Mokerslag voor Amsterdamse Bostheater
Amstelveen – Een mokerslag voor het Amsterdamse Bostheater. Het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten (AFK) heeft besloten het theater een aangevraagde vierjaarlijkse subsidie van 425.000 euro (2025-2028) niet te geven, ondanks een positief advies. Het geld in het Fonds is simpelweg op; andere culturele instellingen genieten de voorkeur.
Het AFK kwam wederom miljoenen euro’s tekort om alle aangevraagde subsidies voor 2025-2028 toe te kennen en het Amsterdamse Bostheater is daar een van de slachtoffers van.
Wrang
Extra wrang is dat de commissie die adviseert over de subsidies, de subsdieaanvraag van het Amsterdamse Bostheater wel wilde honoreren met het gevraagde bedrag en een positief advies gaf, maar dat er na beoordeling van alle aanvragen onvoldoende budget voor bleek. Meer dan 50 Amsterdamse instanties met een positief advies vallen buiten de boot en kunnen fluiten naar een vierjaarlijkse subsidie, waaronder ook het Amsterdamse Bostheater dat juist net op de goede weg was.
Net gerenoveerd
Het Amsterdamse Bostheater heeft vol ongeloof en met onbegrip gereageerd op het besluit, temeer omdat de gemeenteraad van Amsterdam vier jaar geleden het belang van het Amsterdamse Bostheater voor de stad heeft onderschreven en besloot dat het Bostheater moest blijven bestaan.
Er werd zelfs door de gemeente Amsterdam grootschalig geïnvesteerd in de renovatie van het theater. Ook gemeente Amstelveen spande zich in om het theater te behouden toen het op omvallen stond. ‘Het advies van het AFK om geen subsidie toe te kennen komt dan ook als donderslag bij heldere hemel,’ meldt het Bostheater op social media.
Theater-directeur Ingejan Ligthart-Schenk noemt het ongelooflijk: 'De renovatie is net klaar, dan ga je het bostheater toch niet sluiten?''
Laatste woord nog niet gezegd
Het theater beraadt zich op de te varen koers en stelt dat het laatste woord er nog niet over is gezegd. De commissie oordeelde dat het Bostheater als bijzonder podium in de openlucht van betekenis is voor het publiek en de stad en bezoekers een ervaring biedt die verbonden is met de specifieke plek, maar beoordeelde het belang voor de stad wel als 'zwak' Uiteindelijk zag de commissie wel voldoende reden de subsidieaanvraag te honoreren, maar het geld was dus op, met als resultaat een bijdrage van nul euro uit een pot van ruim 51 miljoen euro.
164 instanties zagen hun aanvraag bij het AFK geheel of gedeeltijk goedgekeurd worden; er kwamen 275 aanvragen binnen. 57 werden er afgwezen, 54 kregen een positief advies maar geen geld (waaronder het Amsterdamse Bostheater). Klik hier de verdeling van de subsdies door het AFK.
Bericht van het Bostheater op sociale media: