Olifantje op het Westwijkplein

Meer geld voor beeldende kunst in Amstelveen dankzij bouwprojecten

Amstelveen - Bij gemeentelijke bouwprojecten in Amstelveen, zowel nieuwbouw als renovatie, wordt vanaf komend jaar een percentage van de bouwkosten besteed aan beeldende kunst.

De percentageregeling is een initiatief van GroenLinks. De partij kreeg unaniem steun voor het voorstel in de meest recente gemeenteraadsvergadering.

Raadslid Stieneke Kruijer: ‘Een dergelijke regeling is bij de rijksoverheid heel gebruikelijk. Ook bestaat de percentageregeling  al in verschillende gemeenten. Met dit geld kunnen (bij voorkeur Amstelveense, red) kunstenaars opdrachten krijgen voor kunstwerken bij of in de gebouwen.’

In de praktijk blijkt volgens GroenLInks dat een dergelijke percentageregeling een handig instrument is om beeldende kunst te financieren: ‘Kunstwerken in de buitenruimte dragen positief bij aan de leefbaarheid van onze gemeente en de identiteit van de stad. De gemeente kan zelf beslissen vanaf welk bedrag de regeling geldt en een maximum bepalen voor de afdracht. Ook de hoogte van het percentage is een keuze van de gemeente.’

De regeling versterkt volgens GroenLinks de kwaliteit van de gebouwen en zou ook de relatie tussen beeldende kunst en architectuur bevorderen. Oo De motie vraagt de positie van de Amstelveense kunstenaars binnen deze regeling te benoemen.

Stieneke Kruijer (GroenLinks): 'Kunstwerken in de buitenruimte dragen positief bij aan de leefbaarheid van onze gemeente'


Meer nieuws

Sport vandaag 14:36

Dutch Para Dance van start in De Meerkamp

Amstelveen - Het internationale Dutch Para Dance Event, het grootste rolstoeldansevenement ter wereld, met deelnemers uit tientallen landen is vandaag officieel van start gegaan in De Meerkamp in Amstelveen. 

112 gisteren 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.