Meer kans op longontsteking zorgt voor geitenstop in Noord-Holland

Meer kans op longontsteking zorgt voor geitenstop in Noord-Holland

Amstelveen – Uit onderzoek van Veehouderij, Gezondheid Omwonenden (VGO) is onlangs gebleken dat inwoners binnen een straal van twee kilometer van een geitenhouderij meer kans hebben op een longontsteking. In verband hiermee heeft de Provincie Noord-Holland besloten dat er vanaf morgen een stop op de groei van het aantal geiten geldt in Noord-Holland.


- Lees verder onder deze advertentie -

Voorlopig mogen er geen nieuwe geitenboerderijen meer bijkomen, mogen geitenhouderijen niet meer uitbreiden en is de omschakeling naar een geitenhouderij niet mogelijk. Na de landelijke onrust rondom de mogelijke effecten op de volksgezondheid van geitenhouderijen dicht in de buurt van woonwijken, namen vijf andere provincies al eerder maatregelen.

Spelregels

Provinciale Staten hebben op 10 december een zogenaamd voorbereidingsbesluit genomen waardoor de stop per 12 december 2018 van kracht is. Het voorbereidingsbesluit is zes maanden geldig. In de tussentijd wordt de Provinciale Ruimtelijke Verordening  (PRV) aangepast. Hierin staan de spelregels voor ruimtelijke ontwikkelingen binnen Noord-Holland. De PRV bevat onder andere regels ten aanzien van de soort en de grootte van agrarische bedrijven.

“De afgelopen weken zijn er meerdere signalen binnengekomen dat het aantal geiten in de provincie Noord-Holland harder toeneemt dan in de afgelopen jaren”, zegt gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Landbouw Jaap Bond in een persbericht. “Daarnaast kreeg ik vragen van wethouders hoe zij met deze groei moeten omgaan, maar ook met de onrust die ontstaat bij hun inwoners. Ik vind het heel vervelend voor de boeren die hiermee getroffen worden. Wij hebben echter geen andere keuze dan deze tijdelijke maatregel in te voeren.”

Longontsteking

Uit landelijk onderzoek van Veehouderij, Gezondheid Omwonenden (VGO) blijkt dat inwoners binnen een straal van twee kilometer van een geitenhouderij meer kans hebben op een longontsteking. De oorzaak van dit verhoogde risico is echter niet bekend en daarom wordt er verder onderzoek gedaan.

Naar verwachting zijn de resultaten in 2021 bekend. Totdat er meer duidelijkheid is over het verband tussen de toename aan longontstekingen en de aanwezigheid van geitenhouderijen, blijft de Noord-Hollandse geitenstop van kracht.

Ridammerhoeve

AmstelveenZ.nl heeft Geitenboerdeij Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos gevraagd wat de geitenstop precies voor hen betekent, maar nog geen contact kunnen krijgen.

Gekoppeld aan dit bericht


Reacties