Meedoen aan Olympische spelen is ons doel

Amstelveen - Ze zijn nog erg jong, de zusjes Isabel (15 jaar) en Milou (13 jaar) van den Berg, maar in de atletieksport zijn ze een belofte voor de toekomst. Vanaf het moment dat de twee sportieve meisjes rond de leeftijd van zes jaar de atletiekbaan opliepen, bleef hun talent voor de meerkamp niet onopgemerkt.

Misschien niet verwonderlijk met zulke getalen teerde ouders. Vader Robin en moeder Deborah waren op jonge leeftijd zelf ook met succes actief in de ‘moeder der sporten’, zoals atletiek ook wel wordt genoemd. De nu 45-jarige Deborah van den Berg die in haar jeugd al 29 Nederlandse titels pakte, werd in 1994 vijfde van de wereld bij de meerkamp voor junioren en vader Robin van den Berg (48), Nederlands kampioen meerkamp in 1995 heeft begin jaren negentig meerdere malen meegedaan met de nationale ploeg tijdens de Europa Cups.

Hoewel alles atletiek ademt in huize Van den Berg, was het niet direct vanzelfsprekend dat Isabel en Milou ook op atletiek zouden gaan. ‘We hebben eerst allerlei andere sporten geprobeerd’, vertelt Isabel. ‘Turnen bijvoorbeeld, maar ook zwemmen. Uiteindelijk kwamen we toch op de atletiekbaan uit’, lacht ze.

Sportcarrière
De sportcarrière van beide dames zag het licht bij een atletiekvereniging in Amstelveen, later stappen ze over naar atletiekvereniging Phanos in Amsterdam. Vanaf het moment dat Isabel en Milou mee mogen doen aan wedstrijden, wordt al snel duidelijk dat ze ver kunnen komen in deze tak van sport. Favoriete onderdeel voor Isabel blijkt de sprint, Milou blinkt in het begin vooral uit in het kogelstoten. ‘Maar eigenlijk vinden we alle onderdelen van de meerkamp leuk’, laat Milou weten. Vanaf de junioren behalen Isabel en Milou de ene na de andere nationale titel.

De indrukwekkende prestaties blijven niet on opgemerkt. Als 14-jarige atlete komt Isabel, leerling op het Amstelveen College, al uit in de nationale selectie onder de 16 jaar voor de interland op de 80 meter sprint. Ze behaalt een tweede plaats op die afstand. Op het NK indoor voor B-junioren (onder 18 jaar) staat ze als 14-jarige als nummer twee op het podium bij de zestig meter sprint. In 2018 wordt Isabel bovendien verkozen als sporttalent van het jaar tijdens het Amstelveense Sportgala; een verkiezing die elk jaar wordt gehouden door AmstelveenSport, de organisatie die ruimte én ondersteuning biedt aan getalenteerde Amstelveense sporters zoals Isabel en Milou van den Berg. Begin 2020 wordt ze geselecteerd voor de nationale estafetteploeg onder de 18 jaar. Afgelopen september wist de enthousiaste sprintster op het NK voor B-junioren onder de 18 jaar een mooie tweede plek te bemachtigen op de 100 meter sprint en behaalde ze een nieuw persoonlijk record. Ook op de 200 meter scoort ze een bronzen plak en opnieuw in een snellere tijd.

Haar twee jaar jongere zusje Milou, scholiere op de Groenstrook in Aalsmeer, behaalt in het kogelstoten al veel podiumplekken. Zo zijn er eerste prijzen bij het Nederlands Kampioenschap voor atleten onder de veertien jaar bij het indoor én outdoor kogelstoten en wordt ze opgenomen in de Regionale Meerkamp Selectie (RTC). Naast het kogelstoten blijkt ze talent te hebben voor het hordelopen. Ze behaalt begin 2020 de nationale titel bij de 60 meter horden indoor (onder de 15) en een derde plaats bij het kogelstoten (onder de 15). Vanwege Corona was er dit najaar geen NK outdoor voor C-junioren en doet Milou mee aan het NK Meerkamp voor veertien- én vijftienjarigen samen. Ze wordt geplaatst als 22e van de 24 deelnemers. Persoonlijke records haalt ze op alle onderdelen: de 80 meter horden, op het hoogspringen, inmiddels ook één van haar favoriete onderdelen, het kogelstoten, ver springen, de 150 meter sprint, het speerwerpen en de 600m. Ze bereikt uiteindelijk de vierde plek. Een bijzondere prestatie.

Bescheiden over prestaties
Zo getalenteerd als de twee sympathieke zusjes zijn, zo bescheiden zijn ze over hun eigen prestaties. Ze doen gewoon wat ze leuk vinden, waar ze veel plezier aan beleven, zo laten ze weten. Naast drie keer in de week trainen in het Amsterdamse Olympisch Stadion, en aan wedstrijden deelnemen, is er ook ruimte om met vriendinnen af te spreken en andere leuke activiteiten te ondernemen. ‘Gelukkig valt het huiswerk in deze Corona-tijd mee’, lacht Milou. Isabel houdt vooral ook van lezen. Toch zijn er bij allebei zeker wel ambities wat de sport betreft. ‘We willen later ontzettend graag meedoen aan de Olympische Spelen,’ laten ze eensgezind weten. ‘Daar gaan we voor.’


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Algemeen gisteren 17:58

Maai Mei Niet: minder maaien, meer biodiversiteit

Amstelveen - Amstelveen doet mee aan de landelijke campagne ‘Maai Mei Niet’. Om de biodiversiteit te vergroten maait de gemeente de gehele maand mei bermen, bloemweiden en geselecteerde gazonstroken niet. Minder maaien zorgt voor meer bloemen en bijen.