrijpen dat er maatregelen nodig zijn om het virus terug te dringen in het belang van de volksgezondheid en stellen dat ook niet ter discussie. ‘Maar we hebben in Stadshart Amstelveen bewezen dat veilig winkelen kan, met een gelimiteerd aantal bezoekers’, zegt Ros. Het duo strijdt voor een aangepast openingsbeleid, zodat ze in ieder geval een beperkt aantal klanten veilig in de winkel kan ontvangen om te redden wat er te redden valt en het hoofd boven water te houden.’

De retailzaken moesten op 15 december dicht: het moment dat ze normaal gesproken het grootste deel van de wintercollectie verkopen om er in de lente weer tegen aan te kunnen. ‘Maar de winterjassen zijn blijven hangen’, zegt Marco.

Click & Collect werkt niet

Het bedachte Click & Collect-systeem dat verlichting had moeten brengen blijkt in de praktijk totaal niet te werken. ‘Klanten zijn daar niet in geïnteresseerd. Ook is het niet zo dat je met een webshop de problemen oplost. Daar halen de meeste modezaken zo’n tien procent omzet mee binnen,’ zegt Mulders.

De overheidssteun schiet in ieder geval te kort, zoveel is duidelijk. ‘Ik krijg denk ik compensatie voor 1/20e van mijn totale voorraadverlies’, zegt Mulders. 'De rest moeten we zien terug te verdienen: maar als je al bedenkt dat in normale tijden 6 tot 7 maanden nodig hebben om een seizoenscollectie te verkopen… ik heb geen idee hoe het verder moet als we nog lang dicht moeten blijven.’


Meer nieuws

Zakelijk gisteren 18:00

JobZ: Kitchen Trend zoekt personeel

Amstelveen - Op zoek naar een baan in de buurt? Momenteel zijn diverse bedrijven in regio Amstelveen/Aalsmeer op zoek naar personeel, zoals bijvoorbeeld Kitchen Trend.

112 gisteren 12:04

Waarschuwingsborden wegens aanhoudende inbraakgolf Waardhuizen

Amstelveen - Vanwege de aanhoudende inbraakgolf in de wijk Waardhuizen heeft de politie waarschuwingsborden in de wijk geplaatst om bewoners te attenderen dat inbrekers zeer actief zijn. Het inbrekersgilde lijkt de rustige wijk in Amstelveen Zuid als nieuw werkterrein te hebben gekozen.

Zakelijk 3 aug. 2021 17:31

Drie tips om je te helpen bij het beheren van je persoonlijke lening

Bij een verantwoord beheer kan een persoonlijke lening een van de beste manieren zijn om financiële lasten te verlichten en jezelf klaar te stomen voor succes. Het is een gemakkelijke manier om een ​​aanbetaling te dekken, een noodgeval af te handelen of je gezin mee op vakantie te nemen. Een persoonlijke lening kan echter ook een uitdaging zijn om te beheren, vooral als je nog niet bekend bent met leningen en budgettering in het algemeen. Het laatste wat je bij geld lenen op Kizi.nl wilt is dat je een betaling mist natuurlijk. Gelukkig zal dit artikel hierbij helpen, terwijl het ook een goed idee is om te kijken op vergelijkingssite Kizi voor nog meer tips. 

Verkeer & Vervoer 3 aug. 2021 16:19

Amstelveen heeft een Diverging Diamond Interchange (DDI) en dat is even wennen

Amstelveen - Op de Keizer Karelweg nabij Stadshart Amstelveen is afgelopen weekend in recordtempo een speciaal en complex kruispunt aangelegd in verband met de werkzaamheden rond Rijksweg A9. Voor veel weggebruikers is het even wennen, maar de nieuwe (tijdelijke) Diverging Diamond Interchange (afgekort DDI) lijkt vooralsnog goed te werken.

112 3 aug. 2021 12:30

Bekende inbrekerstruc weer in opmars in Amstelveen: takjes tegen de deur

Amstelveen - Een bekende inbrekerstruc is weer in opmars in Amstelveen nu de vakantieperiode is aangebroken. Om erachter te komen of bewoners al dan niet op vakantie zijn, plaatsen inbrekers takjes tegen een deur. Als de takjes langere tijd op hun plaats blijven is het voor inbrekers vaak reden om toe te slaan.