De momenteel gesloten winkel van Rosmode in het Stadshart

Lokale ondernemers Stadshart in diepe zorgen: Rosmode en Maddox luiden noodklok

Amstelveen – Twee echt lokale mode-retailers in Stadshart Amstelveen, Rosmode en Maddox, hebben het zo zwaar door de langdurige corona-sluiting dat zij letterlijk de noodklok luiden. De winkels, geen onderdeel van een keten, kampen met enorme onverkochte voorraden, terwijl achterstanden oplopen en de overheidssteun ver van afdoende is.

De lokale ondernemers Marco Mulders (Maddox) en Jos Ros (Rosmode) slaken een noodkreet nu versoepelingen er niet lijken in te zitten. ‘Laat een gelimiteerd aantal mensen veilig bij ons winkelen, want dat kan,’ stelt het duo. Terwijl de onverkochte seizoenvoorraden van vorig jaar als molenstenen om de nek hangen, lopen de schulden en achterstanden alsmaar op en zal een langere sluiting desastreuze gevolgen hebben.

Voorraadproblematiek

De lokale mode-ondernemers voelen zich niet gehoord en onbegrepen in hun specifieke problematiek waardoor ze het zwaarder hebben dan in veel andere getroffen branches. ‘Met de verkoop van de ene seizoencollectie kunnen we de volgende collectie weer betalen. Maar we zitten door de sluitingen en de eerdere beperkingen nu met enorme onverkochte voorraden die in de honderdduizenden euro’s lopen: die achterstand lopen we niet meer in. Anders dan de horeca - die natuurlijk ook enorm getroffen wordt - moeten wij als mode-retailers ongelooflijke achterstanden inlopen voordat we weer echt omzet kunnen draaien: en ja, al die uitgestelde betalingen zijn mooi, maar het moet wel een keer worden betaald.’ [Tekst gaat verder onder foto]

Maddox1.jpg
De dichte winkelpui van Maddox.

‘We mogen blij zijn als we bij een heropening nog iets van onze wintercollectie kunnen verkopen, maar het voorjaar staat voor de deur: als we die collectie ook niet kunnen verkopen is het  voor ons rampzalig', zegt Mulders. Ook voor Ros is de situatie penibel:  ‘Als we tot 1 april dicht moeten blijven heb ik er een hard hoofd in.’

Veilig winkelen kan

Mulders en Ros benadrukken dat ze begrijpen dat er maatregelen nodig zijn om het virus terug te dringen in het belang van de volksgezondheid en stellen dat ook niet ter discussie. ‘Maar we hebben in Stadshart Amstelveen bewezen dat veilig winkelen kan, met een gelimiteerd aantal bezoekers’, zegt Ros. Het duo strijdt voor een aangepast openingsbeleid, zodat ze in ieder geval een beperkt aantal klanten veilig in de winkel kan ontvangen om te redden wat er te redden valt en het hoofd boven water te houden.’

De retailzaken moesten op 15 december dicht: het moment dat ze normaal gesproken het grootste deel van de wintercollectie verkopen om er in de lente weer tegen aan te kunnen. ‘Maar de winterjassen zijn blijven hangen’, zegt Marco.

Click & Collect werkt niet

Het bedachte Click & Collect-systeem dat verlichting had moeten brengen blijkt in de praktijk totaal niet te werken. ‘Klanten zijn daar niet in geïnteresseerd. Ook is het niet zo dat je met een webshop de problemen oplost. Daar halen de meeste modezaken zo’n tien procent omzet mee binnen,’ zegt Mulders.

De overheidssteun schiet in ieder geval te kort, zoveel is duidelijk. ‘Ik krijg denk ik compensatie voor 1/20e van mijn totale voorraadverlies’, zegt Mulders. 'De rest moeten we zien terug te verdienen: maar als je al bedenkt dat in normale tijden 6 tot 7 maanden nodig hebben om een seizoenscollectie te verkopen… ik heb geen idee hoe het verder moet als we nog lang dicht moeten blijven.’


Meer nieuws

Politiek gisteren 21:00

Amstelveen by night (42)

Amstelveen - Tijdens de avondklokperiode deelt AmstelveenZ.nl in de rubriek #amstelveenbynight iedere avond om 21.00 uur een avondfoto uit Amstelveen. Op de 42e dag dat de avondklok geldt, een foto van Molen De Dikkert op de hoek Molenweg/Amsterdamseweg.

Algemeen gisteren 15:54

Amstelveen & KPN sluiten deal: 35.000 huishoudens aan glasvezel

Amstelveen - Zo’n 35.000 huishoudens in Amstelveen krijgen de komende jaren een glasvezelaansluiting voor sneller internet. Wethouder Rob Ellermeijer en Willem Offerhaus van KPN ondertekenden daartoe vrijdag 5 maart 2021 een overeenkomst. 

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur gisteren 15:40

Steeds meer kleur in Amstelveense bermen en gazons

Amstelveen - In diverse Amstelveense bermen en gazons komen de kleurrijke bloemen weer op nu het voorjaar dichterbij komt. Op diverse plaatsen in Amstelveen, zoals aan de Groen van Prinstererlaan en de Burgemeester Haspelslaan, zijn al volop bloemen te zien.

Algemeen gisteren 15:00

Nieuwe editie AmstelveenZ Magazine is uit!

Amstelveen - Vanaf vandaag (5 maart 2021) wordt weer een nieuwe editie van AmstelveenZ Magazine verspreid in Amstelveen en omgeving. In nummer 56 blikken we onder andere terug op oude ingrijpende stadsplannen die uiteindelijk niet werden uitgevoerd.

Verkeer & Vervoer gisteren 12:46

Honderden bewoners Bovenkerk in actie tegen nieuwe bussluis

Amstelveen – Het Actiecomité Veilig Bovenkerk vecht de voorgenomen komst van een bussluis  op de Legmeerdijk/Noorddammerlaan aan omdat het door de gemeente afgenomen draagvlakonderzoek belangrijke informatie miste. Het comite heeft vanmorgen honderden handtekeningen van bezorgde bewoners uit voornamelijk het midden van de wijk overhandigd aan verantwoordelijk wethouder Rob Ellermeijer (Verkeer, VVD).

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur gisteren 11:44

Wachten op de bloesem

Amstelveen - Het is voorlopig nog even wachten op de bloesem in het Amstelveense Bloesempark in het Amsterdamse bos. Hoewel de 400 kersenbomen in het park behoorlijk in knop staan, is van een bloesemexplosie nog geen sprake.