Mogelijk vertraging Amstelveense bouwprojecten door stikstofuitspraak

Amstelveen - Het is goed mogelijk dat diverse Amstelveense bouwprojecten vertraging oplopen vanwege een uitspraak die de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State begin november deed inzake de bouwvrijstelling stikstof. Het College van B en W heeft de gevolgen voor diverse Amstelveense projecten in beeld gebracht.

De uitspraak heeft tot gevolg dat bij alle lopende en toekomstige vergunningprocedures in Amstelveen een stikstofberekening moet worden uitgevoerd om vast te stellen hoeveel stikstof bij de bouw (de aanlegfase) vrijkomt.

Natuurtoestemming

De uitspraak heeft verder geen gevolgen voor projecten waarvoor de omgevingsvergunning inmiddels onherroepelijk is. De bouw van die projecten kan dus doorgaan, maar wel kan blijken dat voor de bouw van onherroepelijk vergunde projecten toch een natuurtoestemming is vereist. De ontwikkelaar zal die toestemming dan alsnog moeten verkrijgen van het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

AERIUS Calculator

Op basis van de uitspraak geldt dus geen algehele bouwstop. Net als in de situatie vóórdat de bouwvrijstelling werd ingevoerd, blijft het mogelijk om per project onderzoek te doen naar de mogelijke gevolgen vanwege de uitstoot van stikstof. Stikstofberekeningen in het kader van vergunningverlening worden uitgevoerd met de zogeheten AERIUS Calculator.

Consequenties projecten

In het algemeen geldt voor projecten dat de uitspraak geen gevolgen heeft voor onherroepelijke natuurvergunningen (of vvgb). Echter, bij diverse Amstelveense projecten is hiervan geen sprake, omdat op basis van de gebruiksfase geen natuurvergunning/vvgb noodzakelijk was en omdat de aanlegfase/bouwfase vrijgesteld was. Voor deze projecten dient dus alsnog een stikstofberekening te worden uitgevoerd voor de aanlegfase, zodat bepaald kan worden of al dan niet een natuurvergunning of vvgb aangevraagd moet worden.

In principe geldt dat er geen toename mag zijn van stikstof in zowel de aanlegfase (bouwfase) als gebruiksfase. Is wel sprake van een toename, dan isdus een natuurvergunning of vvgb noodzakelijk. Inmiddels is jurisprudentie die aangeeft dat een kleine toename mogelijk is onder bepaalde voorwaarden (bijvoorbeeld ten aanzien van hoeveelheid en duur danwel kwetsbaarheid natuurgebied).

Gevolgen voor Amstelveense projecten:

Project: Haagbeuklaan 1-3

De vergunningaanvraag voor de realisatie van 57 koopappartementen en een kinderdagverblijf is reeds ingediend. Alvorens deze ontwerpvergunning en het ontwerp bestemmingsplan (de coördinatieregeling is hier van toepassing) ter inzage kunnen worden gelegd, moet een stikstofberekening voor de bouw- en gebruiksfase worden toegevoegd. Dit leidt mogelijk tot vertraging.

Westwijk Zuid Oost

Op 30 november 2022 wordt het besluit om de coördinatieregeling voor  13 zorgwoningen van toepassing te verklaren behandeld in de Amstelveense gemeenteraad. Daarna wordt het bestemmingsplan gecoördineerd met de aanvraag omgevingsvergunning in procedure gebracht. Bij de aanvraag omgevingsvergunning moet een stikstofberekening voor de bouw- en gebruiksfase worden toegevoegd. Dit leidt mogelijk tot vertraging.

De Scheg

Voor de lopende aanvraag omgevingsvergunning voor de bouw van 172 woningen heeft de ontwikkelaar een bureau opdracht gegeven voor een aanvullend stikstofonderzoek, waarbij ook de aanlegfase wordt berekend. Vanwege de actualisatie van de AERIUS Calculator kan een kleine vertraging ontstaan in de vergunningverlening. Voor Scheg West en Midden heeft het besluit van 2 november jl. geen directe consequenties.

Beauve (Bovenkerkerweg en Maalderij)

Dit project ziet op de bouw van 52 woningen. De besluitvorming vindt plaats met toepassing van de coördinatieregeling. Recent hebben de verschillende ontwerpbesluiten, waaronder het ontwerpbestemmingsplan, ter inzage gelegen. Het bestemmingsplan wordt naar verwachting op 1 februari 2023 behandeld in de Amstelveense gemeenteraad. Voor dit project moet een aanvullende stikstofberekening worden aangeleverd. De ontwikkelaar zal dit aanleveren na actualisatie van de AERIUS Calculator (eind november). Wanneer uit de aanvullende berekening blijkt dat voor de aanleg van dit project een natuurtoestemming is vereist, dan kan nog geen besluitvorming plaatsvinden.

Student Experience

Voor het project Student Experience, een studentenhotel met 503 kamers, is de vergunning reeds verleend, maar deze is nog niet onherroepelijk. De Raad van State doet op 28 november 2022 uitspraak of het ingestelde beroep tegen deze vergunning al dan gegrond is. Als dit beroep ongegrond wordt verklaard zal, alvorens de vergunning onherroepelijk wordt, met spoed een stikstofberekening moeten worden uitgevoerd om vast te stellen hoeveel stikstof bij de bouw (de aanlegfase) vrijkomt.

Project A9

Voor het project A9 geldt dat de stikstofbeoordeling is betrokken bij het Tracébesluit in 2017. Bij het verlenen van de omgevingsvergunningen (door de Omgevingsdienst) verwacht de gemeente geen problemen. Wel heeft de gemenete Rijkswaterstaat en de Omgevingsdienst gevraagd om eventuele gevolgen van de uitspraak van de Raad van State in beeld te brengen.

Project: Bioscoop Stadsplein

Pathé heeft de plannen voor de bioscoop inmiddels zelf al uitgesteld. De planning voor de vaststelling van het bestemmingsplan wijzigt  niet door de stikstofuitspraak, maar in de regels voor het bestemmingsplan is bij de voorwaarden voor het afgeven van een omgevingsvergunning voor bouwen wel toegevoegd dat een omgevingsvergunning voor het bouwen slechts wordt verleend indien uit de de berekening volgt dat het project, naast de gebruiksfase, ook in de aanlegfase niet leidt tot een toename van de stikstofdepositie of indien bij toename door Gedeputeerde Staten een natuurvergunning of een verklaring van geen bedenkingen is verleend.”  In het kort betekent dit dat er nu ook voor de aanlegfase een stikstofberekening dient te worden uitgevoerd. 

Groen van Prinstererlaan 114

Het bestemmingsplan Mr. G. Groen van Prinstererlaan 114 staat geagendeerd voor vaststelling door de Amstelveense gemeenteraad op 14 december 2022. Net als bij het bestemmingsplan Stadsplein Bioscoop, wordt een lid met gelijke tekst aan de regels toegevoegd en ook eenzelfde ambtelijke wijziging opgenomen in het raadsvoorstel. Met die toevoegingen aan het raadsvoorstel en de regels van het bestemmingsplan, wijzigt de planning voor de vaststelling van dit bestemmingsplan niet.

Project: Bovenkerkerweg 86

Het bestemmingsplan Landelijk Gebied, Bovenkerkerweg 86 staat geagendeerd voor vaststelling door de Amstelveense gemeenteraad op 1 februari 2023. Net als bij het bestemmingsplan  Bioscoop, wordt een lid met gelijke tekst aan de regels toegevoegd en ook eenzelfde ambtelijke wijziging opgenomen in het raadsvoorstel. Met bovengenoemde toevoegingen aan het raadsvoorstel en de regels van het bestemmingsplan, wijzigt de planning voor de vaststelling van dit bestemmingsplan niet.

De gevolgen van de stikstof-uitspraak voor alle overige nog te nemen (vergunning)besluiten zijn niet in dit overzicht opgenomen. Dit zal wellicht ook bij die projecten tot mogelijke vertraging leiden, zo meldt het College.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport 23 apr. 2024 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.