Kantoorgebouw De Bovenlanden, in de volksmond beter bekend als het oud-KPMG-gebouw. AmstelveenZ

Metamorfose oud-KPMG-kantoor tot wooncomplex: verkoop start november

Amstelveen - De nieuwe appartementen die worden gerealiseerd op de locatie van het kolossale oud-KPMG-kantoor in Amstelveen gaan begin november in de verkoop. Het gebouw krijgt een ongekende metamorfose en de bouw moet uiterlijk in het voorjaar 2020 van start gaan.

Dat stelt de gemeente Amstelveen, naar aanleiding van vragen over de vertraging rond het mega-project. Momenteel is voor de aangekondigde spectaculaire metamorfose van het oude KPMG-kantoor, waar meer dan 300 appartementen in overwegend de dure sector moeten verrijzen, nog geen spade in de grond gestoken, terwijl aanvankelijk in het najaar van 2018 zou worden gestart met de ombouw van het kantoorcomplex. 

Eerder gaf gemeente Amstelveen al impressies vrij van de plannen; het gebouw wordt her-ontworpen door MVDS Architecture. Die heeft het project de werktitel The Mayor gegeven (zie hier). Aanvankelijk wilde de oorspronkelijke architect van het kantoorgebouw dat er niets aan het gebouw zou veranderen. 

Aanvraag

AmstelveenZ publiceerde begin dit jaar over de vertraging rond het bouwproject. Ook de vernieuwde verwachte bouwstart, deze zomer, blijkt niet te zijn gehaald. Een en ander zou te maken hebben met de vergunningaanvraag voor commerciële ruimtes onder het wooncomplex, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. 'Het plan voor de commerciële ruimtes is aangepast. De omvang is verkleind en een aantal woningen is toegevoegd. De nieuwe vergunning is aangevraagd en de aanvrager moet nog deze week aanvullende informatie leveren. Dan kunnen wij de aanvraag in behandeling nemen.'

Verkoopstart

Gemeente Amstelveen stelt door de ontwikkelaar te zijn geïnformeerd dat de verkoop van de nieuwe appartementen op 9 november start en dat vervolgens de voorbereidende bouwwerkzaamheden starten: 'De bouw vindt vervolgens gefaseerd plaats vanaf het voorjaar als er voldoende woningen zijn verkocht.' 

De gemeente laat ook weten dat eenderde van het project zal bestaan uit huurwoningen, die reeds verkocht zijn aan een externe partij die de verhuur gaat regelen. Over huur- en of kooprijzen pijzen is nog geen duidelijkheid, anders dan dat de dure sector uitgangspunt is. In een gemeentelijk overzicht van Amstelveense woningbouwprojecten werd in de zomer vorig jaar gesproken van 124 dure huurwoningen en 183 dure koopwoningen.

De Bovenlanden

Het kantoorgebouw, dat officieel de naam De Bovenlanden draagt, was  tot 2009 in gebruik  door KPMG. Daarna stond het lang leeg. Momenteel wordt het gebouw tijdelijk en gedeeltelijk bewoond via anti-kraakruimtes. Het meest oostelijke deel van het pand is in gebruik als regionaal hoofdkantoor van IT-bedrijf ATOS en dat blijft ook zo. De bouwers van het project zijn M.J. de Nijs en Zn. en UBA. Zij verwachten dat de bouwwerkzaamheden circa 36 maanden in beslag zullen nemen.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 18:03

Gratis tegelophaalservice Amstelveen: alleen nog deze maand

Amstelveen - Amstelveners die besluiten tegels in hun tuin te vervangen voor groen, kunnen in het kader van het NK Tegelwippen nog deze hele maand (oktober) gebruik maken van de gratis tegelophaalservice van gemeente Amstelveen.

Algemeen vandaag 14:53

Wie verdient een overheerlijke appeltaart van De Lange / Prenger?

Amstelveen - Banketbakkerij De Lange en Patisserie Prenger zijn samengegaan en het nieuwe, fraaie filiaal op winkelcentrum Groenhof is open. Om dat te vieren mag AmstelveenZ liefst tien overheerlijke klassieke De Lange appeltaartjes verloten.   

Algemeen vandaag 14:09

Gemeente Amstelveen gaat in 2023 ruim 300 miljoen euro uitgeven: zie hier waar aan

Amstelveen - De oplopende inflatie, stijgende energieprijzen en de arbeidsmarktproblematiek raken ook de financiële huishouding van gemeente Amstelveen. Toch staat Amstelveen er nog financieel goed voor, zo blijkt uit de deze week door het College van B en W gepresenteerde begroting voor 2023. Check de gemeentelijke begroting in één oogopslag.

Algemeen vandaag 11:42

Nieuwe editie AmstelveenZ Magazine is weer uit

Amstelveen - Vanaf vandaag (vrijdag 7 oktober 2022) wordt de nieuwe editie van AmstelveenZ Magazine weer verspreid in Amstelveen en omgeving. Nu we de koude maanden in gaan staat het oktober-nummer vol met tips en adviezen om in de naderende winter energie te besparen.

Politiek vandaag 10:14

Adam Elzakalai: 'We moeten soms meer onorthodox durven denken en meer lef tonen'

Amstelveen - Adam Elzakalai (VVD) is vandaag, 7 oktober, honderd dagen onderweg als wethouder van Amstelveen. Op zijn werkkamer geen duur schilderij, maar een geprinte plattegrond van Amstelveen. Het nieuwe gezicht in de Amstelveense politiek had zich in zijn eerste 100 dagen ten doel gesteld de stad zo snel en goed mogelijk te leren kennen, met een heldere reden: ‘Je bent als bestuurder een exponent van de samenleving, dan moet je ook zo snel mogelijk weten wat er in de samenleving speelt,’ meent Elzakalai.  

Verkeer & Vervoer gisteren 14:20

Rijkswaterstaat: 'Niet substantieel meer ongelukken op DDI-kruispunt Amstelveen'

Amstelveen - Bij het DDI-verkeersknooppunt aan de Keizer Karelweg ter hoogte van de onderdoorgang van Rijksweg A9 in het centrum van Amstelveen vinden volgens Rijkswaterstaat niet substantieel meer ongevallen plaats dan in de oude situatie. Die conclusie wordt getrokken nu het speciale kruispunt (DDI staat voor Diverging Diamond Interchange) meer dan een jaar in gebruik is.