Woontoren 225 [Beeld AmstelveenZ]

Meer dan 8000 gegadigden grepen naast appartement in nieuwe Amstelveense woontoren 225

Amstelveen - De ontwikkelaar van de recent opgeleverde nieuwe woontoren TwoTwoFive (225) in Amstelveen Noord heeft duizenden mensen die er een woning wilden bemachtigen moeten teleurstellen: voor de 276 appartementen schreven zich liefst 8.400 mensen in. Dat gaf ontwikkelaar Foruminvest vanmorgen aan tijdens een rondleiding in het inmiddels (nagenoeg) afgeronde wooncomplex.

De bewoners die er wel een appartement bemachtigden zijn dolblij met hun nieuwe, felbegeerde stek. De belangstelling voor met name de middeldure huurappartementen (ruim 80 procent) was zo enorm groot, dat de ontwikkelaar nog een hele serie soortgelijke torens had kunnen bouwen. Die ruimte is er echter niet.

225

De naam van de nieuwe, opvallende woontoren 225 verwijst naar het adres (Biesbosch 225), waar voorheen een verouderd kantoorgebouw stond met energielabel F.  De nieuwe woontoren ‘225’ is zo duurzaam mogelijk gerealiseerd en de drie cijfers zijn haast een handelsmerk geworden: het is een bijzonder gebouw, misschien wel een paradepaardje.

Hotelachtig

Eerlijk is eerlijk, het gebouw smoelt goed en voelt daarnaast solide en luxe aan. Het heeft zelfs behoorlijk wat wat weg van een hotel, inclusief fraaie lobby, een nette parkentree en een drielaagse parkeergarage. Bewoners kunnen bovendien gebruik maken van een uitgebreid pakket aan deelmobiliteit, waaronder elektrische fietsen en auto’s. Die deelauto’s staan overigens pal voor de deur, opvallend voorzien van de cijfercombinatie 225.

225 woontoren elektrische autos.jpg
Deelauto's voor de deur.

Recordtijd

Wethouder Floor Gordon noemde de realisatie van de nieuwe Amstelveense woontoren vanmorgen 'een van de meest succesvolle projecten die gemeente Amstelveen afgelopen jaren heeft gedaan'. Diverse raadsleden waren vanmorgen ook van de partij om het geslaagde resultaat te bekijken en diverse happy bewoners te spreken.

225 entree woontoren rondleiding.jpg

Gordon roemde de professionele projectontwikkelaar (Foruminvest) en ook de zeer soepel en goed verlopen samenwerking met de ambtelijke organisatie. Daardoor kon de woontoren in 'recordtijd' worden gerealiseerd. Tussen het eerste idee en de oplevering zat zo'n 4 jaar, ofwel 1 collegeperiode. Dat gebeurt niet vaak, gezien de vele procedures die aan een bouw voorafgaan, inclusief de bouw zelf. 

'Foruminvest heeft zich vooraf heel goed ingelezen in de eisen en wensen van de gemeente. Dat leidde er toe dat de gemeente al bij het eerste plan liet doorschemeren 'dat dit plan wel eens iets zou kunnen worden,' sprak directeur Aerjan Koeneman vannmorgen voorafgaand aan de rondleiding. De directeur is van mening dat 225 de uitstraling heeft van luxe koopappartementen, terwijl 81 procent van de woningen middelhuur-appartementen betreft. 

Parkeren: peperdure parkeergarage

Door de geoliede samenwerking kwamen de gemeente en de ontwikkelaar ook tot een hele goede oplossing voor de parkeerplaatsen, zo zei Koeneman. 225 kent een enorme parkeergarage die liefst drie lagen onder de grond gaat. Dat was zeker geen gemakkelijke opgave, gezien de zeer waterige, zachte ondergrond in Amstelveen. Koeneman gaf aan dat er liefst een jaar ondergronds is gebouwd om de parkeergarage te realiseren: 'Duikers met van die bolle grote helmen hebben acht meter onder water beton staan te vlechten. Dat geeft aan hoe ongelooflijk moeilijk het is om in Amstelveen parkeergarages te bouwen. Het is ook extreem duur,' gaf Koeneman aan. 

Parkeren

Koeneman gaf ook aan dat uitgebreid is gekeken naar het optimum voor parkeermogelijkheden. 'We hebben daarvoor een pilot gestart, met een iets lagere parkeernorm. Maar wel met een terugvalscenario dat het hele oppervlakte naast de woontoren (op het maaiveld, red)  vol gezet kon worden met auto's. Maar gelukkig was dat niet nodig. We hadden achteraf mischien wel een parkeerlaag weg kunnen laten,' zei Koeneman, die dat ook belangrijk vond voor nog komende projecten in Amstelveen, zoals in Legmeer. 

Wat dat bereft is 225 ook nog eens een testcase geweest hoe Amstelveen het beste nog engiszins betaalbare woningen kan bouwen, met dus misschien wel veel minder (hele dure) parkeerplaatsen. De vaak verouderde parkeernormen zeggen dus niet alles meer.  Alleen met de aanleg van de parkeergarage onder gebouw 225 was naar verluidt al zo'n tien miljoen euro gemoeid.

Overweldigende belangstelling

Foruminvest was in ieder geval volledig overweldigd door de belangstelling voor 225. Slechts twee digitale advertenties waren er voor nodig om meer dan 8.400 aanmeldingen binnen te krijgen. 'Dat overtrof ook onze verwachtingen. Je ziet dat de vraag gigantisch is,' zei Koeneman. Foruminvest werd zelfs overspoeld met telefoontjes van mensen die rechtstreeks  (buiten de makelaars Eefje Voogd en Lunshof om) probeerden een appartement te bemachtigen.

Community

Tijdens de rondleiding bleek dat de bewoners in hun nopjes zijn met de appartementen. Het gebouw kent ook een huismeester en - geheel volgens de nieuwste trends - een Community app. 'In die app kun je niet alleen een leuk berichtje naar je buren sturen om wat te gaan drinken, maar je kunt er ook praktische dingen regelen of  kookclubjes oprichten. Of je kan vragen wie er verdorie altijd die pakketjes voor je deur zet. Daardoor ontstaat  een gevoel van saamhorigheid waardoor er veel minder anonimiteit in het gebouw is.'

Wethouder Gordon was in ieder geval zeer enthousiast, zeker omdat er ook veel mensen die uit Amstelveen kwamen (of er een band mee hadden) zijn komen wonen. 'Als met al een zeer geslaagd project,' aldus Gordon.

225 bezoek.jpg
De wethouder en diverse raadsleden brachten vanmorgen een bezoek aan de woontoren en bewoners van de nieuwe 225-appartementen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport 23 apr. 2024 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.