Vlnr: Lotti Heyboer, Willem de Winter, Marieke Uildriks, Jan Verschoor en Joke Heyboer. Beeld: Marije Kuiper

Museum JAN verrast met aankondiging toptentoonstelling:'100 jaar Anton Heyboer'

Amstelveen - Het is vandaag, 9 februari 2024, precies 100 jaar geleden dat de veelzijdige kunstenaar Anton Heyboer (1924-2005) werd geboren: hij was schilder, tekenaar, graficus, collagist, fotograaf en beeldhouwer. Museum JAN kondigt op deze dag met trots aan dat van 20 juni tot en met 9 september onder de noemer 100 jaar Anton Heyboer een tentoonstelling van zijn werken te zien zal zijn in het Amstelveense museum.

Door zijn excentrieke levensstijl was Heyboer tijdens zijn leven al een legende. In het Noord-Hollandse Den Ilp woonde hij sinds 1961 op een landje met verbouwde schuren, samen met eerst drie en later vijf vrouwen, die hij zijn ‘bruiden’ noemde. Daar bouwde hij aan een indrukwekkend oeuvre van enkele tienduizenden kunstwerken. Zijn bruiden zorgden voor de verkoop van zijn werk.

Oorlogstrauma

Heyboer werd geboren in Nederlands-Indië maar groeide grotendeels op in Nederland. Hij volgde een opleiding tot werktuigbouwkundige en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter  gedwongen te werken in een Durchgangslager in Berlijn, waaruit hij  wist te ontsnappen. In 1951 werd hij vanwege zijn oorlogstrauma tijdelijk opgenomen in de psychiatrische inrichting in Santpoort.

Helende werking van kunst

Daar ontdekt hij de helende werking van kunst. In de jaren vijftig en zestig maakt hij zijn eerste succesvolle werken: grote vellen sobere grafiek en gouaches. Later tekent hij met luciferstokjes en gaat hij ook schilderen. Het leven met zijn vrouwen in Den Ilp legt Heyboer vast op foto’s die hij verwerkt in collages. Deze bieden een inkijkje in het bijzondere leven van de kunstenaar en zijn bruiden. Hij wordt wereld­beroemd en zijn werk verkoopt goed – maar de roem staat zijn vrijheid in de weg. Heyboer begint zijn werken over te schilderen om weer vrij te zijn. Zijn motto was: leven als kunst / kunst als leven.

Bijzondere band

Museum JAN had een bijzondere band met Heyboer; het organiseerde meerdere tentoonstellingen in nauwe samenwerking met de kunstenaar en ook na zijn dood met zijn vrouwen (in 2004, 2008 en 2009). Heyboer schonk een 18-tal kleiplastieken aan het museum, dat tevens het monumentale schilderij De drie-eenheid bezit. Museum JAN eert deze hechte band met 100 jaar ANTON HEYBOER – een intieme presentatie met onder meer niet eerder getoonde collages waarin het leven van Heyboer met zijn vrouwen centraal staat.

Op de foto (©Marije Kuiper) van links naar rechts:

240207_MUSEUM_JAN_ANTONHEIJBOER(c)FOTOGRAAFMARIJEKUIPER_0439_groep_-_kopie[1].jpg

Lotti Heyboer, Willem de Winter, bestuurslid Anton Heyboer Foundation en taxateur kunst en antiquiteiten, Marieke Uildriks, directeur Museum JAN, Jan Verschoor, bestuurslid Anton Heyboer Foundation, kunstenaar en voormalig directeur Museum Jan van der Togt en Joke Heyboer.

 


Meer nieuws

Politiek gisteren 19:56

In memoriam: Tim Lechner

Amstelveen – Lokaal politicus Tim Lechner, initiatiefnemer van de lokale politieke partij Actief voor Amstelveen, is afgelopen donderdag overleden. Lechner was in 2017 initiatiefnemer en mede-oprichter van de destijds nieuwe lokale partij, die in 2018 als nieuwkomer twee zetels in de Amstelveense gemeenteraad behaalde.

Verkeer & Vervoer gisteren 11:43

‘Invoering 30 km/u in hoofdstad klap voor OV-netwerk in regio’

Amstelveen - Vijf gemeenten rond de hoofdstad willen opheldering van het Amsterdamse gemeentebestuur waarom er onvoldoende rekening is gehouden met het effect van het invoeren van 30-km zones (GOW 30*) op het regionale Openbaar Vervoer-netwerk van en naar Amsterdam, ondanks dat de gemeenten daar afgelopen zomer al om vroegen.

Algemeen 25 feb. 2024 18:06

Amstelveen van voorheen (391)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 391 een oude foto van het voormalige café-restaurant d’Amstelhoek op de grens van Amstelveen en Amsterdam.

Verkeer & Vervoer 24 feb. 2024 13:09

A10 geblokkeerd door klimaatactivisten

Amsterdam/Amstelveen - Enkele honderden klimaatactivisten hebben zaterdagmiddag Rijksweg A10 bij Amsterdam geblokkeerd. Leden van Extinction Rebellion trokken rond kwart over twaalf de snelweg op voor een demonstratie, die vooraf was verboden door Amsterdamse burgemeester Halsema.