Minder inbraken, maar meer straatroven, drankrijders en zedenmisdrijven in Amstelveen

Minder inbraken, maar meer straatroven, drankrijders en zedenmisdrijven in Amstelveen Foto: Archief VTF

Amstelveen – Amstelveen kampt in de eerste maanden van dit jaar met een opmerkelijke toename van het aantal straatroven, drankrijders en zedenmisdrijven, maar het aantal (voltooide) inbraken is wel sterk afgenomen.


- Lees verder onder deze advertentie -

Dat blijkt uit recente veiligheidscijfers over de eerste vier maanden van 2019. Het aantal straatroven steeg van 7 in 2018 naar 16 nu. Straatroven hebben hoge prioriteit voor gemeente en politie en zijn een onderdeel van zogenoemde High Impact Crimes, dus die stijging kan verrassend genoemd worden.

Rijden onder invloed

Ook het aantal zedenmisdrijven steeg ten opzichte van 2018, van 7 naar 12 gevallen. En het (aantoonbaar) rijden onder invloed op de openbare weg verdubbelde bijna van 18 naar 33 gevallen in de eerste vier maanden van 2019.

Inbraken nemen af

Ook was er hoopgevend nieuws inde jongste cijfers: dankzij diverse structurele acties van politie en gemeente is het totaal aantal ‘voltooide’ woninginbraken met liefst 45% gedaald in de eerste vier maanden (63 ten opzichte van 114 inbraken). De burgemeester hoopt dat deze positieve trend rond de vermindering van  inbraken zich de rest van het jaar doorzet. Ook diefstal/inbraken uit garages en schuren daalden in de eerste periode van 2019. Voor het eerst sinds 2017 werd ook een daling van het aantal fietsendiefstallen geconstateerd (17%).

Veiligheidsrapportage

Uit de Regionale Veiligheidsrapportage blijkt dat Amstelveen nog altijd goed scoort op de veiligheidsindex, in vergelijking tot andere gemeenten. Het totale aantal misdrijven in Amstelveen bleef vrijwel gelijk ten opzichte van een jaar eerder, met dus enkele uitschieters naar boven (straatroven, drankrijders, zedenmisdrijven) en naar beneden (inbraken, fietsdiefstallen).


Reacties