Olifantje op het Westwijkplein

Meer geld voor beeldende kunst in Amstelveen dankzij bouwprojecten

Amstelveen - Bij gemeentelijke bouwprojecten in Amstelveen, zowel nieuwbouw als renovatie, wordt vanaf komend jaar een percentage van de bouwkosten besteed aan beeldende kunst.

De percentageregeling is een initiatief van GroenLinks. De partij kreeg unaniem steun voor het voorstel in de meest recente gemeenteraadsvergadering.

Raadslid Stieneke Kruijer: ‘Een dergelijke regeling is bij de rijksoverheid heel gebruikelijk. Ook bestaat de percentageregeling  al in verschillende gemeenten. Met dit geld kunnen (bij voorkeur Amstelveense, red) kunstenaars opdrachten krijgen voor kunstwerken bij of in de gebouwen.’

In de praktijk blijkt volgens GroenLInks dat een dergelijke percentageregeling een handig instrument is om beeldende kunst te financieren: ‘Kunstwerken in de buitenruimte dragen positief bij aan de leefbaarheid van onze gemeente en de identiteit van de stad. De gemeente kan zelf beslissen vanaf welk bedrag de regeling geldt en een maximum bepalen voor de afdracht. Ook de hoogte van het percentage is een keuze van de gemeente.’

De regeling versterkt volgens GroenLinks de kwaliteit van de gebouwen en zou ook de relatie tussen beeldende kunst en architectuur bevorderen. Oo De motie vraagt de positie van de Amstelveense kunstenaars binnen deze regeling te benoemen.

Stieneke Kruijer (GroenLinks): 'Kunstwerken in de buitenruimte dragen positief bij aan de leefbaarheid van onze gemeente'


Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 20:00

Buitensporten enorm in opmars

Amstelveen - Heleen van Ketwich Verschuur heeft als directeur van AmstelveenSport, de organisatie die zich op meerdere vlakken inzet om Amstelveners gezond te laten bewegen, de afgelopen maanden voor nieuwe uitdagingen gestaan. Door de corona-crisis kwamen binnen no-time sportverenigingen, sportaccommodaties en scholen stil te liggen.

Amstelveen van voorheen gisteren 19:50

Amstelveen van voorheen (202)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 202 een foto van de Dorpsstraat in het Oude Dorp zoals deze er vroeger uitzag.

Politiek gisteren 11:55

Actief voor Amstelveen: Burgerparticipatie moet op de schop

Amstelveen - Na grote onvrede bij veel omwonenden rond de startnotitie Alleman Kwartier, het beeldkwaliteitsplan Oude Dorp en verkeerswijzigingen in Bovenkerk, is de lokale politiek partij Actief voor Amstelveen (AVA) helemaal klaar met het huidige participatiebeleid van de gemeente Amstelveen. De partij komt met een initiatiefvoorstel.

Politiek gisteren 11:39

BbA: 'Planprocessen gemeente niet meer van deze tijd'

Amstelveen - Oppositiepartij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) vindt de huidige planprocessen die gemeente Amstelveen hanteert niet meer van deze tijd. Dat laat de lokale partij weten in een persbericht, nadat afgelopen woensdag in de gemeenteraad vernieuwingsplannen in de wijken Bankras/Kostverloren (Allemanskwartier) en het Oude Dop (herinrichting) ondanks veel tegenstand uit de buurt toch akkoord kregen. 'Bewoners en omwonenden maar ook de raad worden keer op keer geconfronteerd met een ‘in beton gegoten’ startnotitie', stelt bbA.

Wonen gisteren 11:24

Allemansbelang: ‘Participatie wijkbewoners een gotspe’

Amstelveen – De Stichting Allemansbelang noemt het participatietraject waarin wijkbewoners zijn betrokken bij het nieuwbouwplan Allemanskwartier een gotspe. Dat meldt de woordvoerder van de stichting in een persbericht, nadat de gemeenteraad afgelopen woensdag met een minieme meerderheid akkoord ging met de startnotitie.

Advertorial Sport gisteren 10:00

GYM VAN TOEN: Bewegen was nog nooit zo leuk

Amstelveen - Trefbal, apenkooien, touwklimmen. Deze woorden nemen ons mee naar die gymzaal waar je als kind heerlijk kon spelen. ‘Het tovert een glimlach op het gezicht van veel mensen als je over de gymlessen van vroeger begint’, zegt Ewoud van Dulken. Hij is initiatiefnemer van GYM VAN TOEN en heeft als missie om deze jeugdherinneringen landelijk weer tot leven te brengen.