Wethouder Herbert Raat en directeur AmstelveenSport, Heleen van Ketwich Verschuur (Foto: Janiek Dam)

Naast geweldsincident Emergohal ook raddraaiers zwembad uitgezet: ‘Dit wordt niet getolereerd’

Amstelveen - AmstelveenSport en gemeente Amstelveen hebben direct actie ondernomen nadat op dinsdag 3 mei twee ernstige incidenten hebben plaatsgevonden in Amstelveense sportaccommodaties. In de Emergohal ontaardde een zaalvoetbalwedstrijd in een vechtpartij, maar ook blijkt diezelfde dag een groep jongeren door de politie zwembad De Meerkamp te zijn uitgezet nadat zij zich ernstig hadden misdragen.

Zowel Heleen van Ketwich Verschuur, directeur van AmstelveenSport en wethouder Herbert Raat (Sport, VVD) nemen beide incidenten zeer serieus en laten weten dat geweld, intimidatie, discriminatie of vandalisme op geen enkele manier wordt getolereerd.

Incident Emergohal

Een uit de hand gelopen zaalvoetbalwedstrijd in de Emergohal, waarbij volgens het CIDI sprake was een antisemitisch geweld, domineerde gisteren de voorpagina’s van nationale en lokale media, maar diezelfde dag blijkt zich ook een incident in zwembad De Meerkamp te hebben afgespeeld. ‘3 mei was een zwarte dag voor ons,’ zegt Van Ketwich Verschuur.

Incident De Meerkamp

Een zestal bezoekers blijkt zich tijdens het recreatieve zwemmen zodanig te hebben misdragen, dat zij door de politie het zwembad moesten worden uitgezet. Andere bezoekers werden door de groep lastiggevallen en voelden zich dermate geïntimideerd dat van veilig zwemmen geen sprake was.

De groep raddraaiers weigerde ondanks meerdere waarschuwingen het zwembad te verlaten of aanwijzingen van het zwembadpersoneel op te volgen. Bovendien toonde de groep geen enkel respect voor de medewerkers, waarop de politie werd ingeschakeld: die greep daadkrachtig in en zette het zestal het zwembad uit.

Zwembadverbod

De directeur van AmstelveenSport laat in een reactie weten beide incidenten zeer serieus te nemen. Ze zette direct alles in werking om de zes zich misdragende bezoekers van De Meerkamp een zwembadverbod van 3 maanden op te leggen; ontzeggingsformulieren daartoe zijn zo snel mogelijk bij de politie ingediend.

Aangaande het zaalvoetbalincident staat Van Ketwich Verschuur inmiddels in nauw contact met de KNVB. De KNVB heeft haar eigen afdeling tuchtzaken gevraagd een onderzoek naar het voorval te laten doen. Dat onderzoek is nu gaande, de KNVB zal de uitkomsten met AmstelveenSport delen en zal zelf, indien nodig, straffen opleggen.

Snel de kop indrukken

Wethouder Herbert Raat (Sport, VVD) spreekt zijn afschuw uit over de incidenten en vindt dat een veilig sportklimaat vanzelfsprekend zou moeten zijn in Amstelveen. De gemeente zal zich daarvoor inzetten. Hij vindt dat dergelijke ontwikkelingen heel snel de kop moeten worden ingedrukt, vooral door daders direct ter verantwoording te roepen.

Hij haalt daarbij de broken windows-theorie aan: ‘Als 1 raam van een flat wordt ingegooid en je laat dat zo, dan volgen er vaak meerdere. Door het raam snel te repareren voorkom je preventief dat er meer ramen sneuvelen,’ zo is Raat de overtuiging toegedaan. ‘Als je dit over je kant laat gaan, is het hek van de dam. Daarom zeggen we nu: dit wordt op geen enkele manier getolereerd. Raat complimenteert de medewerkers van De Meerkamp en de Emergohal voor het inschakelen van de politie. ‘Daarmee laten ze blijken dat er geen enkele ruimte is voor dit soort incidenten.’

Signaal afgeven

Ook Van Ketwich Verschuur is van mening dat medewerkers van de accommodaties goed hebben gehandeld en dat een veilig sportklimaat de hoogste prioriteit heeft: ‘Wij willen graag dat bezoekers, of ze nu uit Amstelveen of omliggende gemeenten komen, een leuke tijd hebben. We geven nu een duidelijk signaal af dat wangedrag bij ons niet wordt getolereerd.’


Meer nieuws

Evenementen & Activiteiten gisteren 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.

Algemeen gisteren 09:35

‘Invoeren betaald parkeren in heel Amstelveen uiteindelijk onvermijdelijk’

Amstelveen - De VVD Amstelveen stelt dat het invoeren van betaald parkeren in heel Amstelveen uiteindelijk onvermijdelijk zal zijn. ‘Onze insteek zal zijn dat parkeervergunningen voor inwoners en ondernemers goedkoop blijven en dat er per wijk ruimte is voor maatwerkoplossingen,’ stelt VVD-raadslid Menno van Leeuwen in een vooruitblik op volledig betaald parkeren in Amstelveen.

Amstelveen van voorheen 21 apr. 2024 19:26

Amstelveen van voorheen (399)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 399 een oude foto van het voormalige raadhuis van Amstelveen op de hoek van de Dorpsstraat in het Oude Dorp.

Algemeen 20 apr. 2024 14:24

Werkzaamheden A9-viaduct Beneluxbaan in volle gang

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan, ten behoeve van de verbreding van Rijksweg A9, zijn sinds vrijdagavond in volle gang. Door de werkzaamheden is de Beneluxbaan (en de naastgelegen Keerpuntweg en Ouverture) dit weekeinde afgesloten voor verkeer. Ook tram 25 rijdt niet.