Amstelveen Sport

Magisch Amstelveen Sportgala: ARC Vereniging van het Jaar, Daniel Abraham Gebru Sporter van het Jaar

Amstelveen - Tijdens een spectaculair en magisch Amstelveen Sportgala, gisteren gehouden in het Hermann Wesselink College, is de Amstelveense Rugby Club (ARC) uitgeroepen tot Amstelveense Vereniging van het jaar 2023. De prijs voor sporter van het jaar ging naar wielrenner Daniel Abraham Gebru, Coach van het jaar werd Serge Boyd (MBCA) en hockeykeepster Marit van Buul (Pinoké) werd uitgeroepen tot Talent van het Jaar. 

De speciale Peter Post Oevreprijs ging dit jaar naar oud-hockeyinternational Carole Thate. De eer van vrijwilliger van het Jaar ging naar Corrie van Hugten van Stichting Rolstoeldansen.

Met de dresscode 'black with a touch of gold' waren de verwachtingen voor het Amstelveen SportGala hooggespannen. De organisatie (Amstelveen Sport) stelde niet teleur: het werd een vermakelijke, vlot lopende en magische avond, waarop sporters aan alle kanten geëerd werden voor hun unieke prestaties. Het Amstelveen SportGala is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een professioneel event.De uitslagen werd bijgehouden via social media (Instagram @AmstelveenSport).

Overzicht

vereniging van het jaar 2024 arc sportgala.jpg

Rugbyclub ARC is al jaren een vereniging waar sport en  plezier hand in hand gaan en waar ook nog eens veel rugbytalent rondloopt: het werd de hoogste tijd dat de rugbyclub deze prijs in de prijzenkast kon zetten. Bij de club groeide een in eerste instantie klein en op het oog eenvoudig initiatief, het met elkaar eten op trainingsavonden, uit tot een moment waar door velen wekelijks naar werd uitgekeken. Het is juist deze ultieme verenigingsgedachte, het “met elkaar” dat ARC tot winnaar maakte. Trots namen de vertegenwoordigers van de Amstelveense Rugby Club de wisselbeker en de door de gemeente ter beschikking gestelde cheque van 2.500,- euro in ontvangst uit handen van wethouder Sport, Herbert Raat. 

sporter van het jaar 2024 gebru.jpg

Daniel Abraham Gebru: wat een geweldenaar en wat een positiviteit. De winnaar van gouden medailles en paralympisch kampioen sleepte ook in 2023 tal van prijzen in de wacht en is een stimulans voor heel veel andere sporters. 

De van oorsprong Eritrese wielrenner won goud tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016, tijdens die in Tokio in 2021 goud op het onderdeel tijdrit en brons op wegrit. In 2022 behaalde hij een gouden medaille op het WK tijdrit. In de zomer van 2023 won Daniel maar liefst twee keer goud, én op de scratch én bij de tijdrit op de weg tijdens het WK Wielersport in Glasgow, Schotland. In 2016 en vorig jaar was Daniel ook al genomineerd voor Sporter van het Jaar, de jury kon er niet langer omheen, een sporter met zo’n groot talent verdient het om te worden gekozen tot Sporter van het Jaar. 

De jury was niet alleen onder de indruk van zijn uitzonderlijke sportprestaties, maar ook van het enthousiasme waarmee hij anderen stimuleert te gaan sporten. In Amstelveen zet hij zich in tijdens sportevenementen en weet dan met zijn vrolijke glimlach velen in beweging te krijgen. “Blijf lekker actief en niet te veel zitten”, is dan ook het advies van Daniel. Hij maakt zich momenteel op voor de zomerspelen in Parijs en kon niet aanwezig zijn, maar de burgemeester Tjapko Poppens deed hem de prijs toekomen.

sportgala coach van het jaar 2023.jpg

Serge Boyd is een zeer geliefde en energieke coach bij basketbalvereniging MBCA die op magische wijze het beste uit spelers weet te halen en daardoor successen boekt. Zijn jongens willen niemand anders als coach. Met een onwaarschijnlijke goocheltruc door Roy & Justin, The Magic Brothers samen met wethouder Financiën Adam Elzakalai werd Serge Boyd van Basketbalvereniging MBCA gekroond tot Coach van het Jaar 2023. “Hij is de beste jeugdbasketbal coach en talentopleider van Nederland!'

talent van het jaar 2023 marit van buul sportgala 2024.jpg

Marit van Buul is een fanatieke en zeer gedreven hockeykeepster bij Pinoké. Niets staat dit talent in de weg om uit te groeien tot een van de grote hockeysterren, maar haar staat van dienst is nu al indrukwekkend. De Rabobank draagt het ontwikkelen van sporttalenten een warm hart toe en is daarom al jarenlang betrokken bij deze prijs. Naast Marit ontvingen ook runner-ups rugbyspeler Enzo Fontein en tennisser Bartu Karayel de door de Rabobank gesponsorde prijs.

peter post oeuvreprijs 2023 carola thate sportgala 2024.jpg

Carole Thate is naast oud-hockeyinternational algemeen directeur van de Wolrd of Johan Cruijff. Ze kreeg de Oeuvreprijs vanwege haar passie en gedrevenheid die ze nog altijd tentoonstelt bij de inzet voor breedte- en topsport en natuurlijk voor haar zeer indrukwekkende erelijst.

Carole Thate ontving de award, een prachtig beeld van wielrenner Peter Post, uit handen van judoka Karel Gietelink.  Juryvoorzitter en voormalig wethouder Sport Peter Bot bedankte Carole voor alles wat ze betekent voor de amateur en topsport. “Carole, is een echte teamspeler en laat graag anderen schitteren. Ze treed liever niet op de voorgrond en heeft geen moeite om zich weg te cijferen voor het algemeen belang.”

vrijwlilliger van het jaar 2023 sprtgala 2024 amstelveen corrie van heugten.jpg

Corrie van Hugten zet zich al jarenlang in om zoveel mogelijk mensen plezier te halen uit sport en zorgde er voor dat haar vereniging Stichting Rolstoeldansen Amstelveen op de kaart kwam te staan door aan tal van Amstelveense activiteiten mee te doen, zoals Amstelveen Wheels. Ook werden raadsleden uitgenodigd de verenging te leren kennen.

Verenigingen kunnen niet bestaan zonder de inzet van vrijwilligers. Veel inzendingen werden dan ook in deze categorie ingestuurd. Prijsuitreiker wethouder Sport Herbert Raat deed een oproep om dit aantal volgend jaar minstens te verdubbelen, dit omdat vrijwilligers van onschatbare waarde zijn voor sportverenigingen en een prijs als deze verdienen. 

05-Vrijwilliger[1].jpg
Wethouder Sport Herbert Raat met Corrie van Hugten

Kampioenen huldiging
Na het uitreiken van de prijzen in de categorieën werden de kampioenen gehuldigd. Zij kwamen onder luid applaus de trap af naar de foyer en op de catwalk werden gehuldigd. 

Kampioenen die zijn gehuldigd:

 • Basketbal: Vrouwen U14, Mannen U14, Mannen U16 en 3x3 Basketball Hair Jordan, bestaande uit Lilou Rusticus, Isa Pigot, Sofie Zuskov en Ivy Panka van Basketbalvereniging MBCA
 • Hiphop: Duo Robin & Melissa, Duo Maebh  & Noa en Saige Chocolad van Dance Improvement
 • Honkbal: Lucas Baan en Thomas Baan van Diamonds baseball Academy
 • Kanoën: Ilona Roebana van Kanovereniging Frisia
 • Karate: Mckenzie Gonsalves, Kirill Ogarev en Patrisia Othman van Karate-Do Buitenveldert
 • Rolstoeldansen: Ilona Brugman, Richard Okkerse, Margriet Doorenspleet en Mirjam Tolen van Stichting Rolstoeldansen Amstelveen
 • Schaken: Team D1, bestaande uit Achyuth Aravindhan, Akshaj Katpatal, Reyansh Kakrana, Aashray Mittal en Aakrit Seth van Schaakvereniging Zukertort
 • Schermen: Michael Dijkstra van Schermvereniging Tréville
 • Turnen: Jeugdteam springgroep en Combi springgroep Die Haghe/United Amstelveen van Turnvereniging United Amstelveen
 • Waterskiën: Roger Pop
 • Zwemmen: Nick Vodde van Zwemvereniging De Futen

Het Amstelveen Sportgala

Presentatoren van het Sportgala waren Heleen van Ketwich Verschuur, directeur AmstelveenSport en Mathijs Groenewoud van 1Amstelveen. Met een magische act van Nederlands kampioen illusionisten Roy & Justin, The Magic Brothers werd Heleen op het podium tevoorschijn getoverd. 

02-Heleen-Act-Magic-Brothers[1].jpg
Illusionisten Roy & Justin toverden Heleen van Ketwich Verschuur tevoorschijn

Ruim 450 gasten genoten van een avond vol magie, entertainment en het uitreiken van prijzen aan mooie en bijzondere mensen. Dit alles onder de muzikale begeleiding van DJ Jordy. Traditiegetrouw opende Burgemeester Tjapko Poppens met het serveren van de gouden bal het Amstelveen Sportgala. Het Amstelveen Sportgala ging vervolgens van start met een Lightsaber Act door Atilim MartialArts. 

10-The-Magic-Brothers[1].jpg
Magic Brothers

De avond werd compleet gemaakt door een fantastisch optreden van Breakdance Team Monsoon en een verbluffende illusionisten act van Roy & Justin, The Magic Brothers. Het publiek genoot en was duidelijk onder de indruk van beide optredens.

09-Breackdance-Team-Monsoon[1].jpg
Team Monsoon

AmstelveenSport kijkt terug op een zeer geslaagd Sportgala en heeft nu al zin in de volgende editie, het 25 jarig jubileum, op vrijdag 7 februari 2025 in de Schouwburg Amstelveen.


Meer nieuws

Politiek vandaag 11:12

Burgerbelangen Amstelveen wil transparantie over parkeerbeleid; invoering betaald parkeren rammelt aan alle kanten

Amstelveen – De politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) wil volledige transparantie over het parkeerbeleid,  na de mislukte invoering van betaald parkeren in vier gebieden in Amstelveen. De gemeente moest het genomen besluit tot invoering van betaald parkeren terugdraaien nadat bezwaarmakers met succes naar de bezwaarcommissie waren gestapt. De gemeente sprak tot verbazing van de bezwaarmakers van een procedurefout; in werkelijkheid rammelt het besluit aan alle kanten en heeft de bezwaarschriftencommissie op meerdere vlakken grote vraagtekens gezet bij de wijze waarop de gemeente tot het besluit is gekomen.

Winkels gisteren 14:05

Beautywinkel Skins naar Stadshart Amstelveen

Amstelveen - Stadshart Amstelveen meldt vandaag dat Skins zich in het winkelcentrum gaat vestigen. De komst van dit exclusieve beautymerk past perfect bij de toekomstvisie van Stadshart. In de nieuwe winkel zal een bijzonder concept worden geïntroduceerd. Daarnaast zal Nespresso hun winkel uitbreiden naar het nieuwste boutique concept, waar The Art of Coffee centraal staat.

Algemeen gisteren 11:29

De BoodschappenPlusBus maakt al bijna twintig jaar het verschil

Amstelveen - Vol enthousiasme brengen vrijwilligers Elly en Frans ouderen naar het winkelcentrum om boodschappen te doen. “We doen dit nu zo’n vijftien jaar met veel plezier”, zegt Elly. “Maar de boodschappenbus is er al sinds 2006.” Woensdag 17 juli werd het stel vergezeld door wethouder Marijn van Ballegooijen. “Als de tas te zwaar is helpen Elly en Frans een handje”, zegt Van Ballegooijen. “Zij houden een oogje in het zeil. Deze vrijwilligers maken echt het verschil voor veel ouderen in Amstelveen. Petje af.”

Algemeen gisteren 11:25

Goed voor Amstelveen: 'Te onduidelijk hoe we moeten handelen bij rampen'

Amstelveen - Goed voor Amstelveen vraagt om duidelijke informatie en instructies hoe men kan handelen wanneer zich een aanslag, aanval op infrastructuur zoals stroom, water en overstroming voordoet .'Het is belangrijk dat inwoners preventief geïnformeerd  worden wanneer er ooit iets zou gebeuren en men dan weet hoe te handelen.'

Algemeen gisteren 08:52

Gemeente Amstelveen redt Museum Cobra: drie jaar subsidie

Amstelveen - De gemeenteraad van Amstelveen heeft het advies van het college van B en W overgenomen en heeft unaniem besloten het museum een jaarlijkse subsidie van 1.4 miljoen voor een periode van drie jaar te verstrekken. Hiermee is het museum gered en kan het zijn artistieke en educatieve ambities verder ontwikkelen en bouwen aan een duurzame toekomst.