Bord en hekken bij de bouwplaats

Lokale politieke partijen willen opheldering over 'duurdere' middeldure woningen in Amstelveens nieuwbouwproject

Amstelveen – De lokale politieke partijen Burgerbelangen Amstelveen (bbA) en Actief voor Amstelveen (AVA) hebben vragen aan het College van B en W gesteld, omdat volgens hen de als middelduur gelabelde woningen in het nieuwbouwproject Eilands Eigen in Amstelveen in werkelijkheid duurder uitvallen, doordat bewoners extra moeten betalen voor een duurzaam energiesysteem.

Beide politieke partijen zeggen berichten te hebben ontvangen dat bij de verkoop van de (middeldure) woningen in het project de warmtevoorziening buiten de koop-aanneemsom is gehouden.

Onaangename verrassing

Van Groeningen: ‘Dit betekent dat er bij een koopsom van € 385.000,- vrij op naam alsnog een bedrag van ongeveer € 15.000,- bijkomt voor de warmtevoorziening van de woning. Als alternatief biedt de ontwikkelaar een leaseconstructie aan, maar deze brengt extra maandelijkse kosten met zich mee. Hierdoor lijkt het aanvankelijk alsof de woningen in het middeldure segment vallen.Voor een aantal kopers bleek dit een onaangename verrassing.’

De partijen melden dat het onderwerp ook nationaal aandacht heeft gekregen, zoals blijkt uit een publicatie van Vereniging Eigen Huis (VEH) in april 2024 getiteld “Nieuwbouwhuis na aankoop vaak veel duurder door verplicht warmtesysteem”. Ook de NOS publiceerde er al over, op basis van onderzoek van Nieuwsuur.

AVA en bbA willen weten of het College van B en W op de hoogte was van de verkoopconstructie en wil weten hoe het College hier tegenover staat. Daarnaast willen beide fracties weten of er al gesprekken gevoerd zijn met ontwikkelaar VORM en wat de uitkomsten daarvan zijn.

Huur

Actief voor Amstelveen en Burgerbelangen zijn met Vereniging Eigen Huis van mening dat een warmtesysteem een integraal onderdeel van de woning is en onderdeel moet uitmaken van de koop/aanneemsom. Ze vragen de gemeente ook of deze ontwikkelingen zich tevens voordoen bij nieuwbouwhuurwoningen: 'Indien servicekosten hoger uitvallen door voorzieningen die buiten de reguliere huurprijs worden gehouden en vervolgens alsnog in de servicekosten worden opgenomen, leidt dit tot ongewenst hogere woonlasten.'

Raadsleden Van Rietschoten (AVA) en Van Groeningen (bbA) roepen het College op om ervoor te zorgen dat bij toekomstige projecten de vraagprijzen inclusief warmtesystemen duidelijk gecommuniceerd worden en binnen de grenzen van het segment middeldure woningen blijven.


Meer nieuws

Sport vandaag 15:56

Spectaculair topbeachvolleybal in Stadshart: Amstelveense Benthe strijdt mee om titel Queen of the Court

Amstelveen - Het Stadsplein in Stadshart Amstelveen is deze weken omgetoverd tot zandparadijs en dit weekend staat het spectaculaire eredivisie beachvolleybaltoernooi Betcity Queen & King of The Court op het programma. De Amstelveense Benthe Essink is samen met haar partner Lieke Gijsen een van de deelnemers aan dit sterk aan populariteit winnende eredivisie-toernooi en hoopt in haar eigen woonplaats natuurlijk Queen of the Court te worden.

Algemeen vandaag 13:23

Kinderraad viert verschillende culturen met culturenkookboek

Amstelveen - Op woensdag 19 juni overhandigde de kinderraad van Amstelveen het door hen zelf gemaakte culturen kookboek aan wethouder diversiteit Floor Gordon. De kinderraad heeft dit kookboek gemaakt omdat ze het belangrijk vinden dat Amstelveen trots is op alle verschillende culturen in de stad en ze willen dat deze verscheidenheid aan geloven en culturen gevierd wordt. De kinderraad geeft alle bassischolen in Amstelveen het culturenkookboek cadeau.

Algemeen gisteren 13:33

Autoverzekering Amstelveen bijna 6% duurder

Amstelveen - Inwoners van Amstelveen betaalden in 2023 bijna 6% meer voor hun autoverzekering dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. In 2022 kostte de gemiddelde autoverzekering in Amstelveen nog ruim 68 euro per maand. In 2023 is dat gestegen naar ruim 72 euro per maand. Op jaarbasis betaalden de inwoners van Amstelveen bijna 49 euro meer voor hun autoverzekering.