De watergang van de Kleine Poel richting de grote Poel, met ver op de achtergrond het raadhuis

'Meer onderhoud voor De Poel noodzakelijk, ook na baggeroperatie'

Amstelveen - Door jarenlang achterstallig onderhoud aan oevers, flora en fauna en oeverranden, maar ook aan enkele steigers moet volgens raadslid Jacqueline Höcker (Lijst Höcker) in de toekomst veel meer aandacht uitgaan naar De Poel, ook na de proefsgewijze baggeroperatie die begin 2022 gepland staat.

‘De Poel wordt uitgebaggerd, daar heeft de gemeenteraad al over besloten en de voorbereiding is begonnen. Maar wat gaat er daarna gebeuren?’ Dat is een vraag die Lijst Höcker bezig houdt. ‘Ook na het baggeren moet de balans bewaakt worden van de waterkwaliteit, want wanneer er teveel waterplanten komen geeft het ook problemen’, zegt Höcker.

Vanaf het water

Ze maakte recent per boot een tocht over de Grote Poel en de Kleine Poel, samen met de (inmiddels gepensioneerde)  boswachter Joop Breedveldt, ooit door voormalig burgemeester Jan van Zanen  betiteld als 'opperboswachter' vanwege zijn enorme kennis over het Amsterdamse bos en de oeverlanden rond De Poel.

poelHocker1.jpg
Zicht vanaf het water van De Poel

Hocker stelt dat iedereen een blik vanaf het water van De Poel zou moeten hebben om te zien hoeveel natuurschoon er is, maar ook om te ontdekken dat er sprake is van achterstallig onderhoud én dat zeker ook na het baggeren meer onderhoud gepleegd moeten worden. ‘Dan mogen we in geen geval weer 10 jaar wachten voor er iets gebeurt.”

poelhocker3.jpg
Blik op het oude gebouwtje van de zeilvereniging en het terrein van Van Diemen wat opnieuw ontwikkeld zal worden

Te weinig energie

Höcker heeft het idee dat wellicht meer mensen hebben. ‘Het lijkt wel of een bepaald deel van de geschiedenis van de Poel afgesloten is, maar er te weinig energie gestoken is om die geschiedenis te koesteren. Dat moet veranderen. Het is een prachtig natuurgebied met kleine en middelgrote waterverbindingen, bomen rondom, vogels, eilandjes, begroeiingen en besnoeiingen. De natuur hier heeft alle aandacht en onderhoud nodig. Juist nu in deze tijd waarin zoveel aandacht naar klimaat en milieu moet gaan, is het belangrijk om na het uitbaggeren van de Poel te kijken naar de toekomstige ontwikkelingen van de Poel en het gebied er omheen.’


Meer nieuws

Wonen gisteren 14:03

DUWO: 'Door uitspraak Kronenburg hele gebied rond Schiphol op slot voor woningbouw; vliegen gaat boven wonen'

Amstelveen - Woningcorporatie DUWO is zwaar teleurgesteld door de uitspraak van de Raad van State over het niet doorgaan van studentenhuisvesting op Kronenburg in Amstelveen. 'De puur formeel juridische insteek gaat totaal voorbij aan de strijd tegen de wooncrisis in Nederland. Vliegen gaat boven wonen. De minister van Wonen en het kabinet zijn aan zet om orde op zaken te stellen,' stelt de organisatie.

Wonen gisteren 12:35

'Klap in gezicht woningzoekenden': Amstelveen moet bouw duizenden studentenwoningen cancellen

Amstelveen - Door een vernietigende uitspraak van de Raad van State mag Amstelveen geen studentenwoningen bouwen in de verouderde kantorenwijk Kronenburg. Amstelveen wilde er minimaal 2500 bouwen inclusief diverse extended stay-units, maar de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) tekende namens het ministerie beroep aan tegen de plannen in verband met vliegtuigen die over het gebied vliegen - en werd in het gelijk gesteld.

Algemeen gisteren 09:57

Vermiste man uit Amstelveen (23) doodgeschoten aangetroffen in bestelauto: 72-jarige verdachte opgepakt

Amsterdam - De recherche heeft een 72-jarige verdachte met zowel de Israëlische als de Litouwse nationaliteit aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van een 23-jarige man uit Amstelveen in 2021. Het slachtoffer werd op 12 april 2021 overleden aangetroffen in zijn (in Amsterdam inbeslaggenomen) bestelauto. Uit onderzoek blijkt dat de Amstelvener op de Parelvisserslaan in Amstelveen om het leven is gebracht.

Algemeen 17 mei 2022 17:27

Doe mee aan het NK Tegelwippen: zo werkt het [Video]

Amstelveen - Amstelveen doet dit jaar opnieuw mee aan het NK Tegelwippen. Om Amstelveners aan te moedigen haalt de gemeente dit jaar tussen mei en oktober op gezette dagen gratis oude tuintegels op, als deze vervangen worden voor groen.