Stieneke Kruijer (GroenLinks Amstelveen)

Minder regels en meer ruimte voor Amstelveners in de bijstand

Amstelveen – Amstelveen gaat de regels voor inwoners die op bijstandsniveau leven versimpelen. De gemeente wil bij wijze van experiment mensen die bijstand ontvangen meer ruimte geven om aan het werk te kunnen gaan, zonder dat ze direct het recht op een uitkering verliezen.

Daartoe heeft de gemeenteraad van Amstelveen afgelopen week besloten, na een voorstel van GroenLinks , Burgerbelangen Amstelveen, PvdA en ChristenUnie. In een motie werd het college van B en W gevraagd om het voorbeeld van andere gemeenten te volgen en de regels waar mogelijk soepel toe te passen.

GroenLinks raadslid Stieneke Kruijer: ‘Mensen met een bijstandsuitkering zijn gebonden aan veel regels. Dit kan erg belemmerend en demotiverend werken. In deze coronatijden zijn meer mensen gedwongen een bijstandsuitkering aan te vragen. Ook mensen die dat vorig jaar nog niet voor mogelijk hadden gehouden. Bijzondere tijden vragen om bijzondere regels.’

De afgelopen jaren onderzochten volgens GroenLinks vijf gemeenten hoe versoepeling van de regels mensen in de bijstand helpt om kansen te grijpen. De resultaten van dat onderzoek dienen voor Amstelveen als voorbeeld. ’Nu investeren in ruimhartigheid moet voorkomen dat er in de toekomst extra geld nodig is voor schuldhulpverlening. Het is bovendien winst dat mensen met een regelarme bijstand beter de regie over eigen leven houden’, zegt Kruijer.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:27

‘De Sobibor Tapes – de vergeten interviews van Jules Schelvis'

Amstelveen - DE EO zendt op woensdag 27 januari 2021 de unieke documentaire ‘De Sobibor Tapes – de vergeten interviews van Jules Schelvis’ uit. Jules Schelvis was woonachtig in Amstelveen, waar hij in 2016 op 95-jarige leeftijd overleed. 

Algemeen gisteren 16:35

Toeslagenaffaire treft ook tientallen Amstelveense gezinnen

Amstelveen - Ook in Amstelveen zijn tientallen gezinnen gedupeerd door de kinderopvangtoeslagenaffaire. De landelijke affaire, waarbij tienduizenden onschuldige ouders tot in lengte van jaren werden aangezien voor fraudeurs en onder een nietsontziend regime onterecht (grote) sommen geld moesten terugbetalen, zorgde vandaag voor het opstappen van het kabinet.

Politiek gisteren 13:03

Gordon regionaal lijstduwer voor D66 bij Tweede Kamer-verkiezing

Amstelveen - D66 heeft Amstelveens wethouder Floor Gordon gevraagd om regionaal lijstduwer te zijn voor D66 bij de verkiezing voor de Tweede Kamer. Daarmee vult zij de lijst aan op plek 74. De verkiezing voor de leden van de Tweede Kamer wordt gehouden tussen 15 en 17 maart 2021.