De watergang van de Kleine Poel richting de grote Poel, met ver op de achtergrond het raadhuis

'Meer onderhoud voor De Poel noodzakelijk, ook na baggeroperatie'

Amstelveen - Door jarenlang achterstallig onderhoud aan oevers, flora en fauna en oeverranden, maar ook aan enkele steigers moet volgens raadslid Jacqueline Höcker (Lijst Höcker) in de toekomst veel meer aandacht uitgaan naar De Poel, ook na de proefsgewijze baggeroperatie die begin 2022 gepland staat.

‘De Poel wordt uitgebaggerd, daar heeft de gemeenteraad al over besloten en de voorbereiding is begonnen. Maar wat gaat er daarna gebeuren?’ Dat is een vraag die Lijst Höcker bezig houdt. ‘Ook na het baggeren moet de balans bewaakt worden van de waterkwaliteit, want wanneer er teveel waterplanten komen geeft het ook problemen’, zegt Höcker.

Vanaf het water

Ze maakte recent per boot een tocht over de Grote Poel en de Kleine Poel, samen met de (inmiddels gepensioneerde)  boswachter Joop Breedveldt, ooit door voormalig burgemeester Jan van Zanen  betiteld als 'opperboswachter' vanwege zijn enorme kennis over het Amsterdamse bos en de oeverlanden rond De Poel.

poelHocker1.jpg
Zicht vanaf het water van De Poel

Hocker stelt dat iedereen een blik vanaf het water van De Poel zou moeten hebben om te zien hoeveel natuurschoon er is, maar ook om te ontdekken dat er sprake is van achterstallig onderhoud én dat zeker ook na het baggeren meer onderhoud gepleegd moeten worden. ‘Dan mogen we in geen geval weer 10 jaar wachten voor er iets gebeurt.”

poelhocker3.jpg
Blik op het oude gebouwtje van de zeilvereniging en het terrein van Van Diemen wat opnieuw ontwikkeld zal worden

Te weinig energie

Höcker heeft het idee dat wellicht meer mensen hebben. ‘Het lijkt wel of een bepaald deel van de geschiedenis van de Poel afgesloten is, maar er te weinig energie gestoken is om die geschiedenis te koesteren. Dat moet veranderen. Het is een prachtig natuurgebied met kleine en middelgrote waterverbindingen, bomen rondom, vogels, eilandjes, begroeiingen en besnoeiingen. De natuur hier heeft alle aandacht en onderhoud nodig. Juist nu in deze tijd waarin zoveel aandacht naar klimaat en milieu moet gaan, is het belangrijk om na het uitbaggeren van de Poel te kijken naar de toekomstige ontwikkelingen van de Poel en het gebied er omheen.’


Meer nieuws

Sport vandaag 08:00

Geen voetbal, geen hockey maar honkbal!

Amstelveen - Jongetjes gaan op voetbal. Althans, zo gaat het vaak. Jelmer en Timo maakten beiden een andere keuze; zij gingen op honkbal. Deze sport beoefenen zij nog altijd met ontzettend veel plezier. ‘Slaan, vangen, rennen en gooien; honkbal heeft het allemaal’, vertelt Timo. ‘Dat maakt het zo afwisselend en leuk. Het is misschien niet zo bekend, maar ik kan iedereen uitnodigen het zelf eens te ervaren.’

112 gisteren 19:13

Motorrijder gewond bij ongeval op N201

Regio - Een motorrijder is woensdagavond gewond geraakt bij een ongeval op de provinciale weg N201. De motor kwam in botsing met een graafmachine.

Sport gisteren 16:00

Hockey tweeling met basketbal DNA

Amstelveen - De tweelingzusjes Isa en Norah Goedhart startten op jonge leeftijd met basketbal. Niet zo gek met een oma en tante die uitkwamen voor het Nederlands basketbalteam en ouders in het Noord-Hollands team.’ Hoewel ze beschikken over de ideale lengte voor de basketbalsport, ligt hun hart echter bij hockey. Inmiddels spelen ze al sinds hun 6e met veel plezier bij hockeyclub Pinoké.