Een Amstelveens deel van de Amstelscheg; de polderranden langs de Amstel

Miljoenenimpuls voor groengebied de Amstelscheg

Amstelveen - De provincie Noord-Holland stelt 1,9 miljoen euro subsidie beschikbaar voor projecten die de natuur en het landschap van groengebied de Amstelscheg versterken. De Amstelscheg is een groengebied dat ligt ingeklemd tussen het stedelijke gebied van Amstelveen en Amsterdam Zuidoost.

Eind vorig jaar is de Amstelscheg door de inwoners van de provincie verkozen tot het meest bijzondere landschap van Noord-Holland.

amstelscheg_mooiste_landschap_van_noordholland (1).jpg
Gedeputeerde Esther Rommel, met burgemeester van Ouder-Amstel Joyce
Langenacker (l) en Amstelveens wethouder Floor Gordon (r).

Goene Parel

Esther Rommel, gedeputeerde Natuur en Landschap: 'De Amstelscheg is een veelzijdig gebied, een bijzonder historisch landschap, dat Noord-Hollanders een prachtige plek van relatieve rust biedt. Deze groene parel in het sterk verstedelijkte gebied rondom Amsterdam willen we koesteren en daar waar kan nog mooier maken. Daarvoor stelt de provincie € 1,9 miljoen beschikbaar.'

Landschapsontwikkeling

Niet alleen overheden en terreinbeheerders, ook lokale organisaties die zich inzetten voor natuur, recreatie of cultuurhistorie in de Amstelscheg kunnen tot 1 april 2023 voor subsidie aanvragen voor pojecten. Het geld moet worden besteed aan fysieke maatregelen die natuur en landschap versterken of beter toegankelijk maken, bijvoorbeeld de aanleg van vaar-, fiets- of wandelverbindingen of andere recreatieve voorzieningen. De subsidie per project bedraagt maximaal 75% van de kosten met een maximum van € 150.000,-.

Het historische polderlandschap De Amstelscheg is ontstaan rond de veenrivieren die door het gebied slingeren. De Amstel loopt door tot in de stad en vormt een gewaardeerde recreatieve uitvalsroute. Ook polder de Ronde Hoep met zijn unieke stervormige verkavelingspatroon is onderdeel van de Amstelscheg. 

Samenwerking

De Amstelscheg is in de provinciale omgevingsverordening benoemd als Bijzonder Provinciaal Landschap. De komende jaren werkt de provincie Noord-Holland samen met de gemeenten Amstelveen, Ouder-Amstel en Amsterdam, het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en gebiedspartijen om dit landschap ook voor de toekomst te behouden. Dat doet de provincie met een actualisatie van het gebiedsperspectief Amstelscheg uit 2011 en een uitvoeringsprogramma. 

De subsidieregeling ‘Landschapsontwikkeling Amstelscheg NH 2022’ wordt gepubliceerd in het subsidieloket op de website van de provincie (www.noord-holland.nl). De regeling is opengesteld vanaf 10 oktober 2022 tot en met 31 maart 2023.


Meer nieuws

112 vandaag 07:40

Politie maakt einde aan vernuftig uitlaatorkest in Aalsmeer

Aalsmeer - De politie heeft afgelopen week een einde gemaakt aan een ongevraagd uitlaatorkest van een automobilist, die met een vernuftig trucje de uitlaatdemper van zijn auto uit kon schakelen om extra veel herrie te maken.

Advertorial Zakelijk gisteren 15:58

A&H Finance: compleet en onafhankelijk hypotheekadvies

Amstelveen - Hypotheekadvieskantoor A&H Finance geeft al vijftien jaar financieel advies vanuit Amsterdam, Diemen en sinds kort vanaf de nieuwe locatie aan de Amsterdamseweg 71 in Amstelveen. Koop je voor het eerst een huis, je volgende huis, wil je stevig gaan verbouwen of krijg je nog dit jaar een schenking: iedereen kan voor financieel hypotheekadvies terecht bij één van de vijftien adviseurs van A&H Finance.