Museum JAN verrast met aankondiging toptentoonstelling:'100 jaar Anton Heyboer'
Amstelveen - Het is vandaag, 9 februari 2024, precies 100 jaar geleden dat de veelzijdige kunstenaar Anton Heyboer (1924-2005) werd geboren: hij was schilder, tekenaar, graficus, collagist, fotograaf en beeldhouwer. Museum JAN kondigt op deze dag met trots aan dat van 20 juni tot en met 9 september onder de noemer 100 jaar Anton Heyboer een tentoonstelling van zijn werken te zien zal zijn in het Amstelveense museum.
Door zijn excentrieke levensstijl was Heyboer tijdens zijn leven al een legende. In het Noord-Hollandse Den Ilp woonde hij sinds 1961 op een landje met verbouwde schuren, samen met eerst drie en later vijf vrouwen, die hij zijn ‘bruiden’ noemde. Daar bouwde hij aan een indrukwekkend oeuvre van enkele tienduizenden kunstwerken. Zijn bruiden zorgden voor de verkoop van zijn werk.
Oorlogstrauma
Heyboer werd geboren in Nederlands-Indië maar groeide grotendeels op in Nederland. Hij volgde een opleiding tot werktuigbouwkundige en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gedwongen te werken in een Durchgangslager in Berlijn, waaruit hij wist te ontsnappen. In 1951 werd hij vanwege zijn oorlogstrauma tijdelijk opgenomen in de psychiatrische inrichting in Santpoort.
Helende werking van kunst
Daar ontdekt hij de helende werking van kunst. In de jaren vijftig en zestig maakt hij zijn eerste succesvolle werken: grote vellen sobere grafiek en gouaches. Later tekent hij met luciferstokjes en gaat hij ook schilderen. Het leven met zijn vrouwen in Den Ilp legt Heyboer vast op foto’s die hij verwerkt in collages. Deze bieden een inkijkje in het bijzondere leven van de kunstenaar en zijn bruiden. Hij wordt wereldberoemd en zijn werk verkoopt goed – maar de roem staat zijn vrijheid in de weg. Heyboer begint zijn werken over te schilderen om weer vrij te zijn. Zijn motto was: leven als kunst / kunst als leven.
Bijzondere band
Museum JAN had een bijzondere band met Heyboer; het organiseerde meerdere tentoonstellingen in nauwe samenwerking met de kunstenaar en ook na zijn dood met zijn vrouwen (in 2004, 2008 en 2009). Heyboer schonk een 18-tal kleiplastieken aan het museum, dat tevens het monumentale schilderij De drie-eenheid bezit. Museum JAN eert deze hechte band met 100 jaar ANTON HEYBOER – een intieme presentatie met onder meer niet eerder getoonde collages waarin het leven van Heyboer met zijn vrouwen centraal staat.
Op de foto (©Marije Kuiper) van links naar rechts:
Lotti Heyboer, Willem de Winter, bestuurslid Anton Heyboer Foundation en taxateur kunst en antiquiteiten, Marieke Uildriks, directeur Museum JAN, Jan Verschoor, bestuurslid Anton Heyboer Foundation, kunstenaar en voormalig directeur Museum Jan van der Togt en Joke Heyboer.