Mijlpaal in A9 project nadert: her-ingebruikname Schipholbrug na testfase
Amstelveen - De vernieuwing van de Schipholbrug is een technisch zeer complex project dat onderdeel uitmaakt van de grootschalige verbreding en verdiept aan te leggen A9 tussen knooppunten Holendrecht en Badhoevedorp. Deze complexe taak nadert in april zijn hoogtepunt. De komende periode worden belangrijke testen uitgevoerd, onder andere komend weekend als de A9 is afgesloten.
Bas Dekker, plaatsvervangend informatievoorzieningmanager bij Rijkswaterstaat, geeft op het online bezokerscentrum van Rijkswaterstaat een inkijkje in het proces achter de vernieuwing én het testen van de brug. Voor die testen zijn afsluitingen nodig, zoals komend weekend.
Functioneren
Met de her-ingebruikname van de brug in april in zicht, wordt de focus nu gelegd op de testfase, die essentieel is voor de veiligheid en betrouwbaarheid van het systeem. Dekker legt uit: ‘Tijdens eerdere fasen hebben we losse onderdelen getest, maar nu moet het hele systeem als één geheel functioneren. Dit is cruciaal om ervoor te zorgen dat alle systemen samenwerken en veilig zijn.’
De tests zijn intensief en gedetailleerd. Zo wordt bijvoorbeeld de Integral Factory Acceptance Test (IFAT) uitgevoerd, waarbij de brug en al haar onderdelen in een loods worden nagebouwd en afzonderlijk getest op mechanische en elektronische functies. Na deze testen wordt het systeem integraal getest om te zien of alles goed samenwerkt. Pas wanneer alle onderdelen voldoen aan strenge veiligheidsnormen, worden ze naar de werkelijke bruglocatie verplaatst.
Snelheid
Een van de belangrijkste testen is het meten van de snelheid waarmee de brug opent en sluit. Dit is essentieel voor de doorstroming van het verkeer op de A9. Tegelijkertijd worden ook de systemen voor de veiligheid van zowel weg- als vaarwegverkeer getest. De brug wordt in perfecte synchroniciteit met de nabijgelegen Schipholdraaibrug bediend, en de systemen van beide bruggen moeten goed op elkaar afgestemd zijn. Dekker benadrukt de noodzaak van duidelijke afspraken en communicatielijnen tussen de bedienaars van de bruggen om dit mogelijk te maken.
Verkeershinder
Naast de technische uitdagingen zorgt de testfase ook voor verkeershinder. Lammert Postma, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat, legt uit dat de nadere wegafsluitingen nodig zijn om de systemen, zoals waarschuwingslichten, te testen zonder verkeer op de snelweg. Omdat deze testen ’s nachts en in het weekend plaatsvinden, wordt de hinder tot een minimum beperkt.
Mijlpaal
Met de laatste testen in volle gang, nadert de her-ingebruikname van de vernieuwde Schipholbrug met rasse schreden. Het projectteam zet samen de laatste stappen naar deze belangrijke mijlpaal, waarmee het A9-project weer een belangrijke verder is gekomen.