Minima in Amstelveen laten voorzieningen links liggen

Amstelveen - Het is beroerd gesteld met het aantal Amstelveense minima dat gebruik maakt van speciale minima-regelingen in Amstelveen. Naar schatting maakt slechts een derde van de minima gebruik van de voor hen beschikbare (extra) voorzieningen.

Dat meldt de Socialistische Partij (SP) in Amstelveen, dat in de komende raadsvergadering voorstellen gaat doen om Amstelveense minima beter te bereiken.

Onvoldoende bereikt

Minima worden eenvoudigweg onvoldoende bereikt in Amstelveen, stelt de SP: ‘Mooie campagnes met posters in bushokjes hebben niet geleid tot een grotere bekendheid van alle regelingen en een beter gebruik ervan. De SP vindt het daarom de hoogste tijd om de communicatie met de minima te verbeteren.’

Maatregelen

Zo vindt de SP dat je mensen die aan het loket een uitkering komen aanvragen al standaard een informatiepakket kunt meegeven met niet alleen de gemeentelijke voorzieningen, maar ook met informatie over bijvoorbeeld de voedselbank en het financieel café. Nu wordt aan de medewerkers overgelaten of er informatiemateriaal wordt meegegeven. Vermelding van de regelingen in de lokale huis-aan-huis bladen is een manier om met name de werkende minima te bereiken. Deze en andere voorstellen gaat de SP in een motie naar voren brengen tijdens de raadsvergadering van 11 december 2019.

Stadsgesprek: matige opkomst

Raadslid Marina Casadei: ‘Het beoogde stadsgesprek met de minima werd door maar 9 mensen uit de doelgroep bijgewoond. Dat is natuurlijk geen goede afspiegeling van de doelgroep en dan wordt het moeilijk om het minimabeleid te evalueren en bij te stellen.’

Moed

De SP spreekt regelmatig met personen die met moeite de eindjes aan elkaar knopen: ‘Mensen met en zonder uitkering. Sommige van hen vertellen dat ze geen bijzondere bijstand meer aanvragen, omdat meerdere keren hun aanvraag is afgewezen. Of omdat ze aan het loket al te horen hebben gekregen dat een aanvraag geen zin heeft. En dan geven ze de moed op. Maar er zijn ook nog altijd mensen die niet weten van welke voorzieningen ze gebruik mogen maken. Voor deze doelgroep zou het helpen als er pro-actief communicatiebeleid wordt ingezet. Mensen mondeling op de hoogte brengen werkt natuurlijk het beste, maar als dat niet kan kunnen bijvoorbeeld de lokale media worden ingezet.’

Meedenken

De SP doet aanstaande woensdag enkele voorstellen, maar nodigt iedereen uit om mee te denken over hoe we mensen met een kleine beurs beter kunnen bereiken.

Kijk op de website van gemeente Amstelveen voor diverse minima-regelingen en voorzieningen (klik hier)


Meer nieuws

Algemeen vandaag 08:27

Amstelveen stelt 65.000 euro beschikbaar aan Urbanuskerk

Amstelveen – Gemeente Amstelveen heeft voor de restauratie van de monumentale Urbanuskerk in Bovenkerk eenmalig 65.000 euro beschikbaar gesteld: met het geld wordt in hoofdzaak nieuw voorzetglas voor de speciale glas-in-loodramen betaald en wordt de kerk bovendien fraai uitgelicht.

Politiek gisteren 16:43

Opluchting om gemeentelijke aanschaf 'HogeNood app'

Amstelveen – Met de door gemeente Amstelveen aangeschafte HogeNood app kunnen inwoners met hun smartphone tegenwoordig direct het dichtstbijzijnde opengestelde toegankelijke toilet in Amstelveen vinden. 

Algemeen gisteren 14:30

KWF haalt bijna 30.000 euro op in Amstelveen tijdens collecteweek

Amstelveen - Tijdens de collecteweek in Amstelveen is door vrijwilligers van het KWF maar liefst € 29.836,- opgehaald. 'We zijn iedereen in Amstelveen heel dankbaar voor hun gift', zegt Bas Gijsbers, secretaris van collecteteam Amstelveen.