'Meer ondersteuning voor kinderen met extra onderwijsbehoefte'

Amstelveen - Omdat het voor ouders van kinderen met een extra behoefte aan ondersteuning binnen het onderwijs een grote zoektocht is om de juiste begeleiding te krijgen, gaat gemeente Amstelveen op initiatief van de lokale politieke partij Goed voor Amstelveen onderzoeken of de organisatie Balans digitaal meer kan betekenen voor Amstelveense ouders.

Volgens Goed voor Amstelveen wordt het leven van veel ouders beheerst door een zoektocht naar passend onderwijs als het gaat om kinderen met bijvoorbeeld autisme, dyscalculie, dyslexie, hoogbegaafdheid, DCD onhandige motoriek, selectief mutisme (angststoornis) of  kinderen met trauma’s, De partij diende daarom tijdens de raadsvergadering deze week een motie in om deze ouders (en kinderen) beter te kunnen helpen.

Wal en schip

‘Heel vaak, wanneer leerkrachten en begeleiders te weinig kennis hebben over welk onderwijs het beste voor het desbetreffende kind is, voelen ouders zich tussen wal en het schip bungelen. Voor het kind zelf geeft het naast stress gevoelens van niet goed genoeg zijn een gevoel van eenzaamheid. Het kan zich uiten in rebellie, afzondering, verdriet en passiviteit,’ stelt fractievoorzitter Jacqueline Höcker in een persbericht. Haar partijgenoot Nachson Rodrigues Pereira voerde gisteren het woord in de raadsvergadering,

Volgens GvA zou Balans een ideale partner zijn voor veel Amstelveense ouders, omdat de instantie beschikt over ervaringsdeskundige professionals, belangenbehartigers en een advieslijn. Ook wisselt Balans kennis uit tussen onderwijs, zorg, wetenschap en ouders en werkt het samen met het Ministerie van OCW om de positie van ouders en kinderen echt passend onderwijs te bieden.

Krappe steun

De motie kreeg uiteindelijk slechts een krappe meerderheid in de raad. Collegepartijen VVD, D66, PvdA en natuurlijk  GvA waren voor, maar op de ChristenUnie na keerden alle oppositiepartijen zich tegen de motie, niet omdat het zo’n slecht idee was, maar omdat de motie teveel gewicht zou hebben. Ewa Petiet van Burgerbelangen Amstelveen stelde dat een toezegging van wethouder Berkhout om Balans onder de aandacht te brengen bij scholen ook voldoende zou zijn en daarmee de toch al krappe budgetten in onderwijs- en jeugdzorg niet worden aangetast.

De raad ging gisteren wel in grote meerderheid akkoord met de volledige nieuwe Jeugd- en onderwijsagenda. Dat is een kaderstellend beleidsdocument met financiële besluiten, dat een directe uitwerking is van de ambities uit de nota sociaal domein en het coalitieakkoord. De agenda werkt de doelstelling 'jeugdigen groeien gezond en veilig op en kunnen zich optimaal ontwikkelen' uit, en zet deze om in acties. Alleen de SP stemde tegen de agenda.


Meer nieuws

Sport vandaag 10:00

Triatleet Wouter Schuit Nederlands kampioen in zijn leeftijdscategorie

Amstelveen - Op vijftienjarige leeftijd vertrekt Wouter (22) met zijn gezin naar Amerika. Hier begint hij met atletiek, en met name het sprinten op de 800 en 1000 meter blijkt favoriet. Eenmaal terug in Nederland zet hij het hardlopen voort bij AV Startbaan. Als hij zijn enkel verzwikt, gaat hij zwemmen en wielrennen om bezig te blijven. Dit gaat zo goed, dat hij alle drie de sporten beoefent en de triathlon ontdekt. Vorige maand liep Wouter zijn eerste NK in de leeftijdscategorie 20-24 jaar. Hij wordt 1e en eindigt als 6e van alle deelnemers. Zijn volgende doel? ‘Eerst het WK in oktober en dan toewerken naar de Olympische Spelen in Los Angeles in 2028.’

Algemeen gisteren 10:00

Kimberley Klaver: van actrice naar auteur

Amstelveen - De in Amstelveen geboren Kimberley Klaver (38) was lange tijd als actrice te zien in tv-series als SpangaS, Voetbalvrouwen en Vechtersvrouwen, had rollen in de Nederlandse films Verliefd op Ibiza en F*ck de Liefde 2 en was een tijd te horen als radio-dj bij Qmusic. Inmiddels is ze auteur: in 2022 kwam Zuid moeders breken niet uit, een boek dat in de Bestsellerlijst belandde. Vorige maand verscheen deel 2, Zuid moeders hebben geen geheimen. Ook dit boek werd direct een bestseller. 

Algemeen gisteren 08:21

Burgemeester en wethouder Economische Zaken op bedrijventour in Amstelveen

Amstelveen - Op 9 juli 2024 waren burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Economische Zaken Adam Elzakalai weer op bedrijventour in Amstelveen. De tour ging dit keer langs twee bedrijven in de zakelijke dienstverlening: BDO Nederland aan de Krijgsman en het ABN AMRO Datacenter.

Kunst & Cultuur 12 jul. 2024 14:43

Tweede Kunstprijs van de Raad uitgereikt aan jong talent

Amstelveen - In Museum JAN is gisteravond voor de tweede keer de Amstelveense Kunstprijs van de Raad uitgereikt. De prijs is een initiatief van de gemeenteraad en geeft jong veelbelovend talent de kans zich te laten zien en verder te ontwikkelen. De winnende kunstenaar dit jaar is Inka Hilsenbek, eindexamenkandidaat van de Gerrit Rietveld Academie.

Algemeen 12 jul. 2024 13:25

College waarschuwt ouders brugklassers voor gevaar fatbikes

Amstelveen - Het college van burgemeester en wethouders stuurt deze week een brief aan de ouders/verzorgers van scholieren die na de zomervakantie voor het eerst naar een middelbare school in Amstelveen gaan. Zij waarschuwt hierin voor het gevaar van snelle e-bikes en fatbikes in het verkeer.

Algemeen 12 jul. 2024 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.