'Meer ondersteuning voor kinderen met extra onderwijsbehoefte'
Amstelveen - Omdat het voor ouders van kinderen met een extra behoefte aan ondersteuning binnen het onderwijs een grote zoektocht is om de juiste begeleiding te krijgen, gaat gemeente Amstelveen op initiatief van de lokale politieke partij Goed voor Amstelveen onderzoeken of de organisatie Balans digitaal meer kan betekenen voor Amstelveense ouders.
Volgens Goed voor Amstelveen wordt het leven van veel ouders beheerst door een zoektocht naar passend onderwijs als het gaat om kinderen met bijvoorbeeld autisme, dyscalculie, dyslexie, hoogbegaafdheid, DCD onhandige motoriek, selectief mutisme (angststoornis) of kinderen met trauma’s, De partij diende daarom tijdens de raadsvergadering deze week een motie in om deze ouders (en kinderen) beter te kunnen helpen.
Wal en schip
‘Heel vaak, wanneer leerkrachten en begeleiders te weinig kennis hebben over welk onderwijs het beste voor het desbetreffende kind is, voelen ouders zich tussen wal en het schip bungelen. Voor het kind zelf geeft het naast stress gevoelens van niet goed genoeg zijn een gevoel van eenzaamheid. Het kan zich uiten in rebellie, afzondering, verdriet en passiviteit,’ stelt fractievoorzitter Jacqueline Höcker in een persbericht. Haar partijgenoot Nachson Rodrigues Pereira voerde gisteren het woord in de raadsvergadering,
Volgens GvA zou Balans een ideale partner zijn voor veel Amstelveense ouders, omdat de instantie beschikt over ervaringsdeskundige professionals, belangenbehartigers en een advieslijn. Ook wisselt Balans kennis uit tussen onderwijs, zorg, wetenschap en ouders en werkt het samen met het Ministerie van OCW om de positie van ouders en kinderen echt passend onderwijs te bieden.
Krappe steun
De motie kreeg uiteindelijk slechts een krappe meerderheid in de raad. Collegepartijen VVD, D66, PvdA en natuurlijk GvA waren voor, maar op de ChristenUnie na keerden alle oppositiepartijen zich tegen de motie, niet omdat het zo’n slecht idee was, maar omdat de motie teveel gewicht zou hebben. Ewa Petiet van Burgerbelangen Amstelveen stelde dat een toezegging van wethouder Berkhout om Balans onder de aandacht te brengen bij scholen ook voldoende zou zijn en daarmee de toch al krappe budgetten in onderwijs- en jeugdzorg niet worden aangetast.
De raad ging gisteren wel in grote meerderheid akkoord met de volledige nieuwe Jeugd- en onderwijsagenda. Dat is een kaderstellend beleidsdocument met financiële besluiten, dat een directe uitwerking is van de ambities uit de nota sociaal domein en het coalitieakkoord. De agenda werkt de doelstelling 'jeugdigen groeien gezond en veilig op en kunnen zich optimaal ontwikkelen' uit, en zet deze om in acties. Alleen de SP stemde tegen de agenda.