Mantelzorgers brainstormen op conferentie in Amstelveen

Mantelzorgers brainstormen op conferentie in Amstelveen Foto: Gemeente Amstelveen

Amstelveen – In het Cobra Museum in Amstelveen heeft afgelopen donderdag een conferentie plaatsgevonden over mantelzorg. Zeventig mantelbezorgers en professionals uit de zorg waren aanwezig tijdens de bijzondere bijeenkomst.


- Lees verder onder deze advertentie -

De conferentie werd geopend door wethouder Marijn van Ballegooijen. Vervolgens hebben de mantelzorgers samen met de professionals uit de zorg gebrainstormd over de vraag hoe mantelzorg beter ondersteund kan worden.

Zorg

Mantelzorg is een onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Uit de praktijk blijkt dat dit intensief en zwaar is. Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) heeft in een rapport van juni 2018 geconstateerd dat het aantal overbelaste mantelzorgers toeneemt. Ook verwacht het SCP dat het aantal beschikbare mantelzorgers gaat afnemen.

In verband hiermee streeft de gemeente naar betere ondersteuning voor mantelzorg. “Het huidige college noemt het ondersteunen van mantelzorgers niet voor niets als speerpunt”, zegt wethouder Van Ballegooijen in een persbericht van de gemeente. “Voor Amstelveen vormt  betere mantelzorgondersteuning een topprioriteit. Deze bijeenkomst was bedoeld om samen met mantelzorgers een actieplan te maken.”

Steun

“We hebben besproken waar mantelzorgers tegenaan lopen en aan welke steun ze echt wat hebben”, vervolgt Van Ballegooijen. “Gelukkig hebben we veel bruikbare ideeën ontvangen. We beginnen met het idee om een campagne te maken om de mantelzorgondersteuning die al bestaat meer onder de aandacht te brengen, want veel mantelzorgers kennen dat niet.”

“We gaan ook aan de slag met een fijnere respijtzorg logeerplek en met de problematiek van jonge mantelzorgers”, voegt wethouder Frank Berkhout toe aan de woorden van zijn collega. “Het is belangrijk dat kinderen kind kunnen zijn.”

Sprekers

Een van de sprekers tijdens de conferentie was dr. Deirdre Beneken genaamd Kolmer. Zij is lector mantelzorg aan de Haagse Hogeschool. Beneken genaamd Kolmer benadrukte het belang om de gehele familie in plaats van alleen de mantelzorger of de patiënt erbij te betrekken om zo de beste oplossing te kunnen vinden voor de juiste zorg.

Gekoppeld aan dit bericht


Reacties