Amstelveenz

Minderjarigen kunnen makkelijk alcohol kopen in Amstelveen

Amstelveen – Mensen onder de 18 jaar kunnen zonder al te veel problemen alcohol kopen in Amstelveen. Uit onderzoek blijkt dat minder dan 40 procent van de supermarkten en slijterijen zich houdt aan de wettelijke leeftijdsgrens.

De gemeente Amstelveen had aan de Stichting Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP opdracht gegeven om in Amstelveen te onderzoeken in hoeverre supermarkten en slijterijen zich houden aan de wettelijke leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol. Burgemeester en wethouders (b en w) hebben vandaag in een brief aan de gemeenteraad de resultaten van het onderzoek bekend gemaakt.

Mysteryshoppers

STAP had in samenwerking met de Universiteit van Twente zogenoemde mysteryshoppers van 17 jaar ingezet om de controles bij de supermarkten en slijterijen uit te kunnen voeren. Vervolgens bleek dat veel te weinig verkoopmedewerkers aan de alcohol kopende jongeren vroeg om hun identiteitsbewijs te laten zien.

Slechts bij 28 van de 76 pogingen waren de mysteryshoppers niet in staat om alcohol kopen en werden de regels correct nageleefd. Het nalevingspercentage van de leefijdsgrens bij supermarkten was 38,5 procent en bij slijterijen slechts 33,3 procent. Landelijk lagen de percentages in 2016 een stuk hoger. Bij 63 procent van de supermarkten en 62 procent van de slijterijen werd twee jaar geleden in heel Nederland de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol gehandhaafd.

Boetes

Bij de slijterijen en supermarkten die zich niet aan de regels hebben gehouden, zullen begin 2019 hercontroles worden uitgevoerd. Als er geen verbetering is opgetreden, zullen er boetes worden uitgedeeld.


Meer nieuws

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten 22 apr. 2024 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.