Amber Garden

Lyrisch over Amber Garden: ‘Dit is gewoon écht heel erg goed’

Amstelveen - Een 9. Chef-kok Ron Blaauw liet geen twijfel bestaan over de culinaire kwaliteiten van Chinees restaurant Amber Garden, dat recent met een select gezelschap het 5-jarig bestaan vierde met een feestelijk diner. Blaauw was samen met onder andere culinaire grootheid Julius Jaspers een van de genodigden en die laatste kwam al helemaal superlatieven te kort na een avond vol ‘True Chinese Cuisine’: ‘Een elf. Dit is gewoon écht heel erg goed,’ aldus Jaspers. 

Amber Garden had vorige week een klein comité uitgenodigd om op intieme wijze het 5-jarig bestaan te vieren. Onder de circa 25 uitverkorenen een aantal vaste gasten, diverse (sterren-)chefs, maar ook influencers & vloggers en uiteraard mensen die de afgelopen jaren hebben geholpen om het unieke Amstelveense restaurant en haar gedachtengoed op de Nederlandse kaart te zetten. Dat dat is gelukt, leidt geen twijfel.

Zwaar culinair geschut
Ron Blaauw, onder andere bekend van zijn geliefde Ron Gastrobar Indonesia aan de Amstelzijde, is regelmatig te gast bij Amber Garden en was dus samen met tv-kok en kookboekenschrijver Julius Jaspers van de partij. Maar ook Sommelier van het Jaar 2024, Job Seuren (mede-eigenaar van sterrenzaak Zoldering* en daarvoor wijnspecialist van onder andere De Librije***) en de alom geprezen Rogier van Dam (chef-kok van het Amsterdamse restaurant Lastage en mede-eigenaar van het met een Bib Gourmand onderscheiden Lazuur) zaten eveneens aan tafel. Behoorlijk zwaar culinair (sterren-)geschut dus, aangevuld met culinaire vloggers en influencers, onder wie bijvoorbeeld Ayça Arslan Akgün van @Lifewiththefoodie, die lustig en aandachtig de geserveerde gerechten proefden en fotografeerden voor hun tienduizenden volgers.

Het sierde de vriendelijke en bescheiden general manager van Amber Garden, Stark Li, dat hij toegaf een tikkeltje zenuwachtig te zijn bij een presentatie waarin hij de gasten in vogelvlucht meenam langs 5 jaar Amber Garden. 5 jaar waarin het restaurant ook de moeilijke coronatijd door wist te komen. De dienstbare Stark Li wil alleen het allerbeste voor zijn gasten en dat is feitelijk wat het hele Amber Garden-team (van de keuken tot de bediening) van meet af aan uitstraalt. Hij toonde zich vooral dankbaar voor het vertrouwen en de steun van zijn gasten en de inzet van het (speciaal opgeleide) team.

Benchmark
Want 5 jaar geleden begon Stark Li feitelijk met niks aan het avontuur: ‘We kenden helemaal niemand in Amstelveen,’ memoreerde hij. Dat is vandaag de dag wel anders: Amber Garden is uitgegroeid tot een zeer gerespecteerd Chinees restaurant met veel (inter-)nationale gasten en heeft vermeldingen in de Michelingids, Gault&Millau en de Lekker 500. ‘We zijn naar Nederland gekomen met een bepaald idee en ik denk dat we kunnen concluderen dat we onze eigen verwachtingen hebben overtroffen,’ sprak Stark Li met gepaste trots.

Chris Cramer (Cramer Consultancy & Events), onder andere al jarenlang jurylid van de Horecava Awards, kan dat beamen. Hij is sinds de start nauw betrokken bij Amber Garden en bleek een gouden hulp om het restaurant op de kaart te zetten. Zijn bureau organiseerde vijf jaar geleden de succesvolle opening van het restaurant en is altijd betrokken gebleven. ‘We sparren veel en voeren ook kwaliteitscontroles uit bij andere restaurants waar het Amber Garden-gedachtengoed wordt uitgerold,’ zo gaf hij aan, om te stellen dat Amber Garden dé benchmark is voor de moderne Chinese keuken in Nederland.

Van het eerste uur
Voor Matthijs, één van de meest trouwe gasten van het eerste uur en evenals zijn vrouw liefhebber van de Aziatische keuken en speciaal voor de lustrumavond genodigd, is het in ieder geval klip en klaar. ‘We hebben al heel veel (Aziatische) restaurants in Nederland bezocht, maar we blijven terugkeren.’ De reden: het eten is nergens anders zo goed en de bediening nergens anders zo attent. Inmiddels zijn ze meer dan zestig keer geweest en de favoriet blijft - net als voor veel andere gasten - de Peking Eend.

Verdovend lekker
Dat was tijdens het exclusieve lustrumdiner dan ook de Signature Dish: ‘8 Days Dry-Aged Beijing Roasted Duck’. Het wordt een lastige klus om een betere uitvoering te vinden in Nederland, maar dat gold voor veel meer gerechten die tijdens het lustrumdiner op de indrukwekkende menukaart stonden.

Amber Garden ging behoorlijk all-out met zeer verrassende smaakcombinaties, tot in perfectie gepresenteerd en voorzien van bijpassende wijnen. Zonder twijfel één van de verrassendste gerechten: Scallop & Squid in Red Sichuan Pepper.  Deze speciale peper veroorzaakt een tintelend, zacht verdovend effect van de tong, waardoor er een bijzondere smaaksensatie ontstaat bij alles wat je vlak daarna proeft. De waarschuwing om niet alle pepers op te eten (afkomstig van de voormalig manager die samen met zijn vrouw eveneens was uitgenodigd) was zeker op zijn plaats, maar wat een fijne ervaring.

Pareltjes
En zo bestond het lustrum-menu uit talloze pareltjes, van de starters (Tip: Fried Seabass Fillet) en de gevarieerde Entrée-gerechten (Tip: Chicken Thigh) tot aan het fluweelzachte dessert (Almond Tofu). Met het cijfer 9 van Ron Blaauw en de 11 van Julius Jaspers kon er door gasten van deze vermakelijke en smakelijke avond dan ook een eenvoudige conclusie worden getrokken. Amber Garden is (gemiddeld) een 10 waard. Met een griffel.


Meer nieuws

Politiek gisteren 10:52

Politiek reageert op terugtrekken nieuw plan voor betaald parkeren: ‘Blij met draai College’ – ‘Overwinning voor inwoners’

Amstelveen - Het nieuws dat het College van B en W het plan om binnen nu en 5 jaar gefaseerd betaald parkeren in te voeren in heel Amstelveen niet doorzet, zorgt overwegend voor positieve reacties uit de politiek. Oppositiepartij Burgerbelangen Amstelveen noemt het een overwinning voor de inwoners maar blijft wel kritisch, de VVD geeft aan blij te zijn met de draai van het College.

Onderwijs & Educatie gisteren 09:00

Onderwijsspecial: Amstelveen College - Ontdek jezelf en jouw interesses

Amstelveen - Het Amstelveen College biedt meer dan de leerroutes mavo, havo, vwo of gymnasium alleen. Op deze school kom je met een advies voor mavo, mavo/havo, havo of havo/vwo in een gecombineerde, tweejarige brugklas en kun je kiezen uit verschillende plusprofielen. Op deze manier krijg je de mogelijkheid om jezelf en jouw interesses te ontdekken, voordat je belangrijke keuzes gaat maken voor je toekomst.