Ananda van den Aardweg

Mooi oud is niet lelijk!

Amstelveen - Kasteelheer Groep Bouwkundig Adviesbureau is onder andere gespecialiseerd in thermografisch onderzoek & advies, directievoering, (historische) bouwbegeleidingen, kwaliteitscontroles, duurzaamheidstoepassingen en Technische Beheer voor VvE’s.

U herkent het vast wel. U wandelt door een oude stad of plaats en ziet het ene na het andere mooie gebouw. Het een nog mooier dan het ander. U heeft zich toen ook weleens afgevraagd hoe deze gebouwen er toch zo proper, goed onderhouden en authentiek bij kunnen staan.

Het restauratie vak van met name oude, meestal monumentale panden is een vak apart.  Veel van de panden die u tegenkomt zijn in de loop der tijd dan ook in meer of mindere mate gerestaureerd. Vaak met oog voor detail, alsmede met het behoud van originele materialen en ver- en bewerkingsmethoden.

Als een te restaureren historisch pand geen gemeentelijk- of Rijksmonument is dan ligt het aan de interesses en waardering van de eigenaar in hoe ver hij meegaat in het restaureren volgens origineel ‘receptuur’.  Gelukkig komt het steeds vaker voor dat ook deze eigenaren historisch perspectief hebben en zoveel mogelijk in ere willen herstellen.

Minder vrijblijvend gaat het eraan toe bij een gemeentelijk dan wel een Rijksmonument of een beschermd stads- of dorpsgezicht. In dit soort gevallen krijgt de eigenaar te maken met monumentenzorg welke de randvoorwaarden opstelt waarbinnen de restauratie moet worden uitgevoerd. Dat willen zeggen: (her)gebruik van materialen en mogelijk toepassen van nieuwe onderdelen gerealiseerd uit oude materialen. Of het maken van een replica van een onderdeel.

In sommige gevallen wordt door monumentenzorg de stelling ‘beter slecht opgeknapt dan ambachtelijk gerestaureerd en vernieuwd’ gebruikt. Over deze gedachte verschillen de meningen nogal onder de specialisten die zich bezighouden met restaureren. Wat kan erop tegen zijn om een detail/onderdeel van bijvoorbeeld houtsnijwerk op een authentieke wijze na te maken en zo weer het gebouw in volle glorie te laten zien/ herleven? Helaas wordt dit dus niet overal toegestaan. Hierdoor zie je dus soms minder fraaie restauraties waarbij de nietsvermoedende voorbijganger zich afvraagt wat er in hemelsnaam mee is gedaan.

Kort geleden werden wij gevraagd ons licht te laten schijnen over een typisch ‘moeilijk geval’. In de voorbije jaren was er een hoop aan het desbetreffende monumentale pand geprutst. De toenmalige eigenaren hechtten niet veel waarde aan de historische waarde van het pand. En er was dus maar wat gedaan. Zonder enig historisch besef en ook zonder het inlichten van monumentenzorg.  Het resultaat was dramatisch te noemen.

De huidige eigenaren willen graag het pand in ere herstellen. Samen met monumentenzorg is onze specialist ter plaatse geweest om de huidige staat te inspecteren,  om zo een juist Plan van Aanpak op te kunnen stellen. Gelukkig allemaal op tijd, zodat een professionele historische houtbewerker alsmede een restauratie-schilder aangetrokken kunnen worden.

Eind goed al goed! Want onze monumentale panden zijn een professioneel ambachtelijke aanpak waard!

Ananda van den Aardweg


Meer nieuws

Algemeen gisteren 18:23

Amstelveen is jarig

Amstelveen - De verjaardag van Amstelveen, vorig jaar nog groots gevierd met het evenement 24H, gaat dit jaar in stilte voorbij door de corona-maatregelen. Amstelveen is vandaag (25 mei) 621 jaar oud geworden.

Corona Amstelveen gisteren 14:33

Corona-virus vastgesteld bij leerkracht Amstelveense basisschool

Amstelveen - Op de Amstelveense basisschool 'School of Understanding' blijkt een leerkracht positief te hebben getest op corona. Alle leerlingen zijn per direct overgestapt op thuisonderwijs en teamleden die binnen anderhalve meter contact hebben gehad met de leerkracht zijn in quarantaine gegaan en getest.

Politiek gisteren 11:49

Burgerbelangen: te weinig ruimte op Amstelveense fietspaden

Amstelveen - De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) hoort vaak van inwoners dat er te weinig ruimte is op de fietspaden in Amstelveen. Soms ontstaan daardoor onveilige situaties. Sinds de corona-crisis zijn mensen meer gaan fietsen en ook steeds meer op elektrische fietsen. Daarom wil bbA dat het gemeentebestuur de fietspaden van Amstelveen aan een nieuwe beoordeling onderwerpt. 

Amstelveen van voorheen 24 mei 2020 19:37

Amstelveen van voorheen (196)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 196 een foto van een klassieke Van Poelgeest-touringbus zoals deze vroeger onder andere tussen Amstelveen en Amsterdam reed.