Mogelijk nieuwe invulling voor diverse kerkgebouwen in Amstelveen [Video]

Amstelveen - Voor diverse Amstelveense kerken is de toekomst onzeker, zo meldt de gemeente na gesprekken met de kerkeigenaren en kerkbesturen. Het teruglopende kerkbezoek en ook de hoge stookkosten spelen de kerkbesturen veelal parten: de gemeente wil nu samen met inwoners gaan kijken hoe de toekomst van de kerken er uit moet gaan zien.

Door teruglopende kerkbezoeken betekent dat er volgens de gemeente minder geld is voor onderhoud en dat op den duur misschien verkoop of leegstand dreigt. De gemeente vindt het daarom  belangrijk om tijdig met in gesprek te gaan en doet daarbij ook een oproep doet aan Amstelveners om mee te denken over de toekomst van de kerken. 

Stookkosten kerken

De hoge stookkosten blijken voor veel kerkbesturen een groot probleem: Naast het tekort aan vrijwilligers belemmeren deze kosten een breder gebruik van de kerkgebouwen. 'De verhuurprijs weegt vaak niet op tegen de extra stookkosten,'meldt gemeente Amstelveen.

De gemeente heeft inmiddels alle kerkeigenaren en -besturen een gratis duurzaamheidsscan aangeboden. Deze scan kan aantonen hoe stookkosten omlaag kunnen door bijvoorbeeld kierdichting, het aanbrengen van ledverlichting of isolatie. Bureau De Groene Grachten gaat in januari in negen Amstelveense kerken onderzoek doen.

Onderzoek: denk mee

De gemeente is momenteel bezig met een groot onderzoek naar de toekomst van kerken in Amstelveen, de zogenoemde Kerkenvisie. . Amstelveen telt zestien kerkgebouwen, waarvan nog tien een religieuze invulling hebben. De gemeente met alle kerkbesturen en eigenaren van kerkgebouwen. De gemeente wil vooral ook weten hoe de Amstelveners erover denken en stelt daarom de vraag: Hoe ziet u de toekomst van kerken? Het antwoord daarop, of ideeën over de invulling van kerken, kunnen gestuurd worden naar het gemeentelijke e-maildres kerkenvisie@amstelveen.nl.

Beeldbepalend

‘Kerken zijn beeldbepalend voor het straatbeeld en het landschap. Neem de Urbanuskerk in Bovenkerk, hét herkenningspunt van Amstelveen, zegt wethouder Herbert Raat (Monumenten, VVD). ‘Wij willen graag weten welke rol deze kerken spelen in uw dagelijkse leven. Willen we ze koesteren of een nieuwe invulling geven, of mogen sommigen plaatsmaken? Het woningbouwproject met behoud van de gevel van de Handwegkerk is bijvoorbeeld een voorbeeld van hoe we behoud van het historisch straatbeeld kunnen combineren met woningbouw. We horen graag hoe Amstelveners over de toekomst denken,’ aldus de wethouder.

Video Amstelveense kerken

De gemeente zet onder meer een online filmpje in, waarin John Fontijn van de Sint-Urbanuskerk in Nes aan de Amstel over het Rijksmonument vertelt.  Erwin van der Laan geeft inzicht  hoe de Annakerk is getransformeerd tot het culturele podium ANNA.

De gemeente wil met Amstelveners nadenken en in gesprek gaan over een duurzame toekomst voor de markante kerkengebouwen.  Het doel is om de Kerkenvisie in de loop van 2021 klaar te hebben.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:24

Werkzaamheden A9-viaduct Beneluxbaan in volle gang

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan, ten behoeve van de verbreding van Rijksweg A9, zijn sinds vrijdagavond in volle gang. Door de werkzaamheden is de Beneluxbaan (en de naastgelegen Keerpuntweg en Ouverture) dit weekeinde afgesloten voor verkeer. Ook tram 25 rijdt niet.

Algemeen gisteren 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels gisteren 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen 18 apr. 2024 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.