VTF

MDMA-lab in Amstelveense badkamer blootgelegd; mogelijke link met bestelbusbrand

Amstelveen - In Amstelveen blijkt vorig jaar een MDMA-lab te zijn opgerold. Het lab was gevestigd in de badkamer van een flatwoning. Dat blijkt uit een omvangrijke strafzaak, waarin ook de bestelbusbrand die vorig jaar juni woedde op een parkeerplaats aan Sportlaan aan de orde komt. 

In de omvangrijke strafzaak '26Oakpark' blijkt een 58-jarige Amstelvener een van de verdachten, zo meldt het Openbaar Ministerie. 

Badkamer

In het onderzoek naar de MDMA-productie blijkt de Landelijke Eenheid van de politie vorig jaar op aangeven van informatie van het Team Criminele Inlichtingen 17 juni 2020 een instap te hebben gedaan in een flatwoning in Amstelveen. Daar bleek dat de badkamer was ingericht voor het op grote schaal vervaardigen en bewerken van de cemische stof PMK. Naar nu blijkt werd er 176 liter PMK aangetroffen: hiervan kon 211 kilogram MDMA (kristallen) vervaardigd worden. Uitgaande van 150 milligram per tablet kunnen van deze hoeveelheid ongeveer 1.406.666 XTC-tabletten worden vervaardigd. 

Drie labs 

Ook werden die dag instappen gedaan in garageboxen in Akersloot en in een loods in Heiloo. Op de locaties zijn in werking zijnde MDMA-labs aangetroffen. Uit onderzoek is gebleken dat de drie locaties tezamen de productielijn van MDMA vertegenwoordigden. In het appartement in Amstelveen werd de preprecursor PMK glycidezuur omgezet in de precursor PMK. In Heiloo werd de precursor PMK omgezet in MDMA-olie. In Akersloot werd de MDMA-olie omgezet in MDMA-kristallen. Ook is beslag gelegd op diverse notitieblokken met aantekeningen over onder meer geldverdeling, goederen, grondstoffen voor MDMA en vervoer.

Strafeisen

Waar de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de 58-jarige Amstelvener nog moet volgen, heeft het Openbaar Ministerie inmiddels tegen diverse verdachten straffen tussen de 4 en 8 jaar geëist: 4 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk en een proeftijd van 2 jaar met reclasseringstoezicht met voorwaarden tegen een 25-jarige verdachte uit Alkmaar, 6 jaar tegen een 47-jarige verdachte uit Egmond aan den Hoef en 8 jaar tegen een verdachte van 31 jaar uit Egmond aan Zee en 8 jaar gevangenisstraf met aftrek van het voorarrest tegen een 45-jarige man uit Alkmaar. 

Bestelbusbrand

Die laatste verdachte uit Alkmaar wordt samen met de 31-jarige man uit Egmond aan Zee door het OM verdacht van het in brand steken van een bestelauto op 1 juni 2020 in Amstelveen of medeplichtigheid daaraan. Beiden worden ook verdacht van verboden vuurwapenbezit.

EncroChat

De verdachten communiceerden over het produceren van MDMA via versleutelde berichten via EncroChat. Daarbij maakten zij gebruik van bijnamen. In het onderzoek Lemont zijn deze EncroChat berichten onderschept en ter beschikking gesteld aan politie en justitie in onderzoek 26Oakpark. De mensen achter de gebruikersnamen zijn vervolgens door de politie geïdentificeerd. Op alle locaties werd ook sporenmateriaal veiliggesteld ten behoeve van DNA-onderzoek.

Vonnis

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de verdachte Amstelvener moest vorige week vanwege corona worden uitgesteld naar maandag 15 maart.  De zaken worden daarom tot die datum aangehouden. Als de zaak tegen de verdachte uit Amstelveen inhoudelijk is behandeld, wordt het onderzoek gesloten en volgt twee weken later het vonnis van de rechtbank.

Bron: OM


Meer nieuws

112 vandaag 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.

Algemeen gisteren 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.