De watergang van de Kleine Poel richting de grote Poel, met ver op de achtergrond het raadhuis

'Meer onderhoud voor De Poel noodzakelijk, ook na baggeroperatie'

Amstelveen - Door jarenlang achterstallig onderhoud aan oevers, flora en fauna en oeverranden, maar ook aan enkele steigers moet volgens raadslid Jacqueline Höcker (Lijst Höcker) in de toekomst veel meer aandacht uitgaan naar De Poel, ook na de proefsgewijze baggeroperatie die begin 2022 gepland staat.

‘De Poel wordt uitgebaggerd, daar heeft de gemeenteraad al over besloten en de voorbereiding is begonnen. Maar wat gaat er daarna gebeuren?’ Dat is een vraag die Lijst Höcker bezig houdt. ‘Ook na het baggeren moet de balans bewaakt worden van de waterkwaliteit, want wanneer er teveel waterplanten komen geeft het ook problemen’, zegt Höcker.

Vanaf het water

Ze maakte recent per boot een tocht over de Grote Poel en de Kleine Poel, samen met de (inmiddels gepensioneerde)  boswachter Joop Breedveldt, ooit door voormalig burgemeester Jan van Zanen  betiteld als 'opperboswachter' vanwege zijn enorme kennis over het Amsterdamse bos en de oeverlanden rond De Poel.

poelHocker1.jpg
Zicht vanaf het water van De Poel

Hocker stelt dat iedereen een blik vanaf het water van De Poel zou moeten hebben om te zien hoeveel natuurschoon er is, maar ook om te ontdekken dat er sprake is van achterstallig onderhoud én dat zeker ook na het baggeren meer onderhoud gepleegd moeten worden. ‘Dan mogen we in geen geval weer 10 jaar wachten voor er iets gebeurt.”

poelhocker3.jpg
Blik op het oude gebouwtje van de zeilvereniging en het terrein van Van Diemen wat opnieuw ontwikkeld zal worden

Te weinig energie

Höcker heeft het idee dat wellicht meer mensen hebben. ‘Het lijkt wel of een bepaald deel van de geschiedenis van de Poel afgesloten is, maar er te weinig energie gestoken is om die geschiedenis te koesteren. Dat moet veranderen. Het is een prachtig natuurgebied met kleine en middelgrote waterverbindingen, bomen rondom, vogels, eilandjes, begroeiingen en besnoeiingen. De natuur hier heeft alle aandacht en onderhoud nodig. Juist nu in deze tijd waarin zoveel aandacht naar klimaat en milieu moet gaan, is het belangrijk om na het uitbaggeren van de Poel te kijken naar de toekomstige ontwikkelingen van de Poel en het gebied er omheen.’


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.