Lokale politieke partijen willen opheldering over 'duurdere' middeldure woningen in Amstelveens nieuwbouwproject
Amstelveen – De lokale politieke partijen Burgerbelangen Amstelveen (bbA) en Actief voor Amstelveen (AVA) hebben vragen aan het College van B en W gesteld, omdat volgens hen de als middelduur gelabelde woningen in het nieuwbouwproject Eilands Eigen in Amstelveen in werkelijkheid duurder uitvallen, doordat bewoners extra moeten betalen voor een duurzaam energiesysteem.
Beide politieke partijen zeggen berichten te hebben ontvangen dat bij de verkoop van de (middeldure) woningen in het project de warmtevoorziening buiten de koop-aanneemsom is gehouden.
Onaangename verrassing
Van Groeningen: ‘Dit betekent dat er bij een koopsom van € 385.000,- vrij op naam alsnog een bedrag van ongeveer € 15.000,- bijkomt voor de warmtevoorziening van de woning. Als alternatief biedt de ontwikkelaar een leaseconstructie aan, maar deze brengt extra maandelijkse kosten met zich mee. Hierdoor lijkt het aanvankelijk alsof de woningen in het middeldure segment vallen.Voor een aantal kopers bleek dit een onaangename verrassing.’
De partijen melden dat het onderwerp ook nationaal aandacht heeft gekregen, zoals blijkt uit een publicatie van Vereniging Eigen Huis (VEH) in april 2024 getiteld “Nieuwbouwhuis na aankoop vaak veel duurder door verplicht warmtesysteem”. Ook de NOS publiceerde er al over, op basis van onderzoek van Nieuwsuur.
AVA en bbA willen weten of het College van B en W op de hoogte was van de verkoopconstructie en wil weten hoe het College hier tegenover staat. Daarnaast willen beide fracties weten of er al gesprekken gevoerd zijn met ontwikkelaar VORM en wat de uitkomsten daarvan zijn.
Huur
Actief voor Amstelveen en Burgerbelangen zijn met Vereniging Eigen Huis van mening dat een warmtesysteem een integraal onderdeel van de woning is en onderdeel moet uitmaken van de koop/aanneemsom. Ze vragen de gemeente ook of deze ontwikkelingen zich tevens voordoen bij nieuwbouwhuurwoningen: 'Indien servicekosten hoger uitvallen door voorzieningen die buiten de reguliere huurprijs worden gehouden en vervolgens alsnog in de servicekosten worden opgenomen, leidt dit tot ongewenst hogere woonlasten.'
Raadsleden Van Rietschoten (AVA) en Van Groeningen (bbA) roepen het College op om ervoor te zorgen dat bij toekomstige projecten de vraagprijzen inclusief warmtesystemen duidelijk gecommuniceerd worden en binnen de grenzen van het segment middeldure woningen blijven.